Close button

Сім аналізів, які потрібно здавати щороку

Сім аналізів, які потрібно здавати щороку

Вчасно діагностувати можливе захворювання на ранній стадії завжди краще, ніж потім лікувати його. І, хоча більшість людей не любить ходити по лікарях, рекомендується ці 7 аналізів і тестів здавати систематично. В такому випадку ви вбережете себе від проблем зі здоров'ям, повідомляє Econet.

Якщо ви дійсно дбаєте про своє здоров'я, то регулярно проходите обстеження, навіть якщо немає будь-яких тривожних симптомів. Допомогти виявити потенційну проблему можуть аналізи крові і спеціальні тести.

Які аналізи рекомендується здавати обов'язково

Звичайна перевірка передбачає аналізи крові, які можуть показати наявність захворювань. Ось перелік важливих аналізів для жінок.

1. Цукор в крові

Підвищений показник глюкози (цукру) в крові служить сигналом того, що організм або не виробляє в необхідному обсязі інсулін - гормон, що поставляє цукор в клітини для отримання енергії, або не використовує інсулін належним чином. Підвищений цукор може свідчити про розвиток діабету / преддиабета.

Важливо перевіряти показник глюкози натще 1 раз в рік і навіть частіше, якщо у пацієнта гіпертонія.

2. Ліпідна панель

Дослідження покаже вміст холестерину і тригліцеридів, щоб мати уявлення про ризик розвитку кардіологічних недуг. Важливо проходити тестування 1 раз в рік.

7 аналізів, які потрібно здавати щороку

3. щитовидної-стимулюючий гормон (ТТГ) і тест Т4

Щитовидна залоза виробляє гормони, що відповідають за обмін речовин. У жінок частіше діагностується дефіцит активності щитовидки (гіпотиреоз) або, навпаки, її гіперактивність (гіпертиреоз). Тести TSH і T4 покажуть вміст гормонів, щоб зрозуміти, як функціонує щитовидна залоза.

Симптоми збоїв роботи щитовидки: стомлюваність, посилений апетит, надчутливість до холоду, слабкість м'язів, ламкість волосся і нігтів, проблеми з вагою.

4. Вітамін D (25-гидроксивитамина D)

Віт-н D важливий для міцності кісткової тканини та інших функцій організму. Від його нестачі зазвичай страждають люди похилого віку.

5. Залізо / ферритин, вітамін B12, магній

Ці речовини і мінерали дуже важливі для нормальної роботи організму, тому корисно систематично контролювати їх зміст.

6. Біохімічний аналіз крові

Цей аналіз містить в собі цілий ряд показників: стан електролітів і гідратації, робота нирок, печінки і клітин крові. Названі показники необхідно моніторити при гострої або хронічної інфекції, недокрів'ї та проблеми зі згортанням крові.

7. Маркери запалення: С-реактивний білок і гомоцистеїн

С-реактивний білок вказує на ступінь запалення в організмі. Навіть легке підвищення значення CRP пов'язано з ризиком таких недуг, як кардіологічні патології, депресія. А високий рівень може свідчити про фізичну травму, емоційному або окислювальному стресі, інтоксикації, алергії.

Підвищений показник гомоцистеїну (це амінокислота) розповість про ймовірність інсульту і кардіо-судинних недуг, здатності виводити токсини з організму і виробляти нейротрансмітери.

Новини

Популярні теми форуму

analytics