Close button

Банки скидають ОВДП: що буде з гривнею

Банки скидають ОВДП: що буде з гривнею

Слідом за іноземними спекулянтами з ОВДП почали масово виходити і українські банки. Про суттєвий розворот в настроях у банківському секторі в останній тиждень свідчить статистика, оприлюднена Національним банком України (НБУ). Експерти звинувачують у цьому кризу, спровоковану відставкою глави НБУ Якова Смолія, і занадто обережну політику нинішнього тимчасового керівництва. Сайт з 'ясував, чим це загрожує гривні, повідомляє UBR.

Скорочення портфеля ОВДП

15 липня Нацбанк оприлюднив статистику власників ОВДП, з якої випливає, що всього за тиждень їх портфель скоротився на 23,18 млрд грн до 859,8 млрд грн. Так, банки скоротили свій портфель на 16,83 млрд грн, нерезиденти - на 3,5 млрд грн, юрособи - на 2,19 млрд грн. Сьогодні структура власників ОВДП виглядає наступним чином:

  1. Банки - 403,48 млрд грн (46,93%);
  2. НБУ - 324,58 млрд грн (37,75%);
  3. Нерезиденти - 96,24 млрд грн (11,19%);
  4. Юрособи - 28,42 млрд грн (3,31%);
  5. Фізособи - 7,08 млрд грн (0,82%).

Банки розгортаються

Як випливає з наведених даних, велика частина скорочення портфеля припадає на банки, хоча в порівнянні з попередніми періодами істотно скоротили свою частку і нерезиденти. Але якщо останні вже давно, ще з початку карантину, скорочують свою присутність на ринку ОВДП у зв 'язку з потенційними ризиками в період коронакризиса у економік третіх країн, до яких відноситься і Україна, то "банківський" розворот на цьому тижні став несподіваним.

Раніше банківський сектор, навпаки, активно нарощував свою частку в ОВДП - за I півріччя вона зросла на 80,7 млрд грн. Але як випливає із "свіжої" статистики НБУ, майже чверть цього "жирку" розвіяна всього за тиждень. Іншими словами, якщо раніше тренд на вихід з українських облігацій внутрішньої держпозики був присутній тільки в іноземних інвесторів, то тепер він опанував також і банківські установи.

Політична криза

Причину, по котрій банки так "полюбили" ОВДП, лежать в економіці. Її стан зараз такий, що кредитувати бізнес, заробляючи на цьому, занадто ризиковано, велика ймовірність проблем при поверненні і, взагалі, зростання NPL кредитів (проблемних), що загрожує вже проблемами з регулятором, який стежить за найменшими дисбалансами в банківській звітності.

В нинішніх умовах банкам набагато простіше заробляти, кредитуючи не економіку, а держбюджет, адже за ОВДП за всю історію незалежної України держава жодного разу не оголошувала дефолт. Тому дивний сам факт скорочення портфеля ОВДП з боку банківського сектора. Експерти вважають, що виною тому політична криза, що виникла через відхід колишнього керівника Нацбанку Якова Смолія.

"Я поки не бачив свіжу статистику, можу сказати, що у нерезидентів дійсно є тенденція до виходу з ОВДП. Але не бачу в цьому особливих проблем, коли призначать нового главу НБУ, думаю, все нормалізується ", - вважає старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

Бояться ризиків

Не додають оптимізму банкам і заяви влади, зокрема президента Володимира Зеленського, про те, що девальвація гривні не страшна, вважає керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин. Подібні висловлювання, каже експерт, банкіри сприймають виключно як сигнал до дії вже для реальної девальвації Національної валюти до 30 грн / $.

При такому прогнозі і при збереженні нинішньої ставки за ОВДП доходи банкірів просто будуть з 'їдені девальвацією, що заставляє їх бути обережними. Крім того, занадто обережна політика нинішнього "тимчасового уряду" регулятора, що до виборів нового керівника поки ще керує Нацбанком, створює додатковий тиск на гривню, що зовсім не додає рішучості банківським установам, вважає аналітик.

Що з гривнею

В такій ситуації невизначеності банки, закриваючи старі позиції за ОВДП, не поспішають відкривати нові. І тільки після того, як буде призначено нового голову Національного банку, як тільки стане ясна політика, яку він проводитиме, тоді і ситуація на ринку ОВДП може відкотитися назад. Причому зміни, вважають експерти, позначаться і на валютному ринку.

На думку Шевчишина, в довгостроковій перспективі девальвація гривні неминуча. Однак зараз нацвалюта цілком упевнено почуває себе на нинішньому рівні 27 грн / $, на якому, вважає експерт, залишиться після призначення нового голови НБУ. На думку ж Михайла Кухара, коли у країни з 'явиться новий керівник регулятора, гривня також повернеться у своїй колишній коридор до відставки Смолія - 26,5-27 грн / $.

Президент заявив, що до кінця цього тижня представить нового голову Нацбанку, таким чином, можна прогнозувати, що навіть з урахуванням затягування процесів, тиждень - це максимальний термін для стабілізації ринків і зміцнення гривні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics