Перейти до вмісту

E34

+Підписчик
  • Публікації

    51
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Репутація

265 Душка

Про E34

  • Звання
    Advanced Member

Відвідувачі профілю

Блок відвідувачів профілю вимкнений та не відображатиметься іншим користувачам

  1. E34

    Приватбанк

    Дякую за відповідь! картку, на які нараховуються соціальні гроші, я би взагалі не чіпав. - теж була така думка в чому проблема "погашення кредитної заборгованості третьою особою"? - не знаю, чи нема якихось обмежень, що кредит/кредитка має погашатися саме тим, хто його брав (і чи монітрить це якось банк). А те, що частина коштів піде автоматично на закриття заборгованості по кредитці і стане недоступною - це взагалі не проблема.
  2. E34

    Приватбанк

    доброго вечора! таке питання: у людини в Приваті є кредитка (якою давно активно користуються) і пенсійна картка. Ій мають перекинути порядка 60к гривень. На яку з цих карток краще їх зкинути, щоб не привертати зайвої уваги банка? (крім рекомендації розділити на 2 частини і кинути в різні місяці) Я схиляюся до кредитки, бо на ній регулярні оберти суттєво більші за пенсійну карту. Але чи нема тут якоїсь заморочки в тому, що карта саме кредитна (якщо наприклад вийде типу погашення кредитної заборгованості третьою особою)
  3. E34

    Банки, в которых мы держим деньги

    тут треба дивитися, чи не відбувається паралельно зменшення кредитного портфеля і т д (тобто того, у що банк вкладає залучені кошти). Бо якщо банк "змотує вудочки" з ринку - то виглядатиме стосовно незацікавленості в залученні коштів так само. Бо при неможливості/небажанні вкласти залучені кошти банк нестиме витрати за залученими депозитами. (чи відбувається таке у Сенсі - не аналізував, бо у ньому нічого не маю) Те, що не відбувається процес залучення коштів правдами-неправдами під будь-які % для залатування вже існуючих дірок, чи для виводу їх з банку з натсупним дефолтом банку - тут згоден.
  4. E34

    Банки, в которых мы держим деньги

    а євро хтось знімав? чи всі в доларах конверти відкривають? бо є думка, чомусь, що застати долари в касі легше, ніж євро, але цікаво, чи вірне моє припущення
  5. E34

    Банки, в которых мы держим деньги

    Укргаз в Києві на минулому тижні видав після замовлення (під вечір заходив - то не було, замовив і наступного ранку забрав). Нові купюри, навіть номери переважно підряд. В іншому місті знайомі в Укргаз прийшли забирати відкритий в відділенні конверт-депо, їм сказали, що він вже пролонгувався, пишіть заяву на відміну пролонгації, щоб забрати ще через 3 місяця. Коли їм показали копію такої самої заяви, яка була написана після відкриття депо - то відповідь була "значить, тоді в системі пролонгація не відмінилася. Тепер точно відмінимо" ПУМБ видав без передзамовлень, теж Київ. Купюри нові, але номера не підряд:)
  6. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    8 млн - це лише сума покупки нацбанком. На міжбанку є й інші покупці. Те, що купив або продав НБУ, наразі є затиканням недостачі на ринку. Тобто не було б експорту - Нацбанк теж купив би 8 млн, чи 0 млн, але продав би вже не 613 млн, а суттєво більше. І чистий продаж був би не 613-8=605 млн, а суттєво більше. Але абсолютно згоден, що абсолютно не обов'язково вся отримана валюта від продажу відразу заходить в Україну
  7. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    Дивлюсь на те, що деякі форумчани очікують зміцнення гривні в найближчій чи середній перспективі (не на 10-20-30 копійок, більш суттєве) . Я теж би цього хотів, але поки що дотримуюсь іншої думки: в кращому випадку якийсь час ще потопчимося +- на поточному рінвні, потім рушимо вгору. В гіршому без "топтання" продовжимо рух вгору. Чому так думаю: окрім загального тренду на знецінення гривні, який протягом +-останнього року є (а ми і так вже зробили нормальний відкат від попереднього піку. Скажімо так, "корекцію"), ситуація така: - так, нам дають певні кошти (і немалі) в якості грантів та кредитів, але все одно нам не вистачає цього для повного перекриття дефіциту бюджету, тому доводиться частково покривати "дірку" емісією - зараз частину експорту забезпечує можливість вивозу зерна/кукурудзи через порти. Як на мене, нема ніяких гарантій, що через місяць чи два ми також матимемо можливісь це робити (поки що навіть сама "зернова угода" не продовжена, хоча і вона насправді не є 100% гарантією). - у разі "вибивання" в холодні місяці частини нашої системи опалення (я зараз не про відключення на добу, а більш глобально) може призвести до виїзду чатини населення ще з якогось регіону, що призведе до призупинення певних бізнесів/підприємств, де працювали ці люди. Та і для самих підприємств пошкодження енергетичної системи також створить певні проблеми. Тому, як на мене, в середньостроковій перспективі підемо ще вгору (підемо, не полетимо, якщо не буде нового мєга негативу). Про потенційну зміну тренду на укріплення гривні міркуватиму після того, як буде впевнено видна в короткостроковій перспективі наша перемога. Як на мене, до цього моменту шансів зламати тренд практично нема. Ніхто давати нам грошей в сумах, що перевищуватимуть розмір нашого дефіциту, не буде. З повагою до інших думок
  8. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    я б розглядав це, як нівелювання одного з потенційних факторів, що спричинив би в разі його реалізації ще один крок девальвації гривні (+декілька грн практично за декілька днів). Тобто тренд на послаблення курсу гривні залишиться, але може в короткостроковому періоді (декілька тижнів) бути не таким швидким, як міг би бути в разі прийняття цього закону. Ну і особисто я бачу це, як призупинення цієї ідеї, а не гарантовану відмову від неї. Тобто зараз цю норму не прийняли, але це не гарантує, що її не дістануть "з рукава" через певний час.
  9. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    ті, хто має можливість купувати на міжбанку по ціні міжбанку, звісно, йдуть купувати на міжбанк, а не на готівковий ринок, але тут у нас останнім часом нічого нового кількість валюти, яку продає чи купує НБУ на міжбанку, є зараз похідною величиною. Він зараз в певному сенсі виконує роль гарантованого покупця і гарантованого продавця на міжбанку по певній ціні у разі відсутності інших бажаючих на ринку. При ринковому визначенні курсу міжбанка, НБУ дійсно вирішував би, чи продавати валюту й стримувати ріст курсу, чи не продавати й відпускати курс вгору.
  10. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    нацбанк продав на міжбанку, збалансувавши перевагу попиту над пропозицією саме на міжбанку. А міжбанк зараз з готівковим ринком (а зниження саме на готівковому, міжбанк зараз практично фіксований) досить слабо пов'язаний в плані перетікання валюти , хіба що через схеми в стилі карткового туризму (якщо для розрахунку з платіжною системою потім банк валюту на міжбанку відкупає. Але я в цьому не на 100% впевнений). Просто придбати на міжбанку валюту і продати її всім бажаючим банк наразі не може.
