Close button

Новий законопроект про фрилансерів: чи потрібно відмовитися від спрощенки

Новий законопроект про фрилансерів: чи потрібно відмовитися від спрощенки

Законопроект № 5161 "про фрилансерів", що надійшов до парламенту, поставить перед вибором працівників з ненормованим робочим графіком. В обмін на соціальні гарантії доведеться відмовитися від спрощеного оподаткування, розповів юрист практики корпоративного права Juscutum Дмитро Палющенко, повідомляє UBR.

За його словами, проектом закону передбачається введення форми працевлаштування для фрилансерів-фахівців, які на непостійній основі надають свої послуги замовникам.

"За словами авторів законопроекту, метою законодавчого врегулювання таких відносин є посилення захисту соціально-трудових прав і надання гарантій, передбачених трудовим законодавством для такої категорії працівників, у вигляді зобов'язання роботодавця по виплаті заробітної плати, надання лікарняних, відпусток, декретних тощо", - пояснив юрист.

Він зазначив, що замовники або самі фрилансери воліють оформляти взаємовідносини у вигляді цивільно-правових договорів не тому, що їм не потрібні соціальні гарантії. Таким чином фрилансери, будучи зареєстрованими як фізособи-підприємці на спрощеній системі оподаткування, сплачують менше податків від отриманих коштів.

"У такому вигляді і сам замовник (роботодавець) не повинен сплачувати за співробітника єдиний соціальний внесок в розмірі 22% від суми виплати", - констатував Дмитро Палющенко.

За його словами, співпраця між замовником і фрилансером не завжди є тривалою і може закінчитися після виконання одного замовлення. У такому випадку, навіть при виконанні проектної роботи протягом одного-двох місяців, повинні бути дотримані всі процедури офіційного працевлаштування.

Наприклад, повідомлення податкової про прийняття співробітника, внесення записів до трудової книжки, ознайомлення та дотримання всіх внутрішніх положень роботодавця.

З посиланням на авторів законопроекту він зазначив, що мінімальна зайнятість фрилансера в одній компанії повинна становити не менше 32 годин на місяць. Таким чином, незалежно від наявності роботи або проектів, фахівець зобов'язаний буде виробити мінімально-встановлену кількість робочого часу, а роботодавець оплатити такий час співробітнику.

"Але як бути, якщо роботодавцю не потрібно залучати фрилансера в поточному місяці?" - підкреслив юрист практики корпоративного права Juscutum.

В цілому фрилансери можуть розглядати таку форму працевлаштування, якщо вони стурбовані дотриманням своїх соціально-трудових гарантій. Але при цьому, зазначив Дмитро Палющенко, їм доведеться відмовитися від фінансових преференцій спрощеної системи оподаткування.

Новини

Популярні теми форуму

analytics