Close button

Марсіанський вертоліт поворушив лопатями в рамках підготовки до польоту

Марсіанський вертоліт поворушив лопатями в рамках підготовки до польоту
Фото: «Винахідливість» готується до польоту (NASA / JPL-Caltech / MSSS / Seán Doran)

Перший марсіанський вертоліт «Винахідливість» (Ingenuity) розблокував дві лопаті носійного гвинта в рамках не припинюваної підготовки до першого польоту, який повинен відбутися не раніше неділі 11 квітня, повідомляє 3Dnews.

«"Лопаті слави", вони ж лопаті несучого гвинта марсіанського вертольота, розблоковані і готові до випробувань, - написала каліфорнійська Лабораторія реактивного руху NASA (JPL) в Twitter 8 квітня. - Потім ми вперше на марсіанській поверхні можна здійснити повільне обертання лопатями».

Розблокування і тестування лопатей «Винахідливості» - наступна важлива віха перед тим, як вертоліт спробує злетіти. Співробітники NASA заявили, що будуть відчувати лопаті спочатку на швидкості в 50, а потім - 2400 оборотів в хвилину, перш ніж здійснити спробу зльоту.

Процес підготовки до польоту вертольота проходить повільно і дуже обережно. Ровер «Наполегливість» (Perseverance) розміром з автомобіль приземлився всередині кратера Езеро діаметром 45 кілометрів 18 лютого - тоді вертоліт масою 1,8 кг ще був міцно закріплений на днище марсохода в складеному стані. Після скидання кожуха «Наполегливість» розгорнув «Винахідливість», довів заряд батарей вертольота до 100%, вивантажив на поверхню Марса і від'їхав на невелику відстань, давши можливість сонячного світла досягти вертольота, що живиться від сонячних батарей.

До цього моменту дрон харчувався від марсохода, а тепер отримує енергію виключно від сонця - вона потрібна не тільки для польотів, але і для обігріву під час холодних марсіанських ночівель (температура опускається до -90 ° C).

«Наполегливість» зараз від'їжджає подалі, в місце під назвою Ван Зіл Оверлук (в честь старшого наукового співробітника Лабораторії реактивного руху Якоба Ван ЗІЛа). Звідти відкриється хороший вид на обрану злітну площадку. Якщо все піде за планом, вертоліт злетить 11 квітня, зробивши перший в історії гвинтовий політ за межами Землі. Камери як самого дрона, так і ровера будуть під час цього невеликого, але історичного, зльоту і зависання на невеликій висоті робити фотографії і, будемо сподіватися, відео. Якщо все піде вдало, далі «Винахідливість» зробить уже більш складні польоти за заздалегідь заданими маршрутами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics