Close button

Прогноз курсу валют на тиждень

Прогноз курсу валют на тиждень

Минулого тижня безготівковий долар опускався до позначки 27,665 гривень. Зміцнення національної валюти було жорстко зупинено Національним банком , який знову повернувся до практики ручного управління курсом, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 14 грудня на позначці 27,90 / 28,00 гривень (відповідно, «бід» / «оффер»). Зростання пропозиції валюти змусив Національний банк з'явитися в другій половині торговельної сесії і провести відразу дві інтервенції з купівлі валюти: по 27,85, а потім по 27,84 гривень. У цей день НБУ купив майже 90 млн доларів. У вівторок до експортерів, які продають валюту, приєдналися компанії-нерезиденти, які мали намір взяти участь в аукціоні Міністерства фінансів з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). В результаті обсяг пропонованої валюти виріс приблизно в 2 рази. Національний банк з самого ранку виручав продавців валюти, спочатку викупив 20 млн доларів за ціною 27,82 гривень, а потім ще 150 млн - за ціною 27,75 гривень. Інтервенції регулятор проводив також в середу і п'ятницю. В цілому за тиждень золотовалютні запаси НБУ виросли на 299,6 млн.доларів. Але своїми активними діями він не тільки зупинив тренд на зміцнення гривні, але і знову підштовхнув долар до зростання.

Подейкують, що таким чином Нацбанк виконав свою частину домовленостей з експортерами, яким пообіцяв утримати курс долара на прийнятному рівні в обмін на їхню обіцянку забезпечити обсяги продажу. Закрили тиждень на рівні 27,98 / 28,01 гривень - на 2,4 копійки на позиції «бід» і на 4 копійки на позиції «оффер» вище, ніж тижнем раніше.

Готівковий долар на минулому тижні намалював на графіку велику латинську букву V. У першій половині тижня, чітко повторюючи траєкторію руху безготівкового долара на міжбанку, він подешевшав: вранці понеділка 14 грудня долар в столиці продавали по 28,10-28,12 гривень, а вранці середи 16 грудня його ціна опустилася на 30 копійок, до 27,80-27,82 гривень. Після того, як в результаті дій Нацбанку на міжбанківському валютному ринку відновилося зростання , готівковий долар також почав зростати в ціні. До вечора п'ятниці 18 грудня київські оптові обмінні пункти продавали його вже по 28,07-28,08 гривень: ціна майже повернулася до рівня початку тижня. При цьому різниця між готівковим і безготівковим доларом знову скоротилася до 7 копійок.

Євро минулого тижня продовжив зростання до долара. У четвер 17 грудня він встановив новий річний максимум - 1,2272 долара за євро. У світі триває ослаблення американської валюти, що призводить до його падіння по відношенню до решти провідних світових валют. Закрили тиждень на позначці 1,2255 - на 143 пункти вище, ніж тижнем раніше. В Україні ціна готівкового євро в точності скопіювала графік готівкового долара. Вранці понеділка 14 грудня євро продавали по 33,96-33,99 гривень. Буквально на наступний день він подешевшав до 33,63-33,65 гривень, а до кінця тижня знову виріс в ціні до 34,10-34,12 гривень.

Російський рубль на минулому тижні також продовжив зростання і в четвер 17 грудня встановив новий тримісячний максимум - 72,65 рублів за долар. Долар, що слабшає і зростання світових цін на нафту продовжують надавати підтримку російській валюті. До кінця тижня він кілька розгубив свої досягнення. Закрили тиждень на позначці 73,33 рубля за долар. У Києві рубль протягом тижня торгувався в діапазоні 3,73-3,79 гривень за 10 рублів.

Що ж очікує долар, євро та рубль на цьому тижні?

На вівторок, 22 грудня Міністерство фінансів запланувало черговий аукціон з розміщення ОВДП, на якому інвесторам буде запропоновано рекордну кількість варіантів: 9 випусків в гривні на різні терміни і 2 випуски в доларах США. Якщо інтерес до покупок українських цінних паперів у іноземних інвесторів збережеться, то на початку поточного тижня ми можемо побачити зростання пропозиції валюти на міжбанківському валютному ринку і, як наслідок, зниження котирувань. Втім, останнє слово, як завжди, буде за Національним банком: чи дозволить він зміцнитися гривні і до яких меж або продовжить підтримувати курс долара на високому рівні. Готівковий долар на цьому тижні з великим ступенем ймовірності буде торгуватися в діапазоні від 27,75-27,80 до 28,35-28,40 гривень.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Імовірність низхідній корекції євро зберігається, але навряд чи вона буде істотною. Діапазон коливань євро в світі зрушуємо вгору, до 1,2080-1,2420 долара за євро. В Україні готівковий євро будуть продавати за ціною від 33,80 до 34,50 гривень за один євро.

Російський рубль на поточному тижні продовжить обживати свій новий коридор 72,00 - 76,00 рублів за долар. У разі, якщо долар в світі зробить спробу зміцнення, рубль може попрямувати до верхньої межі коридору. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,70-3,80 гривень за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics