Close button

Хрещатик покидають бутіки і ресторани

Хрещатик покидають бутіки і ресторани

Головна вулиця країни - Хрещатик - перетворюється на пустир, повідомляє Вести.

Десятки приміщень, де ще недавно розташовувалися бутіки модного одягу і ресторани, вже на протязі декількох місяців безуспішно шукають орендарів. Віддавати дешево власники не готові, а платити більше торговці не хочуть, оскільки в країні криза.

Хто йде

Вулиця Хрещатик, на яку раніше з 'їжджалися натовпи покупців, щоб прикупити модних дрібничок в брендових магазинах, зараз порожніє. Частина магазинів закрита, частина вже зібрався. Найстійкіші заманюють клієнтів 50-70% знижками. З центру міста, судячи з оголошень про здачу в оренду комерційної нерухомості, вже з 'їхали бутіки Arber, Helen Marlen, столичний Пасаж готуються покинути Supreme і французький бутік дитячого одягу Bonpoint. Гіганти на кшталт Gucci та Louis Vuitton поки тримаються.

Слідом за бутиками з центру міста втікають і ресторатори. Тільки на Хрещатику на оренду виставлено щонайменше п 'ять приміщень, які поки ще займають ресторани і кафе. Серед них Ф 'южн ресторан "Тайгер Біллс", ресторани "двох гусей" і Star Burger. Неподалік, на вулиці Лютеранській, звільняє приміщення ресторан "Євразія", а одразу біля нього шукають орендарів на місце, де розташовувалася "французька аптека".

Все, як у 2014-му

Як пояснюють експерти, подібного явищу є одразу кілька пояснень. По-перше, до останнього часу магазин на Хрещатику був must have для будь-якого серйозного ритейлера в Україні. Їх не лякали ні ціна оренди, яка була в 2,5-3 рази вище, ніж в торгових центрах, ні конкуренція. Магазин на Хрещатику був обов 'язкової візитною карткою для одежних і взуттєвих ритейлерів.

"Спочатку відкриття на Хрещатику магазину, Крім самого бізнесу, завжди переслідувало маркетингові цілі. Зараз все змінюється ", - розповідає" Вістям "комерційний директор підрозділу Property Management в інвестиційній компанії Dragon Capital Наталія Кравець.

Ще однією причиною настільки масової міграції з центру, за словами директора компанії UTG Євгенії локтіоновій, є незговірливість власників комерційної нерухомості в частині знижок та орендних платежів на час карантину. "У той час як практично всі великі торгові центри зробили своїх орендарів орендні канікули, власники окремих приміщень назустріч своїм орендарям не пішли. Лише одиниці робили дисконт в районі 20-30%. Це призвело до того, що приміщення звільняються. І це вже тенденція ", - сказала Локтіонова.

За її словами, подібна ситуація спостерігалася в криза 2014 року. "Перші дзвінки того, що автономні магазини є нестійкими до потрясінь, з 'явилися ще в 2014 році. Тоді також були масові закриття, з 'явилася велика вакантність. Але за п 'ять років вони заповнилися, і 2019 року вільних місць практично не було. А зараз ми бачимо, що сценарій повторюється ", - підтвердила Локтіонова.

Читайте також:У Києві бізнесу видадуть дешеві кредити

До того ж пандемія коронавірусу змінила світогляд людей, багато з них побоюються відвідувати центр. "У нас у Вінниці є ТРЦ в самому центрі міста, так у нього відвідуваність була трохи гірше, ніж у наших інших проектах. Так відбувається, тому що в людей є стереотипи щодо центру міста, що там завжди багато людей. А значить, йти туди небезпечно ", - говорить Кравець.

Стоки замість гламуру

Хто і як швидко займе вивільнені приміщення, поки не відомо. "Це може бути хто завгодно. Але, як показала практика кризи 2014 року, це з великою часткою ймовірності можуть бути стокові магазини. Я хочу нагадати, що як раз в 2017-2018 роках на Хрещатику відкрилося величенний outlet, який досить успішно працював. І в той час, поки у його сусідів не було жодної душі, у стоку люди шикувалися в черги. І ймовірно, таке повториться зараз ", - говорить Локтіонова.

У той же час, за словами аналітика Консалтингової компанії SV Development Сергія Костецького, те, що відбувається на Центральній вулиці України, цілком можна екстраполювати на всю країну. "Стріт - Ритейл переживає не найкращі часи по всій країні. Основна торгівля сьогодні перекочувала у ТРЦ. А окремо розташовані магазини - це вже, можна сказати, вчорашній день. Або це має бути щось дуже унікальне, наприклад, Chanel. До того ж комерційну нерухомість дуже дорого утримувати, а з урахуванням тих орендних ставок, які сьогодні є в центрі міста, простіше кудись переїхати ", - сказав Костецький.

Просять $10 тис. на місяць

До речі, незважаючи на падіння орендних ставок, вартість приміщень на 150-200 кв. м складає в середньому від $10 тис. на місяць. Наприклад, приміщення в 150 кв. м, де протягом кількох років була кальянная, вже шукає постояльців. Власник навіть знизив ціну. Замість $9 тис. в місяць просить $7,5 тис., але це поки не допомагає.

"Термін договору добігає кінця, і орендар дав зрозуміти, що залишатися не збирається. Думаю, за $7,5 тис. вам його віддадуть. Колишні орендарі платили $9 тис. ", - розповів нам ріелтор Максим. А за приміщення в 400 кв. м "під ресторан", навпроти станції метро "Хрещатик", просять вже $15 тис. на місяць.

Паралельно зі спробою здати приміщення багато власників виставляють їх на продаж. Так, за торговельні 200 кв. м в 200 метрах від Хрещатика, на вулиці Лютеранській, просять 13,5 млн, а приміщення кінотеатру "Дружба - орбіта" площею 746 кв. м, за адресою вул. Хрещатик, 25, де зараз перебуває арт-центр, оцінили в $3,5 млн. Але пропозицій, як зізнаються посередники, майже немає.

"Сьогодні термін окупності приміщень на Хрещатику становить 25-30 років. А Враховуючи що обрушилися орендні ставки, така інвестиція нікого не приваблює. Мінімально прийнятним вважається в два рази менший термін ", - говорить один з ріелторів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics