Close button

Як щоденне вживання яблук впливає на здоров'я

Як щоденне вживання яблук впливає на здоров'я

Лікарі та вчені неодноразово підкреслювали користь яблук для організму, проте тепер вони вирішили пояснити, скільки їх потрібно вживати і як довго, щоб відчути ефект для здоров'я, пише Анна Кисельова, РБК-Украина.

У медичному журналі дослідники розповіли про те, як щоденне вживання цього фрукту впливає на самопочуття і показники здоров'я людини в довгостроковій перспективі. Результати дослідження опублікували в медичному журналі HealthLine.

Яблука багаті важливими живильними речовинами, включаючи клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Один плід у середньому містить такі поживні речовини:

  • Калорійність: 95
  • Вуглеводи: 25 грам
  • Клітковина: 4,5 грама
  • Вітамін С: 9% від добової норми
  • Мідь: 5% від добової норми
  • Калій: 4% від добової норми
  • Вітамін К: 3% від добової норми

Зокрема, вітамін С діє як антиоксидант для нейтралізації шкідливих сполук, відомих як вільні радикали, і захищає від хвороб. Яблука також є відмінним джерелом інших антиоксидантів, таких як кверцетин, кавова кислота і епікатехін.

Яка може бути користь від вживання цього фрукту щодня:

Підтримка здоров'я серця. Дослідження показують, що вживання більшої кількості яблук знижує ризик розвитку ряду хронічних захворювань, включаючи хвороби серця. Одне дослідження, проведене серед більш ніж 20 000 дорослих людей, показало, що споживання більшої кількості фруктів і овочів з білою м'якоттю, включаючи яблука, було пов'язано з більш низьким ризиком інсульту. Вчені вважають, що цей ефект обумовлений вмістом флавоноїдів, зменшують запалення і захищають здоров'я серця. Ці фрукти також багаті розчинною клітковиною, яка може допомогти знизити кров'яний тиск і рівень холестерину.

Профілактика та боротьба з раком. Яблука містять кілька сполук, які можуть допомогти запобігти появі і розвиток раку, в тому числі антиоксиданти і флавоноїди. Відповідно до одного огляду 41 дослідження, споживання більшої кількості яблук було пов'язано зі зниженням ризику розвитку раку легенів. Інше дослідження виявило аналогічні результати, повідомивши, що вживання більшої кількості яблук було пов'язано з більш низьким ризиком розвитку колоректального раку. Дослідники також довели, що високий вміст овочів і фруктів в раціоні допомагає організму захиститися від раку шлунка, товстої кишки, легенів, порожнини рота і стравоходу.

Підтримка втрати ваги. Було показано, що завдяки вмісту клітковини яблука сприяють почуттю ситості, зменшують споживання калорій і збільшують втрату ваги.

Поліпшення здоров'я кісток. Дослідження на людях і тваринах показали, що вживання більшої кількості фруктів може бути пов'язано зі збільшенням мінеральної щільності кісткової тканини і зниженням ризику остеопорозу.

Стимуляція роботи мозку. Вченим також вдалося довести, що вживання яблук може допомогти зменшити окислювальний стрес, запобігти зниженню когнітивних здібностей і уповільнити ознаки старіння.

Захист від астми. Дослідження показують, що підвищене споживання яблук може бути пов'язано з більш низьким ризиком розвитку астми.

Зниження ризику розвитку діабету. Згідно з результатами ряду досліджень, вживання одного яблука в день знижує ризик розвитку діабету другого типу на 28%.

При цьому лікарі вказують, що через велику кількість клітковини яблука можуть вплинути на здуття живота, а також газоутворення.

Новини

Популярні теми форуму

analytics