Close button

Прогноз курсу валют на тиждень

Прогноз курсу валют на тиждень

Початок березня ознаменувався зміцненням гривні до долара і євро. Ситуація розвивалася настільки динамічно, що Національний банк був змушений втрутитися, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 1 березня на позначці 27,94/27,99 гривень (відповідно, «бід»/«оффер»). Спроба продавців повернути цінник на безготівковий долар вище позначки 28 гривень успіхом не увінчалася; під тиском зростаючого пропозиції валюти котирування спрямувалися вниз.

Основними продавцями валюти на минулому тижні стали великі агрохолдинги і невеликі агрокомпанії, яким була необхідна гривня для оплати витрат при підготовці до посівної кампанії. Проти очікувань, нерезиденти на минулому тижні проявили слабкий інтерес до українських держоблігацій і валюту для їх покупки майже не продавали. Однак і бажаючих купити долар в перші чотири дні тижня було явно недостатньо, тому цифри на табло в системі Bloomberg падали кожен день.

У Четвер 4 березня стало відомо про рішення Національного банку підняти облікову ставку. Ця новина була позитивно сприйнята ринком, і котирування безготівкового долара опустилися нижче рівня 27,70 гривень, який аналітики вважали «болючим» для НБУ. Вони не помилилися: вперше після тритижневого бездіяльності регулятор вийшов на міжбанківський валютний ринок з інтервенцією на покупку валюти за ціною 27,68 гривень. Він викупив всього 20 млн доларів, але цього виявилося достатньо. Отримавши настільки недвозначний меседж, і звичайні імпортери, і банки-спекулянти, до цього старанно грали на зниження курсу, почали активно купувати валюту. У п'ятницю котирування знову спробували піти вниз, але низький цінник лише розпалив покупців. На ринок з великими покупками вийшли «держбанки», і долар був приречений йти вгору. Закрили тиждень на рівні 27,785/27,82 гривень - на 18 копійок на позиції «бід» і на 17 копійок на позиції «оффер» нижче, ніж тижнем раніше.

Готівковий доларовий ринок на минулому тижні став потроху оживати. Вранці понеділка 1 березня долар продавали по 27,97-27,99 гривень, траплялися навіть пропозиції щодо 28,00 гривень рівно (хоча бажаючих брати за такою ціною не було). Як тільки безготівковий долар пішов вниз, слідом за ним кинувся і готівковий. У четвер була зафіксована мінімальна вартість готівкового «американця» - 27,70 гривень. До вечора п'ятниці, чітко відреагувавши на зростання на міжбанку, готівковий долар подорожчав до 27,80-27,82 гривень, менш ніж за добу піднявшись в ціні на 10 копійок.

Воістину драматичні події пережив на минулому тижні євро. Триваючий обвал на світових ринках акцій і облігацій боляче вдарила по євровалюті, яка за тиждень втратила в ціні 221 пункт. З середи по п'ятницю падіння євро було практично невпинним. Виступ глави ФРС США Джерома Пауелла в четвер, а потім публікація даних по зайнятості в США в п'ятницю лише підлили масла у вогонь. Закрили тиждень на позначці 1,1914 - всього на 23 пункти вище тижневого мінімуму і на 157 пунктів нижче, ніж тижнем раніше. Падіння євро в світі на минулому тижні стало найбільшим тижневим падінням з кінця жовтня минулого року. Готівковий євро, на який давило також зниження ціни готівкового долара, подешевшав за тиждень на 55 копійок - з 33,75 до 33,20 гривень. І тільки до вечора п'ятниці, коли готівковий долар почав зростати, падіння євро зупинилося, а цінник піднявся до 33,25-33,28 гривень.

Російський рубль минулого тижня здійснював хаотичні рухи всередині коридору 73,00-75,00 рублів за долар. Кожна спроба рубля вирости тут же приводила до його розпродажу, а при зниженні в район 74,80-75,00 його починали активно купувати. З одного боку, зростання світових цін на нафту надав підтримку рубля, але, як і інші валюти, він не зміг чинити опір зростаючому американського долара. Закрили тиждень на позначці 74,20 рублів за долар - на 36 копійок краще, ніж тижнем раніше. У Києві рубль протягом тижня торгувався в діапазоні 3,72-3,77 гривень за 10 рублів; в кінці тижня почали траплятися пропозиції невеликих сум навіть по 3,71 гривні за 10 рублів.

Що ж очікує долар, євро та рубль наступного тижня?

Підвищена пропозиція валюти від аграріїв збережеться і наступного тижня. Крім того, наступного тижня на ринок почнуть виходити експортери, у яких вже закінчується гривня, отримана в кінці лютого від компенсації ПДВ. Тому за брак долара на міжбанку можна не хвилюватися. А ось що стосується іноземних інвесторів, тут ситуація до кінця ще не зрозуміла. Все буде залежати від того, чи спровокує підвищення облікової ставки НБУ зростання прибутковості по ОВДП. Якщо це станеться, інтерес до покупок виросте, і нерезиденти будуть продавати більше валюти для покупки цінних паперів. Одне очевидно: волатильність на валютному ринку виросте.

Готівковий долар наступного тижня буде торгуватися в діапазоні від 27,65-27,70 до 27,95-28,00 гривень. Ймовірність, що готівковий долар на наступному тижні виросте вище 28 гривень, хоч і зберігається, але вона невелика.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Падіння євро ще не закінчено, тому діапазон коливань євро в світі зміщуємо вниз: 1,1720-1,2090 долара за євро. В Україні готівковий євро будуть продавати за ціною від 32,70 до 33,70 гривень за один євро.

Російський рубль на наступному тижні продовжить торгуватися в коридорі 73,00 - 75,00 рублів за долар. У разі, якщо обвал на світових ринках продовжиться, рубль може піднятися вище верхньої межі коридору і попрямувати до позначки 76 рублів за долар. Імовірність того, що рубль на наступному тижні зможе зміцнитися сильніше 73 рублів за долар, вкрай низька. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,70-3,80 гривні за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics