Close button

Схема Альперина на мільярди: як податкова допомагала "королю контрабанди"

Схема Альперина на мільярди: як податкова допомагала "королю контрабанди"

"Король контрабанди" Вадим Альперін, перебуваючи під домашнім арештом, зміг організувати ще одну схему, ще більш масштабну ніж та, в якій його звинувачують, повідомляє Курс Украины.

Про мільярдну схему розповідає Євген Плінскій на своєму YouTube-каналі.

Нова схема Альперина також пов'язана зі справою 2016 року щодо контрабандної поставки тканин, за якою НАБУ заарештувало "хрещеного батька контрабанди". Як виявилося, Альперін в цій справі "задіяв" не тільки митну службу, а й податкову.

Згідно із законодавством, якщо при імпорті товару та сплату ПДВ продукт залишається у власності, а не йде на продаж, то держава компенсує витрачену суму на сплату податку. Саме цим алгоритмом і скористався Альперін в організації схеми.

"Він (Альперін - ред.) збирає у клієнтів товари для доставки в Україну, в основному тканини і взуття. Привозить їх, підкладає під них фіктивні документи від своїх фірм, розмитнює їх із заниженням вартості і віддає товар фізично клієнтам. А документи, які залишаються у нього на руках, він не продає на фірми-скручування, а залишає у себе. На своїх фіктивних фірмах він відкриває фіктивні склади, на які фіктивно кладе цей неіснуючий товар", - говорить Плінскій.

Всі ці фіктивні документи дозволяють Альперіну звернутися в податкову службу і зажадати компенсації сплаченого ПДВ. І податкова служба повертає ці 20% ПДВ. У період з 2017 по 2020 рік Альперін зміг отримати від податкової понад 1 мільярд гривень, а ось ще 674 млн не змогли вивести - викрило НАБУ.

Такі масштабні схеми за три роки повинні були привернути увагу силовиків, проте цього не сталося. Хоча кожна заявка від фірми Альперіна вимагала компенсації ПДВ в середньому на 1 млн доларів.

68_3axy5fp_big.jpg

lo6nkxyw7h_big.jpg

Одеська податкова служба, яка брала участь у цій схемі, повинна була фізично перевіряти наявність товару в Альперіна, однак не робила цього з різних причин - то їх не пустили на склад з товарами, то документи були загублені.

Зараз конфлікт розслідування цієї схеми від Альперіна полягає в тому, що справа ведуть і в НАБУ, і в ДБР, що може привести до затягування або зовсім - блокування.

Новини

Популярні теми форуму

analytics