Close button

Міжбанк: гривня крутіше всіх

Міжбанк: гривня крутіше всіх

Вихід Національного банку на міжбанківський валютний ринок з інтервенцією в формі викупу пропозицій нижче рівня 27,87 гривень зміг лише загальмувати триваюче другий тиждень зміцнення гривні, повідомляє Курс Украины.

Схоже, іншу мету перед собою регулятор і не ставив. Тому поповнивши свої золотовалютні запаси на стандартні 20 млн доларів, Нацбанк пішов. На щастя, його відхід збігся із закінченням фази активних продажів. Рідкісні угоди в другій половині торговельної сесії вже не змогли вплинути на ситуацію і сильно послабити долар.

До закриття торгів опустилися на 11,7 копійок на покупці і на 11 копійок на продажу в порівнянні із закриттям середи.

Хід торгів:

Стартові котирування - 27,90 / 27,98 (купівля / продаж).

В останні дні спред на відкритті зазвичай становить 7-8 копійок. Не став винятком і сьогоднішній день.

Перша угода за ціною 27,925 гривень пройшла о 9:48. Головне питання, підуть котирування тестувати знизу пробитий рівень 28 гривень або продовжать падіння, швидко зважився на користь другого варіанту.

Сильний перекіс в сторону пропозиції валюти просто не залишив вибору. З одного боку, валюту продовжили продавати банки нерезидентів: на ринку були помічені Citibank і ING. З іншого, з несподівано великою пропозицією вийшов «Укрексімбанк», виконуючи доручення своїх клієнтів-експортерів, яким знадобилася гривня для ведення оборотної діяльності.

Вже до 11:30 продавці опустили цінник до 27,87 гривень і почали в паніці дзвонити на Інститутську, просячи про допомогу. Таких несподіваних збитків ніхто не планував. І Національний банк, який вже третій тиждень стояв осторонь, все ж відреагував.

Втім, замість того, щоб зупинити зниження на якомусь конкретному рівні, регулятор підійшов мудріше: він почав викуповувати всі пропозиції по ціні нижче 27,87 гривень, прозоро натякаючи: нижче йти небажано. Посил головного банку країни був почутий, і в наступні години торгівля велася біля цього рівня.

Після обіду, переконавшись, що основні продавці виконали свої завдання, Нацбанк нарешті пішов. Котирування знизилися ще буквально на пару копійок, але падати вже було і ніколи, і нікому.

Котирування закриття - 27,833 / 27,85 (купівля / продаж).

Загальний обсяг торгів у системі Bloomberg виріс на 19,25 млн доларів у порівнянні з середою і склав 142,7 млн. доларів. Також банки проводили операції в системах Refinitiv (колишня Reuters) і Укрділінг.

Довідковий курс гривні до долара США зафіксовано Національним банком на 12:00 на рівні 27,8949 гривень.

Офіційний курс долара на 5 лютого встановлений на позначці 27,8885 гривень за долар, зниження на 10,65 копійок.

Офіційний курс євро на 5 лютого встановлений на позначці 33,4509 гривні за євро, зниження на 18,65 копійок.

На міжнародному валютному ринку FOREX співвідношення EUR / USD на 19:00 - 1,1972. Продовжуючи падіння, що почалося в понеділок, сьогодні пробив психологічний рівень 1,20 долара і опустився до позначки 1,1965. Затримки з вакцинацією в Європі загрожують європейській економіці багатомільярдними збитками, тому в світі багато інвесторів почали виходити з євро, а самої євровалюті пророкують можливість падіння до рівнів листопада 2020 року.

Російський рубль сьогодні зробив спробу зміцнення, піднявшись з 76 до 75,30 рублів за долар, але до вечора розгубив частину своїх досягнень і повернувся на 75,70 рублів за долар. Станом на 19:00 він торгується в діапазоні 75,70-75,75 рублів за долар. У Києві готівковий рубль сьогодні подешевшав ще на 2 копійки, до 3,68-3,70 гривень за 10 рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics