Close button

Інфляція під кінець року складе 7%. В НБУ не виключили підвищення облікової ставки

Інфляція під кінець року складе 7%. В НБУ не виключили підвищення облікової ставки

Під кінець +2021-го інфляція в Україні складе 7%, а в I півріччі 2022 закріпиться в цільовому діапазоні 5% ± 1 п.п. Саме такі прогнози дали в НБУ, не виключивши підвищення облікової ставки, якщо інфляційний тиск не послабиться, пише Максим Беркаль, UBR.

Нацбанк розділяє побоювання в світових країнах щодо можливого інфляційного сплеску після року глибокого падіння економіки і масштабних програм її стимулювання.

"У 2019-2020 роках НБУ забезпечив потрапляння інфляції в цільовий діапазон 5% ± 1 п.п. Але в цьому році вона буде трохи вище. Поточний прогноз на кінець року - 7%. Причин для відхилення багато: урожай нижчий від торішнього, швидке відновлення світової та української економіки від кризи, зростання зарплат, подорожчання палива та послуг ЖКГ ",

- кажуть в НБУ.

Сам регулятор не може впливати на всі ціни в економіці. Однак він може стримувати інфляцію і заспокоювати інфляційні очікування за допомогою облікової ставки. Власне, це він і робить. У березні він підняв її до 6,5%. Монетарна політика впливає на інфляцію з певною затримкою, тому НБУ прагне стабілізувати інфляцію на горизонті 9-18 місяців.

"Рішення по ставці разом з надходженням нового врожаю і вичерпанням низької бази порівняння допоможе поступово сповільнити інфляцію в II півріччі 2021 року. Тому поточний сплеск інфляції тимчасовий", - йдеться в повідомленні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics