Close button

ГБО: коли ставити і як вибрати

ГБО: коли ставити і як вибрати

Сьогодні ГБО в автомобілі нікого не здивуєш. Але чи варто встановлювати газ саме на ваш автомобіль, повідомляє Price Media.

ГБО - газобалонне обладнання, яке встановлюється на машинах з двигунами внутрішнього згоряння. Це додаткове обладнання дозволяє зберігати і подавати в ДВС газоподібне паливо.

Прихильники установки "газу" на авто в один голос твердять, що ця нескладна процедура призводить до фантастичної економії. Противники стверджують, що використання газу замість бензину "вбиває" двигун і взагалі дуже вибухонебезпечне.

Які плюси і мінуси установки ГБО? Чи потрібне воно вам? І що врахувати при його установці? Давайте розбиратися.

На газ переводять як бензинові, так і дизельні автомобілі. Але так як останні самі по собі досить економічні, то установка ГБО на дизель - явище досить рідкісне. Значить мова в статті піде про перехід на газ для бензинових авто.

Газ буває різний. Метан - стиснутий або природний газ. Пропан-бутан - скраплений або нафтовий газ. Саме він використовується як паливо для більшості авто з ГБО.

Розвінчуємо міфи

Міф 1: якщо в авто встановлено ГБО, то в салоні буде присутній стійкий запах газу. Така проблема виникала при використанні вакуумного обладнання. Частина газу могла проникати в підкапотний простір, а потім затягуватися в салон. В даний час таке обладнання вже не використовується (хіба що на дуже старих авто), а значить і проблеми такої вже не існує.

Друга можлива причина запаху газу - пошкодження системи, тобто якась несправність або діра в топливопроводі або іншій частині ГБО. Це несправність, яку потрібно усувати, а ніяк не характерна особливість використання ГБО.

Міф 2: газ вибухонебезпечний. Так, це правда. Але перш ніж вибухнути, газ повинен в певній пропорції змішатися з повітрям. Це можливо в разі пошкодження паливної системи. І відбувається це не за одну секунду. Ви однозначно відчуєте сильний запах газу. У такому випадку потрібно негайно припинити рух і не використовувати авто до усунення несправності паливної системи. Але точно також ви поступите і в разі, якщо у вас текти будь-яке паливо. Справа тут в принципі не в самому газі, а в несправності.

Ще існує небезпека того, що газовий балон вибухне при ДТП. Для цього балон повинен бути сильно деформований. Це можливо в разі дуже сильного зіткнення з пошкодженням і деформацією кузова автомобіля, що само по собі смертельно небезпечно для пасажирів. Якщо ж в результаті аварії пошкоджується паливопровід і частина газу вихлюпується назовні (що до речі може статися і з бензином), то нічого страшного в цьому немає. Ну тільки якщо ви не будете нервово курити над своїм покаліченим авто.

Міф 3: гар клапанів. Ця біда виникає при використанні збідненої газо-повітряної суміші. Звичайно, витрата палива тоді стає трохи менше, але і "побочки" досить серйозна. Така економія недоцільна. Так що знову ж причина не в самому ГБО, а в жадібності власника або в неправильному налаштуванні обладнання.

Міф 4: установка ГБО ускладнює автомобіль. Найважча частина - це сам балон. Важить він в середньому близько 30 кг. Серйозно? Сильно ускладнює? Поїхали далі.

Міф 5: дороге обслуговування. Як і будь-яку техніку, ГБО потрібно регулярно перевіряти і обслуговувати. Але нічого надскладного і наддорогого в цьому немає. Деякі автомобілісти навіть справляються з цим завданням самостійно.

Як воно влаштоване

Перше покоління ГБО заборонено встановлювати як неекологічне. Друге покоління можна встановлювати тільки на автомобілі, випущені до 2000 р. Третє покоління можна зустріти тільки на "прігонишах", в Україні установкою цих систем ніхто не займається.

В даний час встановлюють системи тільки 4-го і 5-го покоління. Про них і поговоримо.

4-е покоління. Як паливний бак використовується газовий балон. Газ в ньому знаходиться в зрідженому стані, під тиском.

Під власним тиском газ з балона подається в редуктор-випарник. Він випаровує газ, тобто з рідини переводить його в газоподібний стан і знижує тиск. Далі від редуктора газ йде до форсунок, які впорскують його в певний час в потрібній кількості.

Такий пристрій не змінює конструкцію двигуна, тому він спокійно може продовжувати працювати і на бензині. При роботі двигуна на бензині газ потрібно відключати, а при роботі на газу потрібно відключати подачу бензину. Це очевидні речі в принципі.

Вся робота ГБО управляється електронним блоком управління.

Робота обладнання 5-го покоління принципово відрізняється від попередніх відсутністю редуктора-випарника. Тобто газ на форсунки подається все ще в рідкому вигляді. І саме так впорскується у впускний колектор. Вже там випаровується і перемішується з повітрям. Робота повністю аналогічна роботі на бензині.

Така система простіше в обслуговуванні, тому що в попередніх системах саме редуктор представляв основну складність. І ще одна перевага - рідкий газ можна точніше дозувати, а значить системи 5-го покоління більш економічні. Але зате вони і істотно (мало не в два рази) дорожче систем 4-го покоління. І ще одна ложка дьогтю - 5-е покоління ГБО набагато чутливіші до якості газу. Тому-то вони так повільно приживаються в Україні.

Реальні плюси і мінуси ГБО

Спочатку про "плюшки". По-перше, це економія. Четверте покоління може забезпечувати до 50% економії при зниженні потужності всього на 2-10%.

По-друге, двохпаливна машина надійніше. Якщо одна система вийде з ладу, ви спокійно можете пересуватися на другий. Ну і, звичайно, це завжди запас палива. Шанс залишитися з "сухим" баком посеред дороги набагато менше.

По-третє, газ краще змішується з повітрям, тому згоряє більш повно і рівномірно. Це знижує навантаження на циліндро-поршневу групу (ЦПГ). Зазвичай двигун на газу працює більш м'яко і тихо. Також вважається, що використання газу підвищує ресурс двигуна.

По-четверте, машина з двома баками має подвійний запас ходу. Це стане в нагоді, якщо ви збираєтеся заїхати в якісь далекі нетрі, де немає заправки.

По-п'яте, газовий вихлоп більш екологічно чистий, ніж бензиновий.

Як кажуть прихильники ГБО, єдиний недолік газу - це те, що не встановив його раніше. Але ще до "мінусів" можна віднести чималу вартість самого устаткування і настановних робіт, а також зменшення вільного місця в багажнику. Також дехто вважає "мінусом" регулярний техогляд автомобілів з ГБО. Але ж в цьому випадку ви завжди впевнені в безпеці свого авто. Так що як подивитися.

Обходимо граблі

Є кілька побутових моментів, які обов'язково потрібно врахувати перш, ніж встановлювати ГБО.

Де ви будете заправлятися? Заправка повинна бути десь поруч з вашим звичайним маршрутом. Також це має бути перевірена заправка, бо нарватися на бодяжний газ простіше, ніж на бензин.

Ретельно виберіть установника і обладнання. Штурмуємо інтернет, сусідів і друзів. Хто де ставив, які відгуки? Все це потрібно врахувати. Сумнівне обладнання, встановлене криворукими майстрами не тільки не дасть бажаного економії, але ще і може бути небезпечно.

Якої форми балон і де його встановлювати? Якщо ставити його в багажнику, то втрачається частина вільного місця. А у випадку з хетчбеком або універсалом, втрачається частина принад від трансформації салону. Тобто покласти меблі або, наприклад, пральну машинку в нього буде непросто. Цю проблему частково можна вирішити, якщо розміщувати балон не впоперек багажника, а вздовж.

Є ще варіант встановити тороідальний балон, який ставиться на місце запаски. Він дорожче і менше, ніж циліндричний. Ну і вам доведеться кудись прилаштувати запаску.

Де розмістити виносний заправний пристрій (ВЗУ)? Найдешевший варіант - розмістити в багажнику десь поруч з балоном. Це дешевше, але дуже незручно. По-перше, при кожній заправці доведеться відкривати багажник. По-друге, частина газу при від'єднанні шланга буде виприскувати в багажник.

Альтернативний варіант це десь зовні машини, наприклад, в бампер або під бампер. Такий варіант лише трохи дорожче, але він також не дуже зручний.

Найдорожчий варіант, але і найзручніший, це розташувати ВЗУ за люком, поруч з штатної горловиною бензобака.

Не економте на мультиклапані. Він пускає газ всередину балона при заправці і забезпечувати його подачу. Хороший мультиклапан - штука дуже важлива з точки зору безпеки. Наприклад, якщо ви пробили частина паливопроводу і газ почав вириватися назовні, то при ненормальному збільшеному витраті газу, який виникне в такому випадку, мультиклапан просто перекриє його подачу.

Також в мультиклапані є відсічення, яка заважає наповнити балон більш, ніж на 80%. Для чого це потрібно? При нагріванні (наприклад, якщо залишили машину на сонечку) тиск газу зростає, і щоб балон не розірвало, і потрібні ці "порожні" 20%.

Потужність редуктора ГБО. Редуктор повинен забезпечувати запас по потужності, більший на 10-15%. Тобто якщо двигун розвиває потужність в 100 "конячок", то потужність редуктора повинна бути 110-120 к.с. В цьому випадку під навантаженням система не стане подавати менше газу і автомобіль не буде "тупити".

Система управління ГБО. Сучасні системи 4-го покоління досить розумні. Весь процес в принципі може відбуватися без вашої участі. Машина заведеться на бензині, далі система переключиться на газ. У деяких випадках (як запрограмовано), коли перевищені певні обороти, машина знову переключиться на бензин. Якщо газ закінчиться, то система сама переключиться на бензин і т.д. Але в деяких випадках корисно мати кнопочку перемикання з бензину на газ і назад. Наприклад, якщо одна з паливних систем несправна.

А взагалі оптимальний варіант це знайти професіонала своєї справи і детально обговорити з ним всі ці технічні моменти.

Кому можна і потрібно "газувати" машину

GBO_4-768x512.jpg

Сенс встановлювати ГБО є, якщо:

  • автомобіль використовується активно і регулярно. Якщо він частенько простоює в гаражі, то ГБО окупиться нескоро;
  • ви не плануєте змінювати автомобіль найближчі три роки;
  • автомобіль витрачає більше 10 л бензину на 100 км;
  • гарантія на авто вже закінчилася, тому що в більшості випадків установка ГБО анулює гарантійні зобов'язання виробника.

Можна ставити ГБО на всі сучасні типи двигунів - від звичайних 4-циліндрових рядних, до оппозітних «шісток» і турбованих «вісімок». Встановлюють ГБО і на роторні двигуни.

Новини

Популярні теми форуму

analytics