Close button

Ковід-антирекорди, Байден подзвонив, "чорна п'ятниця" РНБО - головне за 2 квітня

Ковід-антирекорди, Байден подзвонив, "чорна п'ятниця" РНБО - головне за 2 квітня

В Україні - вже два коронавірусних антирекорду, гривня впала на панічних настроях, НБУ зафіксував відтік інвестицій, Росія не зацікавлена в конфлікті з сусідами, але пообіцяла вжити заходів, відбулася довгоочікувана розмова Зеленського з Байденом, РНБО ввів чергові санкції

Про ці та інші новини 2 квітня - читайте далі.

В Україні зафіксовано два коронавірусних антирекорди з початку пандемії: як за кількістю хворих - добовий приріст за 1 квітня - 19,8 тис., так і за кількістю летальних випадків - 433.

Київ вже кілька днів готується до локдауну. У столиці батькам школярів прийшли повідомлення про призупинення навчального процесу. Введення жорсткого карантину обговорювали в Одеській облраді.

Публікації в пресі про зосередження військової техніки РФ на кордоні з Україною, викликали паніку на міжбанку. Відразу кілька банків-представників нерезидентів несподівано вийшли з покупкою на валютний ринок і скупили всі пропозиції валюти. Нацбанку нічого не лишалося, крім екстреного втручання. Він продав близько 50 млн доларів і пішов з ринку. Котирування закриття - 28,01 / 28,045 (купівля / продаж).

НБУ зафіксував відтік іноземних інвестицій з України вперше з 2015 року. Чистий відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну за 2020 рік склав 868,2 млн доларів. У 2019 чистий приплив склав 5,860 млрд доларів.

Також регулятор склав рейтинг країн-інвесторів в українську економіку. За його даними, лідером рейтингу є Кіпр (14,958 млрд доларів). На другому місці опинилися Нідерланди (10,005 млрд доларів), на третьому - Великобританія (2,953 млрд доларів).

Росія пообіцяла вжити "додаткових заходів щодо забезпечення своєї безпеки" в разі посилення військ НАТО навколо України.

"Безумовно, такий розвиток сценарію призведе до подальшого зростання напруженості поблизу російських кордонів. Звичайно, це зажадає додаткових заходів від російської сторони щодо забезпечення її безпеки", - заявив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Водночас МЗС РФ відзначає незацікавленість Росії "в будь-якому конфлікті з Україною, тим більше військовому". Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Руденко, назвавши "розмови про якийсь прийдешній конфлікт України з Росією" фейком української влади.

Відбувалася телефонна розмова президентів США та України. Джо Байден в 50-хвилинній розмові з Володимиром Зеленським запевнив у підтримці проведених в Україні реформ, а також суверенітету і територіальної цілісності України перед триваючої агресіїєю Росії.

РНБО ввів нові санкції - на цей раз проти 10 головних українських контрабандистів. Про це Зеленський повідомив у відеозверненні:

"В Україні з'явилася своя "чорна п'ятниця". У цей день особи, які займалися великий розпродажем стратегічних підприємств України, природних ресурсів, високих державних посад, торгували безпекою, стабільністю і майбутнім нашої країни, отримають по заслугах... Сьогодні, після чергового засідання РНБО, "чорна п'ятниця" наступила для низки фізичних та юридичних осіб."

Крім того, президент заявив, що десятки співробітників української митниці відсторонено від роботи, а відома ділянка нафтопроводу перейшла до державної власності.

Новини

Популярні теми форуму

analytics