Close button

Ексвійськові США вимагають від Верховного суду виключити імунітет Трампа

Ексвійськові США вимагають від Верховного суду виключити імунітет Трампа
Фото: Рixabay

Вищі військові виступили проти надання імунітету кандидату в президенти США Дональду Трампу. З посиланням на The Hill, пише Владислав Прийменко, РБК-Україна.

Понад десяток відставних чотиризіркових генералів, адміралів та інших колишніх воєначальників у понеділок подали до Верховного суду скаргу, виступаючи проти заяв колишнього президента Трампа про імунітет у його кримінальних справах.

За словами вищих військових, заяви Трампа "поставлять під загрозу роль збройних сил в американському суспільстві, конституційний порядок США та національну безпеку", а також "глибоко негативні наслідки для військовослужбовців".

Адвокати колишнього президента стверджували, що звинувачення проти Трампа, пов'язані з нападом на Капітолій 6 січня 2021 року, мають бути зняті, бо на той час він виконував обов'язки президента. Прокурори засудили цю ідею як “нову та радикальну” заяву.

Серед тих, хто підписав звіт: колишній директор ЦРУ Майкл Хейден, адмірал у відставці Тед Аллен та відставні генерали Джордж Кейсі, Карлтон Фулфорд, Крейг Маккінлі та Чарльз Крулак.

Група стверджувала, що надання Трампу імунітету проти кримінальних звинувачень може відчинити двері для майбутнього втручання виконавчої влади у вибори в країні та може поставити під загрозу національну безпеку.

"Поняття такого імунітету, як загалом, так і конкретно в контексті потенційного заперечення результатів виборів, загрожує поставити під загрозу безпеку нашої країни та міжнародне лідерство. Особливо в такі часи, як нинішні, коли антидемократичні, авторитарні режими перебувають на підйомі в усьому світі, така загроза є нетерпимою та небезпечною", - сказано в заяві.

Також вищі військові сказали, що якщо суд погодиться з аргументами Трампа, це зруйнує стосунки між головнокомандувачем та військовими, тому що президенту не доведеться дотримуватися закону, тоді як військові все одно будуть.

"Ситуація може зрештою створити ймовірність того, що військовослужбовці виявляться в неможливому становищі, коли їм доведеться обирати між дотриманням свого головнокомандувача та підпорядкування законам, прийнятим Конгресом", - йдеться у брифінгу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics