Close button

Абонплата за комуналку: коли введуть

Абонплата за комуналку: коли введуть

Відповідно до чинного закону "Про житлово-комунальні послуги", плата за комунальні послуги за наявності індивідуальних договорів буде складатися з трьох частин - плати за саму послугу, за абонентське обслуговування і за обслуговування внутрішньобудинкових мереж, повідомляє Українські Новини.

Це не буде стосуватися плати за електроенергію і газ, а тільки опалення, гарячої та холодної води, водовідведення та вивезення сміття.

Таким чином, споживач буде платити окремо за отримані послуги за лічильниками (індивідуальним або будинковим) за встановленими тарифами за отримані воду або тепло.

Читайте також: Як у Раді пропонують вибивати борги по комуналці

А також додатково абонентську плату - яка повинна покривати витрати постачальника на укладання договорів, розподіл обсягу послуг, що поставляються і стягування плати за компослуги. При цьому ця абонплата стягуватиметься незалежно від того, скільки абонент споживає цих послуг і чи споживає їх взагалі - у нього є договір, а значить постачальник веде роботи з його обслуговуванню та обліку. Граничні розміри абонплати затверджені постановою Кабміну. Але при цьому, зазначені витрати повинні бути виключені з тарифу на самі послуги.

Граничний розмір абонплати затверджений постановою Кабміну №808 від 21 серпня 2019 року і прив'язаний до розміру прожиткового мінімуму і з 1 грудня становитиме 32,19 гривні для опалення та гарячої води та стільки ж для холодної води і водовідведення, а також 15,25 гривні для вивозу сміття.

Підкреслимо, що абонплата стягується тільки при індивідуальних договорах на поставку компослуг, при підписанні колективних оплата йде за іншою схемою. Ці норми закону повинні були вступити в силу з 1 травня 2020 року, коли всі споживачі повинні були визначитися в обов'язковому порядку який вид договору вони укладають - індивідуальний (кожен мешканець окремо) або колективний коли мешканці уповноважують певну особу (управитель, ОСББ, співвласник або будь інша уповноважена власниками квартир особа). Але після введення карантину законодавець подовжив цей перехідний період - тепер обов'язковий перехід на нові договори повинен бути завершений через 5 місяців після закінчення карантину.

При цьому, нагадуємо, що обслуговування внутрішньобудинкових мереж не є частиною ані тарифу на поставку послуг, ані абонплати і має оплачуватися окремо, згідно з договором.

Новини

Популярні теми форуму

analytics