Close button

Алкоголь допомагає спілкуватися іноземною мовою: дослідження вчених

Алкоголь допомагає спілкуватися іноземною мовою: дослідження вчених

Напевно кожен був у такій ситуації, коли при спілкуванні з іноземцями відчуваєш себе ніяково. Таку невпевненість можна відчути з кількох причин, наприклад, від недостатньо добрих знань. Але багатьом знайоме, що після кількох келихів алкогольного напою спілкуватися стає простіше, легше і бар'єр незручності розчиняється у повітрі, повідомляє Вести.

Так, британські вчені провели дослідження і з'ясували, що здатність говорити на декількох іноземних мовах поліпшується після вживання алкоголю (зрозуміло в міру).

Однак цій заяві можна заперечити. Адже алкоголь порушує когнітивні і моторні функції, що включають здатність запам'ятовувати і концентрувати увагу. З огляду на те, що ці функції важливі для спілкування на іншій мові, ми можемо очікувати, що алкоголь, у свою чергу, погіршить здатність говорити на ній

З іншого боку, відомо, що алкоголь підвищує впевненість у собі, знижує соціальну тривогу і пригніченість, що полегшує подолання нервозності та коливань при спілкуванні з іншою людиною. Відзначається, що метою експерименту було перевірити ці конкуруючі прогнози.

У дослідженні взяли участь 50 носіїв німецької мови, які нещодавно вивчили голландську мову. Так, учасники рандомно були розподілені до групи, що вживає алкоголь і до так званої контрольної групи, учасники якої вживали безалкогольний напій. Через деякий час всім "піддослідним" запропонували поспілкуватися з організатором дослідження голландською мовою.

Потім розмови записувалися і оцінювалися носіями голландської мови, які не знали, хто з них вживав алкоголь. Учасників також попросили самостійно оцінити свої результати, виходячи з того, як вони сприймають свою швидкість мови.

З'ясувалося, що алкоголь не впливав на самооцінку учасників, так як учасники були більш впевненими або задоволеними своєю роботою, ніж ті, хто приймав безалкогольний напій. Але це позначилося на їх спостережливій продуктивності. В цілому, носії голландської мови оцінили людей в алкогольній групі краще втікачів - особливо краща вимова - ніж у контрольній групі.

Автори вказують, що кількість алкоголю, перевіреного у цьому дослідженні, була низькою, і що більш високі кількості могли призвести до протилежних результатів.

Вони приходять до висновку, що цілком можливо, що доза алкоголю від низької до помірної "зменшує мовну тривожність" і, отже, підвищує рівень володіння мовою.

"Це може дозволити людям говорити більш вільно іноземною мовою після вживання невеликої кількості алкоголю", - резюмували автори дослідження.

Катерина Ломова

Новини

Популярні теми форуму

analytics