Close button

"Війна" між ЗСУ та Міноборони: як Зеленський всіх помирив

"Війна" між ЗСУ та Міноборони: як Зеленський всіх помирив

У січні стало відомо про конфлікт між міністром оборони Андрієм Тараном і головнокомандувачем Русланом Хомчаком. Однією з причин виникнення сварки став літак, який доставляв зброю з Болгарії в Руанду. Замовленням керувала приватна компанія "АТЗТ ТрансСервіс". Однак Хомчак і Таран мають різні погляди на дану операцію, пише видання "Бабель", повідомляє Курс Украины.

Так, Таран вважає, що такі перельоти повинні відбуватися тільки після його схвалення як міністра. Хомчак же наполягає, що в цьому немає потреби, адже це тренує військових пілотів. Скандал вийшов на той рівень, коли для його вирішення знадобилося втручання президента і рішення суду.

У чому суть конфлікту

В кінці 2020 року літак ЗСУ приземлився в аеропорту в Єгипті через поломку. За даними джерел, в Іл-76МД виникли проблеми з двигуном. Літак ВСУ проводив операцію по доставці зброї з Болгарії в Руанду на замовлення приватної компанії "АТЗТ ТрансСервіс".

Про цю подію дізнається міністр оборони Андрій Таран і заявляє про початок судового розслідування. Після цього глава Міноборони вводить заборону на використання літак ЗСУ для виконання подібних приватних операцій і замовлень.

Крім цього Таран оголосив догани командувачу Повітряних сил Сергія Дроздова та начальнику Генштабу Сергія Корнійчука, а також наказав розірвати контракт з "АТЗТ ТрансСервіс". Міноборони такими рішеннями посилається на те, що подібні перельоти дозволяються тільки з особистого дозволу міністра (про це йдеться в Положенні про перевезення державною авіацією).

У Генштабі ЗСУ в свою чергу заявляють, що для таких перельотів не потрібен дозвіл, тому що за договором з "АТЗТ ТрансСервіс" такі перельоти не назвеш перевезеннями державіації, тому і дозвіл міністра не потрібно.

Втручання Зеленського

Після того як Міністерство оборони й Генштаб ЗСУ перестали знаходити спільну мову, і перейшли в суднове розгляд, в конфлікт втрутився президент Володимир Зеленський. Конфлікт став публічним, а ОП це не на руку. За інформацією джерел, Зеленський вже кілька разів викликав Хомчака і Тарана, останній раз - 12 лютого.

На особистих зустрічах Зеленський попросив припинити конфлікт і було прийнято рішення про відкликання позовів із судів, а Таран повинен знову дозволити ВСУ приватні перельоти. Відзначимо, що Хомчак вже пішов "рекомендаціям президента", а ось міністр оборони - ще немає.

Ексміністр оборони Андрій Загороднюк каже, що конфлікт між Хомчак і Тараном виник зовсім не через цю перевезення зброї. Річ у тім, що повноваження міністра і головнокомандувача не виписані чітко, і тому не визначено, кому ж підпорядковується головнокомандувач ЗСУ.

"Військовослужбовці завжди повинні розуміти, хто у них начальник, інакше буде конфлікт", - пояснює Загороднюк.

Також однією з причин публічних розглядів могло стати те, що Зеленський радився з Хомчак з питання призначення міністра оборони. Це могло зачепити почуття Тарана, адже за посадою міністр оборони вище головнокомандувача ЗСУ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics