Close button

Суддя під прикриттям: як люди Порошенко евакуювали Чауса в Молдову

Суддя під прикриттям: як люди Порошенко евакуювали Чауса в Молдову

У серпні 2016 року український суддя Микола Чаус невдало спробував розбагатіти, і попався в Києві на хабарі в $ 150 тисяч. З цього дня його життя стало схожим на гостросюжетний детектив з конспірацією, частою зміною житла й використанням документів прикриття, повідомляє RISE Moldova, пише Володимир Тхорик, Курс Украины.

Будучи оголошеним Україною в розшук ще в 2016 році, Чаус опинився в Молдові, де проживає до цього часу.

Дані з секретних документів слідства, отримані RISE Moldova за допомогою українських колег із Слiдство.інфо, говорять про те, що він не просто втік з України, а був евакуйований за чужим паспортом. Це сталося в ході спецоперації за участю діючих і колишніх співробітників елітних спецслужб. Зв'язки простежуються і з політиками першого ешелону — Молдови та України.

RISE Moldova також вдалося поговорити з деякими з молдавських свідків, а також виявити суперечності в обставинах таємної спецоперації чотирирічної давнини.

cy2lyjbnmt_big.jpg Микола Чаус

Хабар у банках і люди Порошенко

Згідно українському слідству, евакуація судді Миколи Чауса з України в Молдову була організована на найвищому рівні. Цей рівень, — люди з команди як колишнього, так і нинішнього президента України, а також з оточення молдавського олігарха, оголошеного пізніше в міжнародний розшук.

9 серпня 2016 року. Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ловлять київського суддю Миколу Чауса на хабарі в 150 тис. доларів. Він стає відомим в Україні, — місцеві ЗМІ публікують фото доларових купюр, захованих у двох скляних банках.

lrc4h047o6_big.jpg

w02q5r0x37_big.jpg

Але Чаус уникає арешту через поки чинний суддівський імунітет, відкликаний лише в наступному місяці рішенням Верховної Ради.

16 серпня 2016 року. Суддя Чаус оголошений у загальноукраїнський розшук після повторної неявки до слідчих. Але в цей час підозрюваний в корупції магістрат вже ховається від слідства, що стало можливим, за даними українського слідства, з допомогою співробітника Головного управління розвідки Міноборони України та співробітників Служби безпеки президента України Петра Порошенка.

21 серпня 2016 року. За даними слідства, підозрюваний у корупції суддя "переданий" з піклування співробітника Головного управління розвідки Міноборони України під заступництво одного з керівників шефів служби безпеки президента Порошенко.

Чартер на три години

22 серпня 2016 року. Чаус вже близько тижня оголошено в розшук по Україні.

"Вранці один зі співробітників Служби безпеки президента при Управлінні державної охорони України отримав від начальника служби безпеки України вказівку на зустріч іноземних громадян в аеропорту Києва (Жуляни)", йдеться в матеріалах справи.

Іноземними громадянами виявилися Дорін Дамір і В'ячеслав Турку, які прилетіли з Молдови чартерним рейсом.

Згідно з даними слідства, Дамір і Турку прилетіли в Київ на чартерному рейсі в бізнес-джеті Mustang 510 YR-TRQ. Політ по маршруту Кишинів-Київ-Кишинів на аналогічному літаку сьогодні може коштувати близько 10 тис євро.

З аеропорту до Києва Дамір і Турку виїхали на авто.

"У свою чергу, ХХХ (співробітник служби безпеки президента України — прим. RISE) передав закордонний паспорт громадянина Республіки Молдова на ім'я Турку. В.Г. Чаусу М.О. Після цього Чаус. М.О. та Дамір Д.М. без проходження прикордонного контролю перетнули державний кордон України. При цьому, Турку В.Г. залишився в м. Київ", йдеться в матеріалах українського слідства.

y0h3ovp38r_big.jpg Подібний літак могли використовувати для спецоперації по евакуації з України в Молдову судді Чауса, підозрюваного в корупції

З матеріалів слідства НАБУ:

«Заміна Турку на Чауса» стала можливою через те, що вони «досить схожі між собою».

Відповідаючи на питання, Турку і Дамір запевняли, що з Києва до Кишинева повернувся один Дамір, без Турку.

Дорін Дамір:

«Хоча Турку живе в Києві, але у нього тут (у Молдові) батьки. Він полетів додому в Київ, там залишився. Я повернувся назад (у Кишинів)".

Однак, цій версії суперечать дані як з українського, так і з молдовського кордону.

У джерел правоохоронних органів Молдови журналісти RISE знайшли виписку з бази молдавських прикордонників. З Кишинева до Києва, а потім назад у Кишинів, Дамір і Турку летіли разом. Причому, одним і тим же чартерним рейсом.

jbx5iyzh06_big.jpg Микола Чаус (зліва), В'ячеслав Турку (праворуч)

22 серпня 2016 року.

18:25. Турку і Дамір вилітають з Кишинева за маршрутом Кишинів-Київ чартерним рейсом YR-TRQ.

22:23. Прикордонники в аеропорту Кишинева реєструють прилетілих з Києва Даміра і Турку.

За версією слідства, разом з Даміром у Молдову (за паспортом Турку) прилетів Микола Чаус, який утік за чужим документом у Кишинів від українського правосуддя.

Damir-Turcu-Zbor-Chisinau-Kiev.jpg Дані з молдовського кордону спростовують слова Турку і Даміра Фото: RISE Moldova

Молдавський притулок Чауса

28 лютого 2017 року. Минуло близько півроку після втечі Чауса з України. До цього часу Інтерпол включив утікача в міжнародний розшук, а НАБУ запросила в Молдови його екстрадицію. Чаус добровільно здається молдавській поліції. Паралельно звертається до адміністрації президента Ігоря Додона із запитом про отримання політичного притулку.

Ceaus-Mikola-Interpol.jpg Будучи включеним в розшук Інтерполом, побіжний екс-суддя Чаус прогулювався по Кишиневу ... // Принт-скрін з сайту Інтерполу

ЗМІ широко висвітлювали здачу Чауса поліції та арешт його на 15 діб. Але потім український утікач вийшов на свободу, і залишився жити в Молдові. Статус розшукуваного Інтерполом, можливо, і обмежив пересування Чауса по світу, але не завадив родичам переїхати до нього в Кишинів. Принаймні, син екс-судді періодично викладає фотозвіти про своє життя в Кишиневі.

Виданню не вдалося з'ясувати, на які гроші жив у Кишиневі Чаус і родичі. Однак, його син, судячи з публікацій у соціальних мережах, устиг закінчити ліцей у столиці Молдови, і вступити в один з молдавських вузів.

Микола Чаус вільно пересувається по Кишиневу, іноді в супроводі чоловіків спортивної зовнішності, схожих на охоронців.

Одну з таких прогулянок спостерігали восени 2019 року. Чоловік у світлій сорочці, що стоїть на фото праворуч боком, — колишній український поліцейський Антон Шевцов. Він не охоронець. За його словами, він приїхав у Кишинів до Чаусу на переговори з питання добровільної здачі екс-судді українській владі. Але Чаус, за словами Шевцова, до України повертатися відмовився...

Mikola-Ceaus-Chisinau-judecata.jpg Колишній суддя Чаус (ліворуч) і екс-поліцейський Шевцов (праворуч), Кишинів, вересень 2019 року // Фото: RISE Moldova

Через півтора року ми познайомилися з Шевцовим. Екс-поліцейський погодився відкрито пояснити поширену версію про причини підтримки Чауса командою Порошенка та Плахотнюка.

Шевцов називає себе одним із людей, раніше вхожих до оточення Порошенка. Офіцер переконаний, що вивезення судді до Молдови — "це спецоперація двох спецслужб, — України та Молдови, що діяли на підставі злочинних наказів своїх керівників".

Антон Шевцов, офіцер української поліції:

"За словами деяких учасників цієї операції, з української сторони були задіяні СБУ, служба охорони президента України та головне управління розвідки Міноборони, а з молдавської — Служба інформації та безпеки".

У неформальних бесідах і інші (колишні та діючі) співробітники правоохоронних органів Молдови та України озвучують версію про причини того, чому Порошенко вирішив укрити Чауса саме в Кишиневі.

Однією з можливих причин називають обставину, за якої олігарх Володимир Плахотнюк, що контролював у 2016 році Молдову, міг бути пов'язаний з Порошенком бізнес-інтересами.

Platon.jpg Платон був затриманий в Києві в кінці липня 2016, і через місяць терміново екстрадований в Молдову

Також, за версією кількох співрозмовників, допомога в евакуації Чауса могла бути відповідною послугою олігарха Плахотнюка українському президенту за те, що влітку 2016 року Україна екстрено видала Молдові В'ячеслава Платона, з яким у нього на той період був бізнес-конфлікт.

Примітно, що екстрадиція Платона в Кишинів сталася 29 серпня 2016 року, тобто, менш, ніж через тиждень після операції по евакуації судді Чауса на молдавську землю. Один з молдавських фігурантів операції з вивезення Чауса в Молдову сьогодні працює та проживає в Україні.

В'ячеслав Турку в телефонній бесіді з журналістом RISE повідомив, що не знає, хто і чому використовував його паспорт, а також запевняє, що він не знайомий з Чаусом.

В'ячеслав Турку дав коментар для RISE Moldova:

"У цій історії для мене все було шоком ... Я не передавав свій паспорт, і не брав участі в цій історії... я не хочу зараз говорити, що я така-то овечка, і мене підставили і використали. Ні, це не так. Але так вийшло. так сталося, що використали. А когось звинувачувати — не моя справа".

