Close button

Прогноз курсу валют на тиждень

Прогноз курсу валют на тиждень

Останній тиждень лютого долар завершив зростанням, а євро і російський рубль - падінням, повідомляє Курс Украины.

Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в понеділок 22 лютого на позначці 27,80/27,90 гривень (відповідно, «бід»/«оффер»). Два фактори вплинули на характер торгів на цьому тижні. По-перше, у вівторок 23 лютого Держказначейство почало великі виплати компенсації ПДВ експортерам: всього за тиждень вони склали понад 10,3 млрд гривень. По-друге, кампанії-нерезиденти цього тижня помітно охололи до цінних паперів Міністерства фінансів і значно скоротили продаж доларів для їх придбання. Проте, пропозиція валюти на міжбанку виявилася достатнім для всіх бажаючих, і зростання котирувань, хоч і мало місце, було зовсім незначним.

Лише до кінця тижня під тиском спекулянтів, які вийшли на ринок, «оффери» продавців впритул наблизилися до позначки 28 гривень. Закрили тиждень на рівні 27,965/27,99 гривень - на 11,5 копійок на позиції «бід» і на 12 копійок на позиції «оффер» вище, ніж тижнем раніше. Національний банк уже другий тиждень поспіль не з'являється на міжбанківському валютному ринку, як би визнаючи його здатність самостійно регулювати себе.

Готівковий доларовий ринок на минулому тижні, на думку його операторів, нагадував «сонне царство» (деякі порівнювали його з «болотом»). Всі коливання протягом тижня вклалися в 10 копійок: цінник на продаж долара не опускався нижче 27,90 і не піднімався вище 28 гривень. Тобто ситуація один в один повторила попередній тиждень.

Якщо долар минулого тижня відрізнявся завидною стабільністю, то про євро такого сказати не можна. Перші чотири дні він ріс - і з 1,2089 піднявся до 1,2244 долара за євро. Але в четвер на світових ринках почався справжній обвал: постраждали і акції кампаній, і державні облігації, і сировина. Дісталося і провідним світовим валютам: всі вони подешевшали проти долара. Євро за півтори доби втратив 183 пункти, опустившись в п'ятницю ввечері до 1,2061 долара. Закрили тиждень на позначці 1,2071 - всього на 10 пунктів вище тижневого мінімуму і на 47 пунктів нижче, ніж тижнем раніше. Ціна готівкового євро в точності повторила цей зліт і падіння: у четвер 25 лютого вона доходила до 34,00-34,05 гривень, а вже до вечора п'ятниці 26 лютого впала до 33,78-33,80 гривень.

Не менш драматично розвивалися події і в російського рубля. На початку тижня він двічі протестував на міцність рівень 75 рублів за долар. Потім, на тлі зростання світових цін на нафту, зміцнився до 73,40 рублів за долар - і практично втратив усі трохи більше, ніж за добу, повернувшись майже до вихідного рубежу. Закрили тиждень на позначці 74,56 рублів за долар - на 55 копійок гірше, ніж тижнем раніше. У Києві рубль за тиждень подешевшав на 3 копійки - з 3,75-3,77 до 3,72-3,74 гривень за 10 рублів.

Що ж очікує долар, євро та рубль наступного тижня?

У понеділок розпочинається новий місяць. Традиційно в перших числах кожного місяця іноземні інвестори купують валюту для виведення отриманих дивідендів. Слід очікувати зростання попиту, починаючи вже з понеділка-вівторка. У той же час на вівторок 2 березня заплановано черговий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Якщо нерезиденти знову не проявлять інтерес до українських цінних паперів, припливу валюти від них на ринок не буде. Що стосується експортерів, вони отримали гривню в рамках компенсації ПДВ та будуть неохоче виходити з продажами.

Таким чином, наступного тижня попит на валюту може перевищити пропозицію, і, як результат, підштовхнути долар вище позначки 28 гривень. Готівковий долар наступного тижня буде торгуватися в діапазоні від 27,85-27,90 до 28,15-28,20 гривень.

Курс євро в Україні буде орієнтуватися на світовий валютний ринок FOREX і коливання долара до гривні. Діапазон коливань євро в світі небагато розширимо вниз: 1,1940-1,2250 долара за євро. В Україні готівковий євро будуть продавати за ціною від 33,60 до 34,10 гривень за один євро.

Російський рубль наступного тижня продовжить торгуватися в коридорі 73,00 - 75,00 рублів за долар. У разі, якщо обвал на світових ринках продовжиться, рубль може піднятися вище верхньої межі коридору і попрямувати до позначки 76 рублів за долар. Якщо ж ситуація нормалізується і відновиться зростання цін на нафту, це підтримає рубль і допоможе йому повернутися в район 73-74 рублів за долар. В Україні готівковий рубль продаватимуть за ціною 3,70-3,80 гривні за 10 російських рублів.

Єгор Зелінський

Новини

Популярні теми форуму

analytics