Close button

Президент Туреччини намірений побудувати канал "Стамбул"

Президент Туреччини намірений побудувати канал "Стамбул"

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про завершення підготовки до реалізації будівництва каналу "Стамбул" і висловив рішучість довести до кінця цей проєкт, повідомляє Интерфакс-Украина.

"Туреччина розпочинає і доведе до кінця будівництво каналу "Стамбул", хочуть цього певні кола чи ні. Для нас важлива лише думка турецького народу", - повідомив Ердоган.

Він зазначив, що це найбільший і стратегічно важливий інфраструктурний проєкт Туреччини.

"Процес підготовки до реалізації цього проєкту наближається до кінця", - додав президент Туреччини.

Вперше ідею будівництва каналу "Стамбул" Ердоган згадав у 2011 році. Тоді він заявляв, що судноплавство у Босфорі може бути скорочено або припинено зовсім, що суперечить конвенції Монтре. Завершити проєкт планується до 2023 року.

Канал пройде територіями районів Кючюкчекмедже, Сазлідере і Дурусу. Очікується, що в день він зможе пропускати приблизно 160 суден, за маршрутом шляху планується звести 10 мостів.

Конвенція Монтре у 1936 році відновила суверенітет Туреччини над протоками Босфор і Дарданелли. Вона зберігає право за торговими суднами будь-яких країн вільно проходити через ці протоки і в мирний, і у воєнний час.

Крім того, в мирний час конвенція дає вільно проходити через протоки військовим кораблям будь-якого класу, що належать чорноморським державам. Для військових кораблів нечорноморських держав діють обмеження за класом, тоннажем і часом перебування у Чорному морі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics