Close button

Як правильно підібрати ГБО до автомобіля

Як правильно підібрати ГБО до автомобіля

Згідно з даними Української Газомоторні асоціації (УГА), на початку цього року в Україні працювало 3,5 тис. Станцій техобслуговування в сегменті установки газобалонного обладнання, не рахуючи індивідуальних майстрів, повідомляє UBR.

Значна частина з них припинила свою діяльність або змінила профіль протягом року через падіння попиту внаслідок ускладнення і подорожчання процедури реєстрації ГБО - про цю проблему ми писали в попередньому матеріалі.

Однак на сьогоднішній день на ринку все ще зберігається велика кількість компаній і приватних майстрів, що пропонують послуги з переходу на автогаз в дуже широкому ціновому діапазоні: вартість установки газобалонної системи, в залежності від комплектуючих і виконавця монтажу, може відрізнятися майже в три рази.

З метою розібратися в причинах такого розкиду, звернемося до експертів ринку, дізнавшись про оптимальну ціну послуги, а також про те, чим ризикує водій, який вирішив збити витрати на ГБО до мінімальних на ринку.

Комплектуючі

За різними експертними оцінками, монтаж установки ГБО (без урахування сертифікації, яка стоїть 2-4 тис. Грн) обійдеться власнику авто з чотирициліндровим типом двигуна від 7-8 тис. Грн, і до 18-22 тис. Грн.

Різниця обумовлена тим, що газова паливна система - конструктор, що збирається з близько 40 окремих товарів різних найменувань: від самого балона, шлангів, газових рукавів і хомутів, до більш складних комплектуючих, що забезпечують функціонування ГБО - газового редуктора, а також системи газового уприскування (електроніка ).

Остання сама по собі складається з безлічі деталей, включаючи електронний блок управління, форсунки, датчики тиску, температури газу і т.д.

Країна виробник

Сьогодні в Україну імпортується ГБО-обладнання самих різних виробників, але найбільш якісними на ринку вважаються італійські (Landi Renzo, BRC) і польські компанії (KME, Alex, STAG).

У той же час системи і деталі виробництва Туреччини, Китаю та азіатських країн (в двох останніх випадках - часто не мають бренду), знаходяться в бюджетному сегменті.

І хоч найбільш преміальної і надійної при цьому вважається продукція з Італії, на думку власника сертифікованого центру "ГБО-СТО" Олексія Козина, на практиці відмінності в якості не такі суттєві.

"Сьогодні ми імпортуємо італійське обладнання, але на наших станціях намагаємося встановлювати польське. Чи не через ціну - воно трохи дешевше, - але через якість. Сьогодні поляки всіх перегнали", - висловив думку Козин.

Тип двигуна

Залежно від кількості циліндрів в двигуні машини, з ним можуть бути сумісні різні електронні системи ГБО.

Як пояснив нам технічний директор мереж автогазових СТО "Профігаз" Євген Устименко, з чотирициліндровим двигуном працюють менш складні електронні системи, які не можна поставити на шести- і восьмициліндрові механізми.

В останньому випадку необхідна дорожча електроніка, до якому, в свою чергу, підходять більш потужні редуктори, більше число форсунок.

Крім того, сучасні автомобілі часто мають тип паливної системи з подачею бензину безпосередньо в камеру згоряння: через це повністю виключити роботу на бензині в них неможливо.

У таких двигунах (типи FSI, TSI, TFSI) може бути встановлена система, що передбачає роботу в бінарному циклі: і на бензині, і на газі одночасно. Різні системи забезпечують подачу від 5-30% і до 70-95% пропан-бутану.

За словами Устименко, ціна на установку ГБО для машин з системою прямого вприскування бензину починається від 25 тис. Грн для чотирициліндрових двигунів, для шестициліндрових - 35 тис. Грн, а для найбільш складних, восьмициліндрових механізмів, може доходити до 2 тис. Євро.

Найбільш популярна установка таких систем у покупців сучасних підтриманих авто з США, що мають двигуни прямого вприскування бензину в камеру згоряння.

Робота СТО

Якщо ціна обладнання закладається постачальником на однаковому рівні, то націнка сервісних центрів може мати відчутні відмінності, зазначив глава Української Газомоторні асоціації (УГА) Степан Ашрафьян.

"За всіма параметрами один і той же комплекс обладнання може у одного установника коштувати 15 тис. Грн, а в іншого - 20 тис. Грн", - говорить Ашрафьян, додаючи, що вартість роботи коливається від професіоналізму автотехніка, від того, наскільки він довго працює на ринку.

При виборі СТО експерт радить орієнтувати як на цей фактор, так і на відгуки клієнтів.

На думку Євгена Устименко, станції, які існують на ринку більше 10 років, навіть при значному здешевленні системи не будуть робити це за рахунок тих деталей, які дозволять поставити під сумнів безпеку експлуатацію машини, зокрема, привести до витоку газу.

У той же час проблеми з якістю тих чи інших робіт можуть виникати у великих сервісних станцій.

На думку автомайстрів, для масового сегмента ринку характерна часта змінюваність кадрів, що не сприяє стабільності в рівні послуг.

Також характерна риса великих станцій - спрямованість на кількість замовлень. З одного боку, це прискорює процес установки і здешевлює послугу, з іншого - через поспіх може призвести до несправності і необхідності кілька разів повторно повертатися в сервіс за їх виправленням.

"На відміну від масторга, у приватних майстрів, які працюють на замовлення і мають репутацію, як правило, якість стабільне. Але потрапити туди" на вчора "і провести роботи за добу неможливо", - розповів нам один з майстрів.

Чи варто ставити більш дороге ГБО

Без збитку безпеки здешевити систему автогазу можна до 10-12 тис. Грн, вважають майстри. Таке ГБО без проблем відслужать свій гарантійний термін в 2-3 роки, але потім у нього можуть почати регулярно виявлятися ті чи інші дрібні несправності, які потребують ремонту в $ 10-20.

У той же час при монтажі системи за 8 тис. Грн автосервіс буде серйозно економити на всіх запчастинах, починаючи від ізоляційної стрічки для електричних з'єднань, закінчуючи редуктором, вказує Євген Устименко.

На такі комплекти також найчастіше не видають гарантії, а ймовірність поломки можна порівняти з грою в лотерею - машина може проїхати 2-3 роки, а може і зламатися вже в найближчий рік.

Крім того, така ціна не гарантує безпеку користування авто.

Раціональне подорожчання установки до близько 18 тис. Грн, вважають деякі експерти, дозволить, експлуатувати її до 5-7 років без необхідності здійснювати ремонт і, відповідно, заощаджувати в довгостроковій перспективі.

"Дорожча установка також дозволяє трохи раніше включити ГБО на прогріванні, що економить паливо, особливо взимку. Все це в підсумку складається в суму: в розумних межах дорожче - це насправді довгостроково дешевше", - розповіли нам на одному з київських газових СТО .

На думку Устименко, ціна обладнання в 14 тис. Грн дозволяє експлуатувати авто в режимі таксі. Гарантія на нього видається на 3 роки або на 100 тис. Км. Необхідність в виправлення або ремонті при ціні ГБО в менш 10 тис. Грн може виникнути вже через 20 тис. Км пробігу.

"Правильне підібране і встановлене ГБО гарантує збільшення ресурсу двигуна і відсутність додаткових клопотів при обслуговуванні. У той же час економити - значить нести ризики за ненадійність турецького хомута, за якість російського або українського шланга, за те, як поведе себе ноунейм-китайський редуктор", - підсумував техдиректор "Профігаз" Устименко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics