Close button

У США з'явиться новий вид транспорту для доставки вантажів

У США з'явиться новий вид транспорту для доставки вантажів
Фото: Beta Technologies

Американська компанія UPS по експрес-доставці вантажних і поштових відправлень підписала контракт на закупівлю 150 електричних літальних апаратів з вертикальними зльотом і посадкою (eVTOL). Запуск доставки вантажів за допомогою нового виду повітряного транспорту планується здійснити в 2024 році. Але для цього ще необхідно пройти нелегкий шлях отримання дозволу наглядових органів, повідомляє 3Dnews.

Контракт на покупку електричних літаків типу eVTOL укладений з компанією Beta Technologies з штату Вермонт. Це модель Alia-250c, прототип якої вже відчувають перельотами на невеликі відстані, але поки без системи вертикального зльоту і посадки. Виробник обіцяє, що Alia-250c зможе долати відстані до 463 км на швидкості 270 км/год. У вантажному виконання апарат зможе доставляти вантажі об'ємом до 5,6 м3. У виконанні аеротаксі в кабіні помістяться до п'яти чоловік.

ups_02.jpg Джерело зображення: Beta Technologies

Вертикальні зліт і посадка дозволять створити просту інфраструктуру для прийому вантажів. Найбільш затребуваною сферою для повітряної експрес-доставки компанія бачить медичну. Але в міру поширення подібного роду послуг розраховує на обслуговування малого та середнього бізнесу.

ups_03.jpg Джерело зображення: Beta Technologies

Схема електролёта Alia-250c є літакову із одним заднім гвинтом, що штовхає. Для вертикального зльоту і посадки апарат має чотири електродвигуни на чотирьох штангах, винесених спереду і ззаду крил. На повну зарядку акумуляторів буде потрібно близько години. Всі посадочні майданчики будуть обладнані необхідними зарядними станціями для швидкого обслуговування апаратів.

ups_04.jpg Джерело зображення: Beta Technologies

У 2024 році UPS розраховує отримати першу десятку електролётов Alia-250c. Відбудеться це, чи ні, буде залежати від успіхів з сертифікацією апаратів. У той же час навряд чи нам варто розраховувати на швидку і масову появу в повітрі нового виду вантажного і пасажирського транспорту. Інтерес до нього великий, але проблем теж вистачає, головною з яких залишається порівняно низька ємність акумуляторів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics