Close button

Судини в "Долині Глечиків" виявилися більш давніми

Судини в "Долині Глечиків" виявилися більш давніми

У науковому світі стало на кілька загадок більше після того, як вчені з Австралійського національного університету зробили нове відкриття. Вони працювали на легендарному плато Сянкхоанг в Лаосі, де знаходиться один з найбільш інтригуючих археологічних пам'яток Південно-Східної Азії. Йдеться про знамениту "Долині Кувшинов", вік і походження якої тепер доведеться переглянути, повідомляє Техкульт.

На Сянкхоанг відомо близько сотні ділянок, на яких розташовані кілька сотень виробів з каменю у формі глечиків або судин. Їх висота коливається від 1 до 3 м, вага може досягати 20 тонн, частина з них порожні, в інші збирається дощова вода, в деяких знайдені людські останки - ймовірно, сліди ритуальних поховань. Колишня датування відносила їх до залізного віку, між 500 років д.н.е і 500 років н.е.

Австралійські вчені використовували новітній метод оптично стимульованої люмінесценції, щоб визначити, коли витягнуті з-під шару грунту матеріали піддавалися впливу сонячного світла. Це дало зовсім інші тимчасові рамки: між 1240 і 600 рр. д.н.е., задовго до масового освоєння заліза. Інший метод, U-Pb-датування по циркону, дозволив уточнити вік пісковика, з якого виготовлені глечики.

Вивчивши околиці, вчені виявили древній кар'єр пісковика з елементами недороблених глечиків, вік яких збігся з об'єктами на плато. Знахідка вкрай цікава, але вона автоматично ставить два нових питання. Як древній народ з примітивними інструментами виготовляв такі речі і як їх транспортували мінімум за 8 км від кар'єру до долини?

Новини

Популярні теми форуму

analytics