Close button

Як в Ісландії скоротили куріння, вживання алкоголю і наркотиків серед підлітків

Як в Ісландії скоротили куріння, вживання алкоголю і наркотиків серед підлітків

Двадцять років тому ісландські підлітки були одними з найбільш питущих молодих людей в Європі. Але зараз ситуація кардинально змінилася - Ісландія посідає останнє місце серед європейських країн за споживанням алкоголю, наркотиків і сигарет серед підлітків. Мosaic Science дізналися, як ісландці добилися таких результатів, повідомляє Курс Украины.

"Не можна було ходити по вулицях в центрі Рейк'явіка в п'ятницю ввечері, тому що це було небезпечно", - говорить американський професор психології, який частину року викладає в університеті Рейк'явіка Харві Мілкман.- "Натовпи підлітків прямо напивалися".

Він досліджував, чому люди приймають певні наркотики і з'ясував, що вибір залежить від того, як люди звикли справлятися зі стресом. Пізніше люди стають залежними від змін в хімії мозку. Те ж саме стосується і алкоголю.

"Люди можуть призвичаїтися до алкоголю, машин, грошей, сексу, кількості калорій, кокаїну - чого завгодно", - говорить Мілкман.

Тоді виникла ідея проекту Self-Discovery, який би пропонував підліткам природні альтернативи наркотикам і злочинності. У 1992 році проект був втілений в життя. За спрямуванням від вчителів, шкільних медсестер і консультантів, проект приймав дітей у віці від 14 років, які не вважали себе такими, що потребують лікування, але у яких були проблеми з наркотиками або дрібними злочинами. Їх навчали тому, чому вони хотіли навчитися: музиці, танцям, хіп-хопу, мистецтву, бойовим мистецтвам. Ідея полягала в тому, що ці заняття можуть внести зміни в хімічний склад мозку дітей і дати їм те, що їм потрібно, щоб краще справлятися з життям.

Підлітки пройшли навчання життєвим навичкам, спрямоване на поліпшення їх думок про себе і свого життя, а також на те, як вони взаємодіють з іншими людьми.
"Головний принцип полягав у тому, що наркологічна просвіта не працює, тому що на неї ніхто не звертає уваги. Що необхідно, так це життєві навички, щоб діяти на основі цієї інформації", - говорить Мілкман.

Дітям сказали, що це тримісячна програма. Деякі пробули в ній п'ять років.

Молода дослідниця з Ісландського університету Інга Дора Сігфусдоттір задалася питанням: що, якщо використовувати здорові альтернативи наркотикам і алкоголю як частину програми не для лікування дітей з проблемами, а для того, щоб не дати дітям пити або приймати наркотики.

На підставі даних досліджень і опитувань був прийнятий національний план "Молодь Ісландії". В результаті, була введена заборона на покупку тютюну підліткам до 18 років і алкоголь у віці до 20 років, а реклама тютюну і алкоголю була заборонена. Зв'язки між батьками і школою зміцнювалися через батьківські організації, які згідно із законом повинні були бути створені в кожній школі, а також шкільні ради з представниками батьків. Батьків заохочували відвідувати бесіди про важливість проводити з дітьми певну кількість часу, а не час від часу «якісно проводити час», розповідати дітям про своє життя, знати, з ким їхні діти дружать, і тримати дітей вдома вечорами.

Також був прийнятий закон, що забороняє дітям у віці від 13 до 16 років виходити на вулицю після 22:00 взимку і до опівночі влітку. Він діє і сьогодні.

Державне фінансування для спортивних, музичних, художніх, танцювальних та інших клубів було збільшено, щоб дати дітям альтернативні способи відчути себе частиною групи і відчувати себе добре, замість вживання алкоголю та наркотиків, а діти з малозабезпечених сімей отримали допомогу. Наприклад, в Рейк'явіку, де проживає більш як третина населення країни, карта дозвілля дає сім'ям 35 000 крон (250 фунтів стерлінгів) в рік на кожну дитину на оплату розважальних заходів.

Сьогодні Ісландія очолює європейську таблицю самих "екологічно чистих" підлітків. Частка 15-річних і 16-річних, які пили алкоголь в попередньому місяці, впала з 42% в 1998 році до 5% у 2016 році. Частка тих, хто коли-небудь вживав канабіс, знизилася з 17 до 7%. Число тих, хто курить сигарети щодня, скоротилося з 23 до 3%. Ця програма могла б бути прийнята в інших країнах і принесла б користь мільйонам людей.

Новини

Популярні теми форуму

analytics