  11. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    1. те, що описуєте Ви (друк нічим не забезпеченої гривні) - це, скоріше, якщо нам навпаки нічого не дадуть, і все відновлення чисто за наш кошт 2. 1 трлн $ - це +- те, що просимо ми, поки не бачив, щоб нам стільки пообіцяли (але, можливо, пропустив це). я б припустив, що ми все-таки отримаємо менше, ніж попросимо) 3. не впевнений, що вся сума допомоги/відшкодування буде грошима. Оскільки можна прислати закордонних фахівців для допомоги відбудови і профінансувати їх роботу, тоді ця частина грошей на міжбанк не зайде (умовно, якийсь ОНУР знову приїде будувати дороги-мости, але вже безкоштовно для нас). Чи закинуть безкоштовно для нас якихось матеріалів на відбудову з умовної Польщі, тоді знову таки ці кошти не зайдуть на міжбанк. А ось якщо зайдуть кошти, за які розрахуються з нашим умовно цементним заводом, або щоб заплатити нашим будівельникам - то це вже через міжбанк і від них може бути ефект.
  12. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    думки п'ятничного вечора: позитиву для гривні наразі особливо нема, тому поки на середньострок на мою думку залишатимемося в тренді на поступову (якщо не буде радикальних потрясінь) девальвацію гривні. З іншого боку, якщо таки приймуть цей податок +10% для імпортерів (чи, може, ще для когось), то по факту це теж поштовх до здорожчання реального курсу валюти. всякі супер-ідеї з обмінками, типу курс не показувати, чи "попросити" продавати їх по курсу держбанків, дефіцит валюти аж ніяк не прибере. Більше того, якщо певним держбанкам НБУ допомагає отримати певну суму валюти, щоб продати по "соціальному" курсу, то обмінкам явно ця опція буде недоступна. І тут, скоріше за все, просто буде цифра продажу в обмінці, по якій нічого не можна придбати. Але можна придбати десь по дзвінку чи ще якось так, але вже не по курсу з табло. І навряд така опція буде дешевше, ніж по реальному курсу обмінки (який вони б виставили не маючи цих обмежень). тому особисто для себе продовжую притримуватись стратегії прибивання більшої частини свіжої гривні, що не очікую витратити за місяць-два, в валюту (не обов'язково лише в долар, це вже як кому ближче). Головне, не робити це на фазах панічного росту. Але я не по гойдалках, якщо шо;) Єдиний варіант, який я гіпотетично припускаю, коли можна по ітогу дещо влетіти з цією стратегією - це якщо після нашої перемоги нам таки дадуть норм грошей на відновлення, і саме грошима (щоб відбувалась продаж валюти на міжбанку) + підуть інвестиції (знов продаж на міжбанку) і т д. Так от в цей момент припускаю гіпотетичну можливість хай і тимчасового, але покращення курса гривні (типу як у нас спуск до курсу 23.хх відбувався). Але крім запитання про те, чи будуть такі ці гроші, і чи будуть вони майже одномоментно, додається ще й запитання, від якого курсу буде відкат. Бо якби це відбулося сьогодні (а для цього, нажаль, наразі нема шансів), то ми б відкатувалися від курсу 40-42. А от умовно через півроку чи рік, можливо, відкат вже відбувався б від, умовно (ще раз, зараз цифра буде для прикладу, зі "стелі") від курсу 80. Тоді відкат до, знову ж таки, умовно, курсу 60-65 - це великий відкат, але придбані бакси по 40 - все одно профіт. Таким чином, навіть при такому розкладі, невигідним придбанням була б лише та сума валюти, що була придбана в певному діапазоні від максимального курсу. Можливо, вийшло трохи заплутано, але якось так) Все ІМХО, не є інструкцією до дій, з повагою до ваших думок
  13. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    є у мене підозра, що вони просто перед цим курс у себе заклали, умовно, по 44, щоб навєрняка. Продажі впали (як Ви і припускаєте), і тому вони перерахували зараз свої ціни, умовно, по 40, щоб якось підняти свої продажі. Так ці мінус 10% і вийшли. Все ІМХО
  14. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    певно вже виправили статтю: за Вашим посиланням 1 млрд))
  15. E34

    Прогноз курса доллара к гривне

    в цій гіпотетичній ситуації якщо десь валюти стане більше, то десь її одночасно стане на стільки ж менше ;)) Якщо напряму виплачувати ту валюту у якості зп, то кількість бажаючих за рахунок свіжої гривні придбати в обмінці валюту дійсно знизиться. Але на такий самий об'єм валюти стане менше пропозиції на міжбанку. Тобто під критичний імпорт вже палитимуть активно (чи ще активніше) наші ЗВР, а не конвертуватимуть у гривню валютну допомогу. Kevol в вівторок ділився з нами у цій гілці посиланням на структуру ЗВР https://bank.gov.ua/ua/markets/international-reserves-allinfo/tools-structure І ми там бачили, що за перші 5 місяців року (статистика є лише на перші чиса місяця) у нас зниження ЗВР відбулось лише за рахунок цінних паперів (які просто могли через зміну вартості чи курсу валют втратити в ціні в доларовому еквіваленті, тобто чи продали щось з них щось - ми точно не в курсі). Якби додатково до цього стрімко знижувався обсяг наших ЗВР ще й за статтєю "готівка, кор рахунки, депозити" - то це був би дуже сумнівний фактор стосовно курсу гривні, як на мене
×