Дорін Дамір — другий, відомий українському слідству, молдавський учасник операції з вивезення до Молдови судді Чауса. У бесіді з журналістом RISE Дамір так само категорично спростував свою участь в історії зі втечею.

Damir-Plahotniuc.jpg Володимир Плахотнюк (на фото — ліворуч) і Дорін Дамір (праворуч) // Фото: via Facebook

Дорін Дамір, з бесіди з журналістом RISE Moldova:

«Я не брав участі ні в якому вивезенні. В'ячеслав Турку — мій приятель, так, він літав зі мною з Кишинева до Києва, він живе в Україні. З цього питання представники України мені задавали питання по телефону. Я нікого нікуди не супроводжував... особисто не знайомий з такою людиною (Чаусом). Але я не хотів навіть розвивати цю історію, оскільки я ні до чого, ні при чому.
Чому мене вирішили вплутати в цю справу? Я не знаю, я ні до чого. Може бути через мої родинні зв'язки з якимись людьми, ви прекрасно знаєте, про кого я... Але я ніколи на Плахотнюка не працював ».

Прощення молдавського слідства

28 лютого 2017 року в Молдові було відкрито кримінальний процес за фактом незаконного перетину Чаусом молдовського кордону. Але пізніше справу закрили.

У Антикорупційній прокуратурі РМ уточнюють, що слідство припинено, оскільки стаття 362 КК РМ «не поширюється на іноземних громадян, які прибули до Республіки Молдова без паспорта встановленого зразка або без дозволу з метою скористатися правом притулку»...

Протягом місяця журналісти RISE передавали через Юліана Балана, молдавського адвоката Чауса, запити на інтерв'ю. Але згоди так і не отримали.

Цінний свідок "ручного" правосуддя

28 квітня 2021 року. У цей день Вищій судовій палаті Молдови належить винести рішення в тяжбі Чауса з адміністрацією президента Молдови (вже Майї Санду) за статус політичного біженця. Ще один з шансів Чауса легально затриматися в Молдові, — затягування процесу про його екстрадицію в Україну.

Тільки в першій інстанції (Буюканскій суд Кишинева) молдавський суддя Андрій Нікулча питання про екстрадицію розглядає вже більше чотирьох років. Більшість з 36 засідань у цій справі були відкладені. Серед основних причин — вимога сторін і неявка. Адвокат Юліан Балан відмовляється коментувати динаміку судового процесу щодо екстрадиції, що розтягнувся з 2017 року.

Антон Шевцов вважає видачу Чауса Україні, де журналісти його називають «кишеньковим суддею команди Порошенко», вигідною нинішньому президентові Володимиру Зеленському.

Антон Шевцов:

"Чаус багато знав про справи команди Порошенка. Тому може дати свідчення, як команда Порошенка давила на правосуддя у своїх корупційних справах, у переслідуванні політичних опонентів".

До речі, інший, український адвокат Андрій Смирнов, за даними НАБУ, що допомагав Чаусу ще в серпні 2016 року в пересуванні по Києву після обшуків, сьогодні займає посаду заступника голови адміністрації президента України Володимира Зеленського.

За матеріалами слідства, через тиждень після викриття Чауса, «з метою організації цього плану» (приховування Чауса від слідства і переправлення за кордон) за вказівкою інших осіб, адвокати Смирнов А.О. і Веремійчук К.О. вивезли Миколу Чауса до житлового комплексу «Альпійський», розташованого недалеко від центру Києва.

У коментарі журналістам Слiдство.інфо питання про участь у вивезенні Чауса Смирнов назвав «маячнею».

2019 рік, червень. Плахотнюк збігає з країни, у Молдові змінюється влада, і Санду приступає до виконання обов'язків прем'єр-міністра.

2019 рік, липень. Голову молдавського уряду приймає в Києві Володимир Зеленський.

%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83-%D0%97%D0 Санду і президент Зеленський, Київ, липень 2019 // Фото: адміністрація президента України

Володимир Зеленський, 11 липня 2019 року, брифінг з Санду:

«Я підняв питання екстрадиції в Україну сумнозвісного екс-судді Миколи Чауса. Наші партнери пообіцяли сприяти цьому процесу. Вірю, що Україна та Молдова — близькі, не тільки на карті».

Через два місяці, у вересні, заступником адміністрації Зеленського призначений Андрій Смирнов. Тим часом, Чаус вільно пересувався по столиці Молдови і, ефективно використовуючи молдавську юстицію, атакував адміністрацію президента Додона в судових інстанціях. А його синові навіть вдавалося фотографуватися всередині президентського палацу ...

0mo69qq8_n_big.jpg Чаус-молодший в адміністрації президента РМ

Новини

Популярні теми форуму

analytics