Close button

Кальцій і магній: як приймати, щоб не нашкодити здоров'ю

Кальцій і магній: як приймати, щоб не нашкодити здоров'ю

Кальцій є основним елементом, який бере участь в побудові клітин нашого організму. Від його кількості залежить здоров'я серця, зубів, кісток, волосся, нігтів і т. Д. Рівень цього елементу в організмі потрібно контролювати. Про те, як приймати кальцій, розповідаємо в матеріалі, повідомляє Wday.

Коли приймати кальцій?

Перш ніж приступати до прийому кальцію, необхідно проконсультуватися з лікарем. Займатися самолікуванням не варто, так як надлишок цього елемента може привести до втрати апетиту, погіршення роботи печінки і нирок, появі нудоти, блювоти, судом.

Лікарі рекомендують приймати кальцій ввечері після їжі. Це не проста вигадка, все пояснюється наукою. Вчені проводили дослідження біологічного ритму людського організму. Виявляється, в полудень організм споживає мінімальну кількість кальцію, а вночі - максимальне. При нестачі цього хімічного елемента організм забирає кальцій з кісткової тканини, що призводить до проблем з суглобами.

З чим потрібно приймати кальцій?

Лікарі впевнені, що одного прийому кальцію недостатньо. Цей елемент не затримається в організмі, якщо він не буде синтезуватися разом з вітаміном D. Але варто відзначити, що продукти, що містять вітамін D, потрібно їсти за 4 години до прийому препаратів з кальцієм. Таблетки з кальцієм можна вживати разом з їжею, яка містить цей елемент. Такими продуктами можуть бути:

  • кефір;
  • молоко;
  • сир;
  • сметана;
  • йогурт.

Чи можна приймати одночасно магній і кальцій? Одні медики стверджують, що без магнію кальцій буде гірше засвоюватися, а інші впевнені в тому, що ці два елементи потрібно приймати, але окремо.

Як потрібно приймати кальцій, щоб не нашкодити здоров'ю? Щоб знайти золоту середину, лікарі пропонують приймати такі препарати в співвідношенні 2: 1. На 1 г кальцію доводиться 0,5 г магнію. Щоб засвоєння кальцію було гармонійним і природним, потрібно в раціон додавати гречану і ячну крупи, горіхи кеш'ю, мигдаль, пшоно.

Як довго можна приймати кальцій? Постійно приймати цей елемент в складі таблеток не потрібно. Багато не означає добре. Кальцій потрібно пити курсами, але не більше 1-2 місяців.

Коригувати час прийому таких препаратів потрібно в період активного росту, після переломів кісток, при вагітності. Точно визначити тривалість курсу зможе тільки досвідчений лікар. Після закінчення курсу можна забувати про продукти, які містять цей елемент. Їх можна і потрібно додавати в свій раціон.

Марина Астаф'єва - Лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії, щелепно-лицьовий хірург, клінічний психолог, військовий лікар.

У народі «всиханням кісток» називають розвиток хвороби через нестачу кальцію і магнію. Медичне назва захворювання - остеопороз. За кількістю хворих воно займає 4-е місце (після онкології, ССЗ і цукрового діабету). Остеопороз - поступове зменшення кісткової маси. Захворювання вважається жіночим, а в число найбільш уразливих входять светлокожие, худенькі представниці прекрасної статі. Особливо кісткова маса починає йти в перший рік менопаузи. У цей період жінка втрачає до 20%, а далі по 2-5% кісткової маси щорічно. Головна причина остеопорозу - нестача кальцію. Чому ж його не вистачає?

Причин багато: зниження статевих гормонів, нестача вітаміну D, головного провідника кальцію з кишечника до кісток, нестача жирів в раціоні (без них вітамін D не засвоїли), алкоголь (збільшує продукцію паратгормона, що призводить до вимивання кальцію), зловживання кофеїном і білковою їжею теж призводить до вимивання кальцію.

  • Дорослій необхідно 1000 мг кальцію в день, а жінки після 50 років - 1200 мг.
  • Дітям: 1-3 роки - 500 мг, 4-8 років - 800 мг, 9-18 років - 1300 мг.

Суцільномолочні продукти - відмінне джерело кальцію. 100 мг кальцію міститься в 100 мл молока, 70 г сиру, в 10 г твердого сиру, в 100 г сметани. Це сама легкоусвояемая форма кальцію. Є кальцій і в рослинних продуктах, але менш засвоюваний. Так, щоб отримати кальцію стільки, скільки міститься в склянці молока, треба з'їсти 6 порцій брокколі. Можна отримати кальцій і зі спеціальних добавок, але це треба робити тільки при контролі аналізів, інакше може бути надлишок елемента, який призведе до порушення роботи шлунка, нирок, серцевого м'яза, нервової системи, крихкості кісткової тканини.

Як приймати магній

Магній - антидепресант, позитивно діє на гіпокамп, який відповідає за пам'ять і сприйняття нової інформації. Бере участь в м'язових скороченнях, в тому числі і серцевого м'яза. Прекрасний спазмолітик (регулює артеріальний тиск і має м'яку знеболюючу дію). Входить до складу багатьох ферментів. Магній любить сусідити з вітаміном В6, який покращує засвоєння магнію і проникнення його всередину клітини.

Добова потреба магнію 400-800 мг.

Недолік магнію призводить до швидкої стомлюваності, безпричинного роздратування, агресії, тривоги, депресії, погіршення пам'яті, а також пітливості, судорожному скороченню м'язів і перебоїв в скороченнях серця.

Найбільш засвоювана форма магнію - це продукти харчування. Лідерами є пшеничні висівки, гарбузове насіння, горіхи, шпинат, рис, квасоля, шоколад. У всіх цих продуктах магній є сусідами з вітаміном В6, що дуже важливо для засвоєння. Є і фармацевтичні форми магнію. Але їх повинен призначати лікар після здачі аналізів. Зловживання такими формами може призвести до надлишку магнію в організмі, через що можуть з'явитися порушення координації руху, слабкість м'язів, порушення серцевого ритму, сухість шкірних покривів і слизових оболонок, а також нудота, діарея і зневоднення.

Новини

Популярні теми форуму

analytics