Close button

Карантин дотримав зростання цін: що подорожчає до осені

Карантин дотримав зростання цін: що подорожчає до осені

В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції - за даними Держслужби статистики, за шість місяців ціни виросли всього на 2% порівняно з груднем 2020 року, повідомляє Сегодня.

Але при цьому багато товарів і послуг як подорожчали, так і подешевшали на десятки відсотків. Чому це сталося і яким може бути зміна цін в третьому кварталі нинішнього року.

Що змінилося в червні

Порівняно з травнем на споживчому ринку у червні ціни на продукти виросли на 0,4%. Найбільше (на 8,4%) подорожчали фрукти. На 0,4-2,3% зросли ціни на м 'ясо птиці, масло, хліб, соняшникову олію, яловичину, сметану. Але на 4,7% подешевшали овочі, на 0,9-1,3% - молоко, цукор, рис, сало, свинина.

Ціни на алкогольні напої та сигарети підвищилися на 0,5%, що пов 'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,1%.

Зниження в червні тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося за рахунок здешевлення природного газу на 4,3%. Підвищення цін на транспорт на 1,2% в першу чергу викликано подорожчанням проїзду залізницею на 6,1%, палива на 2,1%.

Читайте також: світові ціни на нафту продовжили падіння

Продуктова собі Корзинка

Але червневі тренды не змогли подолати тенденції, які спостерігалися до того п 'ять місяців. Перш за все це стосується фруктів і овочів. Саме на них найбільше з початку року зросли ціни: на фрукти - на рекордні 50,4%, на овочі - на 9,5%. Зростання цін на решта самые що подорожчали продукти скромніше - цукор зріс в ціні на 5,4%, хлібобулочні вироби, - на 5,1%. Подорожчання "шкідливих звичок" теж на 5,1% пов 'язано з плановим зростанням акцизів.

85kvgby4ks_big.jpg

Зниження цін виявилося невеликим. Найбільше - на курячі яйця: 8,9%. На 2,2% подешевшало м 'ясо і ковбаси, на 1,4% - молоко, на 0,4% - соняшникова олія.

Якщо порівнювати рік до року, то виявиться, що ціни на ці продукти змінилися різноспрямовано. Так, яйця за рік подорожчали на 54,7% (хто не пам 'ятає - в червні 2019-го вони коштували 12-13 грн / десяток), молоко - на 7,6% (близько 1 грн / л), хліб - на 9,1% (близько 2 грн за Буханець української). Спиртне та цигарки виросли в ціні за рік на 10,8%.

Фрукти в червні минулого року коштували в середньому на третину менше, ніж зараз. Перш за все за рахунок дешевої черешні й полуниці, ціни на які нині зашкалювали: через неврожай, викликаного заморозками і зливами, в розпал сезону черешня коштувала 90-100 грн / кг, полуниця - 70-90 грн / кг.

А сь овочі нині дешевше, ніж в минулому році на 12,5%, цукор теж - на 1,2%, м 'ясо - на 1,5%.

Товари і послуги

Самої головною несподіванкою цього року виявилися значне зниження цін на енергоносії: природний газ і нафтопродукти. Газ з початку цього року подешевшав на 40,2%, а порівняно з червнем 2019 року - на 52,2%, бензин і дизпаливо - на 21,5% і 26,5% відповідно.

9p6k2q3ttq_big.jpg

Це автоматично призвело до зниження цін на комунальні послуги в цілому - на 9,2% в цьому році та на 12,2% до червня минулого року. Але подешевшали тільки опалення та гаряча вода - на 13% з початку року і на 12,5% за рік. І лише для тих споживачів, у яких підприємства zhilkommunenergo використовують природний газ. У ТЕЦ і котельнях, що працюють на вугіллі, послуги не подешевшали.

Продовжують падати ціни на одяг і взуття: за 6 місяців - на 1,9%, за рік - на 4%. Але, за словами експертів, мова йде про торішні колекціях і дешевому ширвжитку, модні і брендові речі, навпаки, подорожчали. Також знизилися розцінки на відпочинок і культуру: за 6 місяців - на 1,6%, за рік - на 2,9%.

