Close button

Вчені виявили зірку нового типу

Вчені виявили зірку нового типу

Астрономи виявили новий тип зірок. Такі світила з'являються в результаті зіткнення білих карликів, коли вибух виявляється недостатньо сильним, щоб їх зруйнувати, повідомляє Naked science, повідомляє ZN.ua.

Зірки середніх розмірів до кінця життя скидають зовнішні оболонки і перетворюються в компактних і тьмяних білих карликів. У Чумацькому Шляху існує безліч подібних об'єктів, які часто утворюють подвійні системи. Обертаючись в парі, білі карлики можуть зближуватися аж до того моменту, поки не спалахнуть наднової типу Ia.

Щось подібне і сталося в системі IRAS 00500 + 6713, однак вибух виявився недостатньо сильний і не зміг повністю її зруйнувати. На місці пари білих карликів з'явився новий об'єкт, оточений щільним газопилових хмара.

Систему вперше помітили в 2019 році. Її центральна зірка J005311 швидко обертається і відрізняється порівняно високим вмістом кисню і вуглецю. А що виходить від неї зоряний вітер виділяється неймовірною швидкістю, що досягає 16 тисяч кілометрів на секунду.

Нові спостереження, проведені за допомогою космічної обсерваторії XMM-Newton, продемонстрували, що J005311 яскраво випромінює в рентгенівському діапазоні. Судячи за цими даними, система незвично багата неоном, кремнієм і сіркою, а її туманність сильно розпечена, досягаючи температури в мільйони градусів.

Визначити масу зірки учені не змогли, але за непрямими ознаками оцінили її в 1,4 сонячних, що вище верхньої межі маси білих карликів. Ймовірно, вона з'явилася в результаті злиття двох білих карликів, один з яких був киснево-неоново-магнієвим (такі карлики залишаються після загибелі зірок масою близько 10 сонячних).

Вибух не зміг зруйнувати систему повністю, однак призвів до викиду великих кількостей речовини і залишив після себе нову зірку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics