Close button

Користь соку алое: від яких хвороб допомагає рослина

Користь соку алое: від яких хвороб допомагає рослина

Читати новину російською мовою, повідомляє Depo.ua.

Користь алое доведена не одним поколінням: завдяки багатому складу рослина може замінити домашню аптечку.

Лікувальні властивості алое відкрили ще стародавні єгиптяни: перші згадки про нього з'явилися більше двох тисяч років тому до нашої ери. Сьогодні ця рослина широко використовується в медицині і косметології. Алое, як і багато корисних кімнатних рослин, також цінують за невибагливість: оскільки його батьківщина - острів Барбадос, воно звикло до сухого та жаркого клімату, тому частий полив рослині не потрібен, а доглядати за ним зможе кожен.

Користь алое для організму

Алое широко використовується в народній медицині - як в чистому вигляді, так і в складі настоянок, мазей і кремів.

У соку листя алое містяться:

  • вітаміни - А, групи В (В1, В2, В3, В6, В9, B12), С і Е;
  • мінерали - магній, цинк, залізо, кальцій, мед, фтор, натрій, фосфор;
  • дубильні речовини, амінокислоти, ферменти, алантоїн, бета-каротин.

Читайте также: Найдено вещество, которое провоцирует диабет

Корисні властивості соку алое:

  • Сік цієї рослини є відмінним проносним засобом, посилює перистальтику та поліпшує травлення.
  • Корисне алое вера при лікуванні опіків, в тому числі і сонячних - воно посилює регенераційні процеси в пошкоджених тканинах.
  • У народній медицині алое використовують при лікуванні стоматиту, вірусного грипу та ангіни. Оскільки в соці містяться дубильні речовини, рослину використовують при хворобах та слабкості ясен. Також алое вера допомагає в лікуванні захворювань носоглотки: сік закапують у ніс, а при полосканні горла його розводять з водою.
  • Крім цього, рослина сприяє загоєнню наривів, забитих місць, порізів та гниючих ран - сік алое вера, користь якого доведена століттями, зменшує свербіж та почервоніння шкіри.
  • Допомагає алое і при втомі очей, а також при почервонінні ока - сік розводять з кип'яченою водою та роблять примочки.
  • Напій алое вера в поєднанні з відваром сухофруктів полегшує відновлення в післяінфарктний період.

Корисні властивості алое в косметології

Алое віра не одне століття використовується в косметичних цілях. Завдяки високому вмісту мінеральних кислот і вітамінів, сік рослини насичує шкіру вологою, розгладжує її та робить пружною. Алое використовують при виготовленні масок, пілінгів і скрабів. Незамінні його властивості при лікуванні вугрової висипки - сік алое сприяє зняттю запальних процесів, загоєнню прищів та мінімізації слідів.

Крім цього, рослина ефективно проявила себе при боротьбі з лупою. Маски та ополіскування з екстрактом алое вера роблять волосся більш гладким, шовковистим та живим.

Як застосовувати алое для лікування в домашніх умовах

Основним лікарською сировиною алое вера служить його листя, старше трьох років. Більш вираженими корисними властивостями воно володіє в осінньо-зимовий період.

Читайте также: Главные витамины, без которых не обойтись зимой

Рецепт соку алое

Якщо сік алое потрібно отримати швидко, акуратно зріжте ножем нижні листочки, промийте їх під водою та дрібно наріжте. Помістіть все в марлю та ретельно відіжміть. Сік алое не потрібно заготовлювати про запас, оскільки він швидко втрачає свої корисні властивості. Краще робити його безпосередньо перед використанням.

Більш лікувальними властивостями сік алое буде володіти після поміщення листя на 10 днів у холодильник. У несприятливих умовах (в нашому випадку це холод) рослина починає виділяти речовини, які посилюють життєві процеси в тканинах. По закінченню часу листя потрібно порізати на невеликі шматочки та, як в першому випадку, віджати сік через марлю.

Як правильно лікуватися соком алое

Вище ми вже з'ясували, що сік алое вера має корисні протизапальні, антисептичні та загоюючі властивості. У поєднанні з іншими компонентами він стає потужною протиотрутою від багатьох недуг та вікових змін шкіри.

Читайте также: Гороскоп на 12 ноября: Близнецов ждет насыщенный день

Алое від застуди

При легкому ГРВІ можна спробувати простий рецепт - прокрутити алое та цедру лимона через м'ясорубку, залити суміш в окремій ємності медом і приймати цей засіб по 1 ч.л. 2-3 рази на день до їди.

Печія

Щоб позбутися печії, потрібно змішати в рівних пропорціях сік алое, оливкова олію та мед. Суміш слід підігріти на водяній бані, поки мед не стане рідким, а потім охолодити. Приймайте ліки по столовій ложці перед їдою тричі на день.

Рани і порізи

Для регенерації шкіри та зняття запальних процесів роблять компреси з алое. Тканину слід просочити соком та накласти поверх. Пов'язку змінюють 2 рази на день.

Маски для обличчя з алое

Для підтримки краси та молодості шкіри можна протирати обличчя соком алое перед сном.

Щоб позбутися від акне, потрібно розвести сік алое і 3 ст. л. білої глини до однорідної густої маси та нанести на обличчя. Таку маску слід робити 1-2 рази в тиждень.

Догляд за волоссям за допомогою алое

Позбутися від лупи допоможе суміш меду (2 ч.л.), соку алое (2 ст.л.), касторової олії (2 ч.л.) та лимонного соку (2 ст.л.), яку потрібно наносити на корені та втирати в шкіру голови. Маску потрібно залишати на голові на 40 хвилин, а робити її можна раз в тиждень.

Привести в порядок сухе й ослаблене волосся допоможе сік алое, мед та масло жожоба в рівній кількості (в залежності від довжини волосся). Всі продукти потрібно перемішати, підігріти на водяній бані, після чого нанести на волосся та шкіру голови. Маску потрібно залишити на 3-4 години, а краще - на всю ніч.

Читайте также: Ученые назвали полезный для сердца продукт

Кому сік алое може нашкодити

Вивчивши особливості алое, важко повірити, що його властивості можуть негативно відбитися на стані організму. Сік є гіпоалергенним, однак, незважаючи на колосальну користь алое, шкода рослина може становити при:

  • вагітності та лактації;
  • менструації; хворобах печінки та нирок;
  • геморої;
  • при серцевій недостатності;
  • гіпертонії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics