Close button

Міністр юстиції висловився про рішення РНБО, "Партії Шарія" і новому українському правописі

Міністр юстиції висловився про рішення РНБО, "Партії Шарія" і новому українському правописі

Міністр юстиції Денис Малюська дав велике інтерв'ю інформаційному агентству Українські Новини, в якому, серед іншого висловився про розслідування ратифікації "Харківських угод", націоналізації "Мотор Січ", заборону "Партії Шарія" і про скасування нового українського правопису, пише Александр Манченко, Курс Украины.

Харківські угоди

В першу чергу, на питання, що стосуються "Харківських угод", Малюська акцентує увагу на тому, що відповідно до Конституції депутати не несуть відповідальність за сам факт голосування, крім політичної. Але також міністр юстиції не виключає того, що у цій справі можуть бути відкриті кримінальні справи. Єдине питання, чи дійдуть вони до вручення підозр або обвинувальних вироків. Це залишиться на контролі правоохоронних органів.

"Ключове, що в заяві прозвучало, і, власне, в дорученні РНБО, що слід перевірити дії посадових осіб взагалі, тобто не тільки депутатів, а й тих, хто готував "Харківські угоди", візував їх, погоджував. Тому що вони точно проходили уряд, вони є десь в Міністерстві закордонних справ, там є чиїсь візи, підписи. Це питання службовців виконавчої влади, Кабміну і доручених міністерства, а також Адміністрації Президента того часу. Це, мені здається, реальніше притягнення до відповідальності, в тому числі і кримінальної, ніж народних депутатів", - сказав Малюська.

Але також все-таки будуть перевірятися і депутати, але за можливі дії, які передували голосуванню.

"Теоретично можна говорити про кримінальну відповідальність і депутатів, але не за сам факт голосування або його результат, а за дії, що передували йому, наприклад, якщо голосування здійснювалося за хабар або мав місце інший склад злочину. Хоча доведення таких обставин після стількох років - справа вкрай складна", - резюмував міністр.

Націоналізація "Мотор Січ"

Крім цього одна з тем інтерв'ю торкнулася ще одне рішення Ради національної безпеки і оборони України про націоналізацію підприємства "Мотор Січ". Головне питання стосувався законних механізмів повернення підприємства в державну власність.

"Націоналізація, яка може відбутися тільки шляхом прийняття відповідного закону, який буде це регламентувати. І очікується, що законопроект з'явиться у Верховній Раді протягом тижня-двох. Але ключове не в самому механізмі законопроекту, а в економічній моделі такої націоналізації, в тому, що буде далі - після того, як держава отримає право власності. За рахунок чого будуть сплачені кошти, якою буде обсяг компенсації власникам, як він буде визначатися, коли така сплата відбудеться, що буде далі з підприємством", - вважає міністр юстиції.

Також він акцентує увагу на тому, що після націоналізації питання по "Мотор Січ" перейде з юридичної площини в політико-економічну, щоб вирішити конфліктну ситуацію з китайськими інвесторами.

У контексті цієї теми Малюська вважає, що головне завдання уряду на даний момент - переконати інвесторів в тому, що націоналізація підприємства, яке було придбано іноземною компанією, це надзвичайний випадок і в майбутньому таких ситуацій виникати не повинно.

"Це чутлива сфера, військово-політична, і в усьому світі гарним вибором є скринінг інвесторів, які заходять в такі чутливі сфери. Зараз законопроект, який це передбачає, в парламенті. Відповідно, після прийняття у нас таких "ексцесів" виникати не повинно - коли заходить іноземний інвестор в таку чутливу сферу. в тому ж Китаї жоден іноземний інвестор так спокійно б не зайшов в такого роду компанію, його б і близько не підпустили. Наше завдання - скомунікувати, що недопуск іноземних інвесторів до певних областей є світовою практикою, і ми рухаємося тільки в цих рамках", - заявляє Малюська.

Заборона "Партії Шарія"

Не менш цікавою темою для обговорення виявився позов Міністерства юстиції про заборону "Партії Шарія". Нещодавно Окружний адміністративний суд відкрив провадження за цим позовом. В першу чергу журналістів, як і громадськість, цікавить яке законне обгрунтування заборони політичної партії в Україні. Малюська відповів, що справа в порушенні українського законодавства - законів і Конституції:

"Коли змінювалися органи управління, найменування, абсолютно все, подали протокол, абсолютна більшість підписів в якому є підробленими. Це встановила експертиза, нам інформацію надала прокуратура міста Києва, плюс СБУ надали свою інформацію про відеоролики самого Шарія, експерти їх проаналізували і дійшли висновку, що метою таких роликів є підрив безпеки держави, розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ряд інших цілей, заборонених для діяльності партій. Всі вони відображені в законі України "Про політичні партії". Ось, власне, 2 блоки - незаконна агітація і підробка протоколу - стали підставою для подачі позову"

Крім цього міністр анонсував нові експертизи щодо відеоблогера Анатолія Шарія та його партії. Предметом аналізу, як і в випадку з СБУ, стануть ролики Анатолія на платформі YouTube. Єдина відмінність в тому, що СБУ шукали в відео Шарія ознаки державної зради, а Міністерство юстиції хоче перевірити їх на порушення закону "Про політичні партії".

Малюська також висловився з приводу долі місцевих депутатів "Партії Шарія", якщо партію заборонять в Україні.

"Поки прямого регулювання такого випадку немає, тому що у нас не було прецедентів заборони політичної партії. Якщо нам вдасться, це буде перший випадок. Прямо законом про політичні партії доля депутатів, обраних до місцевих рад, не врегульована. Очевидно, що потрібно буде вносити зміни в законодавство. Але судовий процес не буде дуже швидким - перша інстанція, потім апеляція, плюс проведення експертиз. Я думаю, у нас більш ніж достатньо часу для того, щоб ситуацію врегулювати", - вважає міністр.

Скасування нового українського правопису

У цьому блоці питань Малюська повідомив, що його міністерство подало апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду про скасування нового українського правопису. Скарга буде розглянута, імовірно, в травні.

На питання, яке рішення він очікує, Малюська відповів:

"Я думаю, з імовірністю 70% на 30%, що ми апеляцію програємо. Але це не означає, що правопис не буде повернуто, тому що ми про велику ймовірність програшу поінформували Нацагентство, яке займається правописом, і вони готують перезатвердження правопису вже рішенням Нацагентства. ОАСК виніс таке рішення не тому що правопис поганий, а тому що, на думку ОАСК, у Кабміні в той час не було повноважень для його затвердження. Проте, план уряду, що правопис залишиться. Як це буде - за рішенням суду або через перезатвердження і винесення нового акту - це вже інше питання, швидше за технічне"

Новини

Популярні теми форуму

analytics