Читайте також: ціни на житло: чи чекати подорожчання

При цьому регулярно дорожчають холодна вода та водовідведення: в середньому на 17,5% з початку року і на 22% до червня 2019 року. Подорожчав з початку року на 11,4% проїзд по залізниці, при цьому зростання цін на квитки рік до року - всього 4,9%. Це можна пояснити тим, що тарифи на проїзд залежать від сезону - взимку вони нижчі, ніж влітку, у високий сезон.

4,5% тепер треба платити більше за послуги охорони здоров 'я (на 5% рік до року), на 2,2% - за освіту (на 13,3% рік до року) і на 2,6% (7,1% рік до року) за послуги зв' язку.

Не збулося

Хоча три місяці тому експерти прогнозували значне зростання цін вже з квітня, на 3-5% за квартал, він виявився набагато менше - за другий квартал все подорожчало в середньому на 1,3%. Як роз ’ яснив нам член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, серйозні корективи в прогнози вніс коронавірус: через епідемію і послідував за нею карантину скоротилося споживання товарів і послуг, що стримало зростання інфляції.

"Нинішній рік не типовий порівняно з попередніми - ніколи раніше за всі роки незалежності в Україні не вводився тотальний карантин, який значно загальмував всі економічні процеси в країні, - аналізує Олег Пендзин. - споживання впало, Звідси і низьке зростання цін. Но он такой в середньому, адже, наприклад, фрукти подорожчали вполовину, а природний газ подешевшав більш ніж на 40%, впали ціни на комунальні послуги, що частково зрівноважило в бюджеті споживача підвищення вартості продуктової кошики ".

Голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко додав, що інфляцію стримала ще й жорстка монетарна політика Національного банку, який весь квартал утримував гривню від девальвації по відношенню до долара.

"Коли грошей в економіці не вистачає, це стримує зростання цін, - роз 'яснив Олексій Дорошенко. - другий фактор - ціни на продовольство росли у нас трохи через те, що продукти подешевшали в світі. У нас це зниження статистично було нівельоване зростанням цін на фрукти через погодні умови. Але основну роль в уповільнення інфляції внесла пандемія і карантин. Коли люди втрачають роботу, коли у них падають доходи, то знижується споживання, ціни не ростуть або зростають повільніше. Свій внесок у "спростування прогнозів" внесло і значне зниження цін на енергоносії - з-за припинення авіаперельотів в зв 'язку з карантином попит на паливо, а потім і на нафту впав в рази ".

Прогнози: подорожчає картопля, подешевшають яблука

Експерти кажуть, що в третьому кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи про їх зниження, очікувати навряд чи варто.

"У вересні можуть подешевшати яблука, так як їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, - прогнозує Олексій Дорошенко. - але у грошах це все одно накриє дуже дорого - 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А ось зниження цін на комунальні послуги, перш за все на газ, точно сменится їх зростанням. Так як почнеться підготовка до нового опалювального сезону, і попит на газ у світі зросте. В цілому інфляція за липень-вересень складе 1-1,5% ".

Олег Пендзин більш песимістичний у своїх прогнозах. На його думку, до зими очікуються значно більш високі ціни на газ для населення і комунальної сфери - на рівні імпортного паритету. Це означає, що вартість опалення і гарячої води значно зросте.

"При цьому не буде компенсаторних механізмів для населення, вони не передбачені новим меморандумом про співпрацю з МВФ, - говорить Олег Пендзин. - стрімке зростання цін на агропродукцію очікується з наступного маркетингового року, який починається з серпня. Лідером зростання ціни виявиться картопля. Урожай картоплі у нас буде ще менше, ніж у минулому році, так як багато полів на Західній Україні загинуло від дощів та повені. На дешевий його імпорт сподіватися не доводиться. Наприклад, Білорусь внесла картоплю в перелік заборонених до експорту товарів поряд з часником і цибулею ".

На думку Олега Пендзина, все це прискорить інфляцію, вже починаючи з липня. До кінця року вона дійде до запланованих у бюджеті 9% річного зростання цін, а то і перевищить їх. У третьому кварталі зростання цін, за його оцінкою, складе близько 3%, що набагато більше звичайних для цього кварталу 0,5-1% інфляції.

Новини

Популярні теми форуму

analytics