Close button

Як повинна працювати система розмитнення авто вiд Саакашвілі

Як повинна працювати система розмитнення авто вiд Саакашвілі

Саакашвілі розповів, як буде працювати нова система розмитнення авто. На його думку потрібно повністю виключити людський фактор і автоматизувати процедуру, повідомляє Autoconsulting.

Автомобіль в Україні можна буде розмитнити в додатку держпослуг "Дія", заявив глава Виконавчого комітету Нацради реформ Міхаїл Саакашвілі за підсумками засідання погоджувальної ради.

За його словами, ініціативу підтримав керівник Офісу президента Андрій Єрмак, повідомляє НВ.

"Кожна машина буде розмитнюватись в програмі Дія - людина взагалі не повинен приходити ні на яку митницю. Якщо, припустимо, це Lamborghini або щось ще (їх піввідсотка в Україні), там подвійний коефіцієнт. Всі інші авто - немає, жоден митник нічого не буде оцінювати за тебе, ти сам зайдеш в Дію і скажеш. Я, припустимо, зараз приїхав на своєму Nissan, двигун 1,8, гібрид і т. д. Все моментально комп'ютер тобі показує, скільки це коштує. І це обійдеться в два рази менше, ніж зараз українці платять (ще й після того, як роздадуть хабара)", - розповів Саакашвілі в інтерв'ю Радіо НВ.

За оцінками глави Виконкому реформ, при нинішній системі розмитнення машин "в кишені йде від $150 до $200 мільйонів", тоді як "держава втрачає десь мільярд".

"Ми пропонуємо абсолютно прозору систему, де люди будуть платити набагато менше, але бюджет буде отримувати більше, тому що піде посередник у вигляді корумпованого представника Міністерства фінансів, який навіть за те, щоб просто заповнити [митну] декларацію (а це 500 тисяч машин), бере$ 30. А ще там ціни треба встановлювати, там уже торгівля йде", - зазначив Саакашвілі.

Нагадаємо, що в лютому 2021 року Верховна Рада прийняла за основу законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо запровадження нової формули розмитнення так званих "евроблях", які були ввезені в Україну до 31 грудня 2020 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics