Close button

Споживачів газу переведуть на нові лічильники

Споживачів газу переведуть на нові лічильники

Перехід українців на новий облік стане для них надто затратною процедурою, оскільки їм доведеться встановлювати нові лічильники, які є дуже недешевими, повідомляє UBR.

Днями Верховна Рада остаточно схвалила законопроект (№ 2553 ), який поступово набуде чинності з 1 травня 2022 року до 1 травня 2023-го. Згідно з документом, деяким українцям вважатимуть спожитий газ у платіжках не в кубометрах, а в одиницях енергії (кВт·год).

Як зазначив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, насправді ця ініціатива є прогресивною. Щоправда, залишається одна проблема – перехід споживачів на новий облік стане для них надто затратною процедурою, оскільки їм доведеться встановлювати нові лічильники.

"На такий перехід у споживачів підуть великі суми. У державі навіть не всіх перевели на облік взагалі. У нас таких близько 15% домогосподарств. Їм розрахунок іде за формулою. Але за фактом рішення Ради – крок уперед" , – наголосив Попенко.

В останню чергу (після компаній) до програми можуть підключитися побутові споживачі, які використовують газ для приготування їжі.

"Таких у нас - мільйони. Але їм така процедура вкрай невигідна. Вони платять щомісяця в середньому по 50-60 грн. І встановлення спеціального лічильника за 20 тис. грн окупиться через десятки років" , - додав він.

Нагадаємо, побутові споживачі почали частіше скаржитися на якість газу у своїх будинках. Нарікають, що через низьку калорійність блакитного палива приготування їжі на плиті займає більше часу. Більше того, газ при згорянні нібито набуває специфічного запаху.

Новини

Популярні теми форуму

analytics