Close button

Криптовалюта в Україні: НБУ прокоментував законопроект

Криптовалюта в Україні: НБУ прокоментував законопроект

У грудні 2020 року ВРУ ухвалила у першому читанні законопроект №3637 "Про віртуальні активи", згідно з яким в Україні не будуть на законодавночому рівні вживати поняття "криптовалюта", проте це буде один із видів віртуальних активів, повідомляє Курс Украины.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Цей документ має легалізувати криптовалюту в Україні, проте називати "крипту" валютою не коректно, оскільки її правова природа складніша за такі поняття, як грошові кошти, валюта, валютна цінність, законний платіжний засіб, електронні гроші, цінні папери, грошовий сурогат тощо.

У Нацбанку зазначають, що навіть у світі досі немає єдиного визначення цьому поняттю. "Крипту" вважають і "товаром", і "платіжним засобом", й "інвестиційним активом", "окремим видом цінних паперів" тощо.

В Україні не будуть застосовувати поняття "криптовалюта", проте це буде один із видів віртуальних активів, а майбутнім регулятором ринку віртуальних активів має бути Мінцифра.

Також в НБУ розповіли про важливість легалізації криптовалютного ринку: "Найголовніше – визначений правовий статус віртуальних активів надає юридичний захист користувачам та учасникам ринку. Бізнес зможе працювати офіційно та захистити власні віртуальні активи від ймовірних зловживань чи шахрайства. Країна отримає надходження у бюджет від податків, які сплачуватимуть "криптокомпанії".

Окрім того, закон стане перешкодою "сірим" грошам та фінансуванню тероризму тощо.

Новини

Популярні теми форуму

analytics