Close button

Людський мозок збільшився заради полювання

Людський мозок збільшився заради полювання

Мозок людей помітно більше, ніж мозок сучасних людиноподібних мавп, і більше, ніж мозок наших древніх предків. Чому він збільшився, є багато гіпотез. Якщо ми будемо шукати молекулярно-генетичні механізми, то виявимо якісь гени, якісь білки, які стимулюють поділ стовбурових нервових клітин і тим самим збільшують число нейронів і допоміжних клітин в зрілому мозку. Але якщо такі гени закріпилися серед людей, значить, вони давали їх власникам якусь перевагу перед іншими. Тобто потрібно зрозуміти, які чинники середовища сприяли людям з великим мозком, повідомляє Наука и жизнь.

Одне з припущень полягає в тому, що людський мозок ріс в першу чергу через необхідність долати труднощі навколишнього світу. Загалом, досить правдоподібно. Але оточуючі труднощі бувають різні. Співробітники Тель-авівського університету пишуть в Quaternary Journal, що головним стимулом зростання мозку стала необхідність полювати на невелику здобич.

Ми всі бачили картинки, на яких люди в шкурах і з списами оточують розлюченого мамонта. Але мамонти були північними тваринами, і людина зіткнувся з ними не відразу. Відомо, що перші «справжні» люди, чиїми прямими нащадками ми є, з'явилися в Африці близько 2,6 млн років тому. У той час по Африці бродили величезні звірі - середня маса наземних ссавців, серед яких було кілька видів доісторичних слонів. Є спеціальний термін, що описує сукупність древніх звірів гігантів - мегафауна. І досить довго люди полювали на цю мегафауну.

Через людей мегафауна неабияк поріділа - ми писали, що так відбувалося не тільки в Африці, але взагалі скрізь, куди приходили стародавні Homo. Якщо зіставити зміни в фауні і зміни в будові людського черепа, то можна виявити, що мозок людей, що мешкали в Африці, на півдні Європи і на Близькому Сході, починав збільшуватися якраз тоді, коли навколо ставало дуже мало звірів з масою тіла більше 200 кг . Тобто людям доводилося полювати на більш дрібну здобич - нема на слонів, а, скажімо, на яких-небудь газелей.

Але якщо раніше достатньо було вбити одного дуже великого звіра, щоб отримати багато жирної, калорійної їжі, то тепер заради того ж кількості калорій потрібно було добути десяток-другий газелей. При цьому треба враховувати, що на невеликих звірів і без людини було кому полювати, так що вони в ході еволюції стали дуже обережними, дуже швидкими, і полювати на них виявилося набагато складніше, ніж на мегафауну.

Просто ганятися за антилопами людина не могла. Потрібно було вигадувати якусь зброю - спис, а потім і цибулю, потрібно було вигадувати мисливські стратегії, потрібно було спостерігати за звичками диких тварин, щоб вміти передбачати їх поведінку. Потрібно було розвивати, що називається, комунікативні навички, щоб домовитися з одноплемінниками про те, як вести себе на полюванні, щоб розповісти своїм дітям про поведінку тварин і навчити дітей робити мисливські знаряддя. Потрібно було розвивати пам'ять, мова і т. Д. - а заради всього цього потрібен великий мозок. Перевагу мали ті, у кого він був - чи, точніше, чиї гени допомагали мозку стати більше, ніж у інших.

Максимального розміру людський мозок досяг близько 300 тис. Років тому, а потім трохи зменшився. Його зменшення можна пояснити частково тим, що люди почали освоювати сільське господарство. Вирощування рослин і домашньої худоби вимагає меншого розумового напруження, ніж полювання. З іншого боку, завдяки розвиненому мови і складної соціальної життя людина почала отримувати все більше знань про навколишній світ вже в готовому вигляді від старших і досвідченіших одноплемінників. Тепер багато знань не потрібно було добувати самому, спостерігаючи, порівнюючи і роблячи висновки з того, що бачиш навколо, і мозок міг дозволити собі зменшитися.

Новини

Популярні теми форуму

analytics