Close button

Covishield зареєстрований в Канаді, скаржитися нема чого, — інфекціоніст

Covishield зареєстрований в Канаді, скаржитися нема чого, — інфекціоніст

Covishield, від якого масово відмовляються українці, офіційно зареєстрований в Канаді, де "відповідально ставляться до своїх людей". І які вакцини тоді взагалі варто вважати ефективними та "хорошими", а які - ні, повідомляє Курс Украины.

Про це та інше, пов'язане з протистоянням COVID-19 в Україні й у світі, "ДС" поговорила з доктором медичних наук, інфекціоністом Сергієм Крамаревим.

В першу чергу доктор назвав реальну причину, чому українські лікарі відмовилися від вакцинації "Ковішилдом".

"Справа в тому, що рекомендація ВООЗ про те, що вакцинацію людині, яка перехворіла, доцільно робити через півроку. Тому виконуємо рекомендації ВООЗ", - сказав Сергій Крамарєв.

Разом з тим учений констатував, що такі низькі темпи вакцинації в країні - це "не зовсім нормально", враховуючи, що не всі 10 доз з розкритої упаковки використовуються, тому якась частина препарату просто зіпсується.

"Антивакцинальні настрої у нас були завжди, багато хто не хотів вакцинуватися, тут особливо нічого не зробиш. Єдиний вихід - проводити роз'яснювальну роботу... Хоча я чув про законопроект, який нібито вводить обов'язкову вакцинацію. Але це ненормально, у світі такого ніде немає, щоб примусово вакцинували в законному порядку", - прокоментував Крамарев ставлення українців до щеплення.

На питання про те, чи варто чекати препарати від інших виробників, доктор відповів, що наразі усі вакцини приблизно однаково ефективні для появи імунітету, тому що працюють за одним принципом: в організм вводиться антиген, на який організм дає імунну відповідь з виробленням антитіл.

Інфекціоніст заспокоїв, що мутації вірусу не настільки кардинальні, щоб вакцина "застарівала", хоча її ефективність буде реально видно тільки на дистанції півроку-рік.

Колективний імунітет людства стане наявним після масової вакцинації або тоді, коли всі перехворіють. Найбільш вірогідний другий варіант, резюмував Сергій Крамарев.

Новини

Популярні теми форуму

analytics