Close button

"Сірий кардинал" гральної комісії розповів про провал законопроектів

"Сірий кардинал" гральної комісії розповів про провал законопроектів

5 березня на сайті LB.ua вийшов великий матеріал про провалене голосування за основними законопроектами, які регулюють гральний бізнес. У відповідь позаштатний радник Кирила Тимошенко Борис Баум розкритикував цю публікацію і запропонував викласти позицію-відповідь по цій темі, яке і вилилося в інтерв'ю, пише Александр Манченко, Курс Украины.

Найбільше Борис Баум відомий тим, що був куратором перезапуску ринку грального бізнесу, а також тим, що з початку пандемії очолив благодійний фонд "Прайм".

Сьогодні Баум продовжує курирувати профільні закони, які регулюватимуть ринок азартних ігор і вважається "сірим кардиналом" цієї сфери.

Неприємна "колізія"

В першу чергу Баум пояснив законодавчі нюанси щодо грального бізнесу. Терміново було потрібно прийняти ключовий закон про регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор у другому читанні і закон про податки для грального бізнесу. Та сама "колізія" виникла через те, що Верховна Рада проголосувала за дві поправки до закону, які передбачали різні варіанти створення контролюючого органу для грального бізнесу.

"Запропоновані одинадцять версій проекту закону в січні, по-суті, "вбили" весь цей закон. Депутати подали величезну кількість правок. Тоді ж була закладена "колізія" по формуванню Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей. Депутати просто самі не розібралися, вважали , що, якщо вони підтвердять 722 правку, то всі інші теж будуть зняті автоматично. Відповідно, за 722 правку проголосували 311 депутатів. тобто, конституційна більшість закріпило право формування комісії за Надсен (Національне агентство з питань держслужбовців). Але по фактом врахували і другу правку. А коли все це усвідомили - було пізно", - сказав Баум.

На питання, чому Зеленський підписав такий "корявий" закон, а не наклав технічне вето, Баум відповів наступне:

"Закон - не корявий! На той момент вже діяв карантин. Норма, за якою Кабмін зараз робить добори в комісію, існувала і тоді. Всі вважали, що цю "колізію" можна спокійно виправити за місяць. Тому все вирішили обійтися без можливого "шуму" і "кіпішу". і це не є порушенням закону. Хоча у нас була домовленість, що ця "колізія" в законі спокійно виноситься на голосування і питання буде знято остаточно".

Але Верховна Рада провалила два законопроекти про формування Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей. Тим самим, відповідний орган не був створений.

Також Борис Баум розповів якими правками, улучает, на його думку, законпроект, він займався.

"Зміни, які ми запропонували: прибрати податкові пільги, відразу платиться GGR, вирівняли всім ставки, щоб у букмекерів не було якихось переваг. ПДФО - податок на прибуток, застосовується до виграшу. Тільки в двох країнах податки відразу обкладаються на виграш: в Сполучених Штатах Америки та Швеції. Але, в цих країнах оподаткування - річне. в Америці ти можеш фіксувати свої програші, до першого квітня - подати декларацію і надалі можеш списати витрати. в інших країнах цієї історії немає. і у нас такого немає ... ми цей кейс дуже довго захищали і, в принципі, майже у всіх країнах світу є та сума, з якої ти не платиш податок і сума, з якої платиш", - стверджує Баум.

Помилилися в розрахунках

Бюджет України від грального бізнесу отримав більше 202 мільйонів гривень тільки за ліцензії, які видаються з 2 лютого. Але в бюджеті на 2021 рік закладено 7,4 мільярда гривень надходжень від цієї сфери бізнесу. Баум розповів, чому фактичні надходження держави так разюче відрізняються від передбачуваних. Насправді, за словами позаштатного радника Кирила Тимошенко, справа в звичайній математичній помилку. Міністерство фінансів неправильно порахували очікуваний дохід від грального бізнесу.

"Те, як вони порахували ці 7,4 млрд. - в цьому була помилка, так! Але як ці 7,4 млрд. Пояснюються? Ми в цілому оцінюємо ринок азартних ігор в країні на рівні близько 60 млрд. Гривень. Такий оборот ринку", - заявив Баум.

Токсична особистість

Може виникнути логічне запитання, чому позаштатний радник заступника керівника Офісу Президента займається розробкою законопроектів, до яких, по-суті, не повинен мати відношення. Адже для цього є депутати. В цілому, Баум міг би займатися законопроектами абсолютно офіційно і легітимність, але через свою токсичність йому не дозволили очолити гральну комісію.

"Мені спочатку говорили: "Борис, ти сам не можеш очолити комісію, це занадто токсично", - зізнається Баум.

Але причиною, чому його вважають токсичним, Баум називає "якісь розмови і замовні статті". Хоча насправді він вважається себе "ангелом, професійним".

Проте, на даний момент Борис Баум є "ключовим консультантом" в гральній комісії.

"Був дуже відкрита розмова з Президентом, коли мені сказали: "Слухай, ми все-таки вважаємо неправильним і є дуже великі ризики, якщо ти очолиш комісію". Я кажу: "Добре, я розумію!" І в момент, коли обговорювалися кандидати я сподівався, що зможу претендувати на посаду хоча б члена комісії. Ну, так говорив Андрій Борисович (Єрмак). Але мене не погодили і тому я вирішив зняти свою кандидатуру з конкурсу. я без образ, без усього. Але мені потім Кирило "Слухай , не переживай!" Він мені сам сказав:"Чого засмучуватися? Може, нехай він закінчує, а ти - курируй цю історію", - поділився Баум.
"Заперечувати факт того, що я є локомотивом всього цього, бачу загальну картину і намагаюся її доробити до кінця саме так, як розповідає Президент - це факт. Залишилося доробити дрібниці. Потрібно прийняти податковий закон, вибрати нову комісію, коли почнуться конкурси", - додав помічник Кирила Тимошенко.

Купив благодійний фонд

У 2020-му році, коли почалася пандемія коронавируса, президент зібрався всіх олігархів для збору коштів допомоги. Спочатку під цей збір призначався фонд Катерини Кожевнікова "Корпорація монстрів", але пізніше почали робити переклади в фонд Бориса Баума "Прайм", який він тоді купив. Баум об'янісл навіщо купив вже готовий фонд, а не створював його з нуля:

"Тому що потрібно було терміново. Тобто Кожевникова за фактом відмовилася що-небудь робити. З нею просто зайшли в глухий кут. У нас з Катею вся робота зупинилася. Потрібно було щось далі робити, тому що ми не могли закривати контракти. У нас летіли літаки, нам потрібно було щось продовжувати. потрібно було або відкривати новий фонд, або знайти інший. Я пам'ятаю, що Андрій Мотовіловец сказав: "Ми можемо купити порожній фонд, але це не просто так". Я жартома кажу: хочете, зробіть мене директором Фонду".

Олександр Манченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics