Close button

Чи небезпечно лікування дітей антибіотиками

Чи небезпечно лікування дітей антибіотиками

Найчастіше діти хворіють на простудні хворобами (більшість яких взагалі проходить без застосування будь-яких ліків). Аптеки ломляться від упаковок з різними ліками симптоматичної дії, які можна застосовувати навіть з народження. Однак, на жаль, не так все просто, адже для дійсно серйозних захворювань арсенал препаратів в педіатрії вкрай мізерний, іноді малюків просто немає чим лікувати, повідомляє Курс Украины.

Наприклад є ситуації де лікарям доводиться стикатися з великими труднощами.

  • Препарат меропенем (сильний антибіотик широкого спектра) іноді застосовується у новонароджених з сепсисом, незважаючи на офіційний дозвіл з 3 місяців. Адже без нього він практично однозначно загине.
  • Препарат омепразол офіційно дозволений тільки з 18 років. Однак часто його використовують для профілактики виразок (в тому числі стресових) у малюків після операцій, важких травм і ін.
  • Також є певні складності при лікуванні хронічних гепатитів В і С, пов'язані обмеженням арсеналу препаратів, що застосовуються у дорослих. А відсутність лікування швидко призводить таких малюків до цирозу печінки і загибелі.

Згідно зі статтею, опублікованою спільно Mayo Clinic і дослідниками Rutgers, діти у віці до 2 років, які беруть антибіотики, піддаються більшому ризику розвитку дитячої астми, респіраторної алергії, екземи, целіакії, ожиріння і синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю.

Цей список можна продовжувати нескінченно. Нерідко лікарі йдуть на призначення заборонених ліків далеко не з метою цікавості і бажання особисто проводити експерименти на дітях. Вони намагаються врятувати їм життя за всяку ціну.

Сьогодні в суспільній свідомості існує безліч точок зору, причому нерідко взаємовиключних один одного, про те, що ж таке антибіотики, коли і як їх треба застосовувати, і наскільки вони небезпечні для людини. При відповіді на ці питання досить популярні дві крайності. За одними твердженнями, антибіотики - це «шкідлива хімія», вони пригнічують імунітет, викликають дисбактеріоз - порушення в співвідношенні мікроорганізмів в кишечнику, тому приймати їх не можна, а боротися з інфекціями організм людини повинен своїми силами. Інша категорія учасників дискусії - прихильники антибіотиків, не надто переймаючись теоретизування, в домашній аптечці тримають 2-3 різних антибіотика, приймають їх самі і «призначають» родичам при першому чиханні.

Істина лежить десь посередині між крайніми точками зору, цілком розумно, але потребує певної конкретизації, тому поговоримо про антибіотики докладно.

dz8y4t8cc9_big.jpg

Антибіотики - це і є протимікробні (антибактеріальні) кошти. На віруси, найпростіших вони не роблять лікувальної дії, на грибки впливають частково (і далеко не всі види з антибактеріальних препаратів). Отже, антибіотиками лікарі лікують запалення, які викликають бактерії.

Що б не відбувалося з малюком, не давайте йому антибіотики без консультації з лікарем-педіатром. Чому це так важливо?

Йтиметься про можливості розвитку небажаних явищ після прийому ліків і про обмеження або заборону на прийом окремих препаратів. Відразу ж необхідно зробити застереження, що всі заборони відносні, так як в критичних ситуаціях, при наявності реальної загрози життю, лікар може призначити навіть заборонений для дітей препарат.

По-перше, починати лікування потрібно тільки після того, як буде поставлений точний діагноз хвороби: справа в тому, що антибіотики - це складні, не універсальні і важкі ліки. Крім того, кожен засіб діє тільки на ті мікроби, які до нього чутливі, саме тому вибором препарату повинен займатися лікар. В іншому випадку хвороба може затягнутися або неправильно підібраний антибіотик «загасити» її ознаки, і лікарю буде важко зрозуміти, з чим він має справу.

По-друге, лікар повинен встановити, в яких дозах і як довго варто приймати ліки. Якщо, наприклад, курс лікування припиниться завчасно, збудники хвороби отримають «перепочинок» і перестануть сприймати препарат. В результаті все доведеться починати спочатку.

По-третє, існує проблема побічних реакцій, які викликають деякі антибіотики. Відносно нових препаратів, як правило, діють обмеження на застосування їх у новонароджених дітей і дітей у віці до 2-6 місяців. Подібні обмеження пояснюються відсутністю досвіду застосування нових препаратів у дітей молодших вікових груп і ризиком розвитку небажаних ефектів, пов'язаних з особливостями вікової фізіології. В інструкціях до ліків в таких ситуаціях просто вказують, що даних про безпеку препарату для дітей молодших вікових груп немає. Лікар повинен самостійно оцінити співвідношення користі і ймовірної шкоди при призначенні препарату. В інших випадках (не пов'язаних з раннім дитячим віком) - до найбільш частим небажаним явищам ставляться алергічні реакції (від висипу на шкірі до анафілактичного шоку, і, в серйозних випадках, навіть набряк Квінке, під час якого виникає небезпека задухи). Якщо з малюком сталося щось подібне, подбайте про те, щоб він пив якомога більше рідини (тоді ліки швидше вийдуть з організму), дайте йому активоване вугілля (або смекту) і антигістамінний засіб - тавегіл, супрастин, еріус, кларитин або зиртек і т . д. Після включіть винний в тому антибіотик в «чорний список» і більше ніколи не давайте його дитині. Подібні реакції найбільш характерні для препаратів групи пеніцилінів, на препарати інших груп вони виникають вкрай рідко. Іноді батьки говорять, що у дитини алергія «на все». При ретельному аналізі кожної конкретної ситуації практично завжди виявляється, що це не так. До найбільш серйозних небажаних явищ належать специфічні ураження органів і систем, що розвиваються під впливом окремих ліків. Незважаючи на те, що сучасні препарати на стадії розробки проходять вкрай жорсткий контроль, іноді здатність викликати такі ураження може виявитися тільки через кілька років після початку застосування препаратів. Саме тому до дозволеного для застосування у дітей молодших вікових груп (і вагітних жінок) відносяться тільки добре вивчені протягом багатьох років препарати.

По-четверте, прийом антибіотиків може закінчитися порушенням мікрофлори кишечника. Справа в тому, що, потрапивши в шлунково-кишковий тракт, антибіотики «атакують» і нормальну флору: біфідобактерії, лактобактерії та кишкову паличку, що в результаті призводить до різних проблем, наприклад, дисбактеріозу, розладу стільця і молочниці. Саме тому під час лікування антибіотиками і після нього лікарі рекомендують маленьким пацієнтам біологічні препарати, які відновлюють мікрофлору кишечника. А після того, як він перестане приймати антибіотики, - рекомендують продовжувати прийом біологічних препаратів (примадофилюс, біфідумбактерин, лінекс, аципол і ін.), Які захистять його від дисбактеріозу.

Підводячи підсумок, хотілося б сказати, що боятися треба не антибіотиків, а наслідків їх бездумного і неправильного застосування. Антибіотик, призначений грамотним лікарем - це цілеспрямоване зброя проти конкретної причини захворювання. У фармакології мало подібних груп ліків, які так ефективно і швидко борються з хворобою.

Новини

Популярні теми форуму

analytics