Close button

"Алігаторова груша" та інші цікаві факти про авокадо

"Алігаторова груша" та інші цікаві факти про авокадо

Авокадо - дуже загадковий плід: начебто, фрукт, але на смак дуже схожий на овоч, через що покупці нерідко приходять в замішання. Поставимо в суперечці крапку: авокадо - фрукт, просто у нього вкрай незвичний для нашого розуміння маслянистий смак, що ні краплі не применшує користі від його вживання, повідомляє Курс Украины.

Авокадо одночасно нам і далекий, і близький. Близький тому, що купити авокадо можна на будь-якому ринку або в супермаркеті, ну а далекий через те, що в 90% випадків ці авокадо будуть твердими, як цегла. Чи варто авокадо тих зусиль, які потрібні, щоб вибрати хороший фрукт і зробити його м'яким, або авокадо придумали вороги, щоб виманити у нас більше грошей? Однозначну відповідь ми навряд чи дамо, але ось цікавими фактами про авокадо обов'язково поділимося.

Першими норовливий фрукт "приручили" давні ацтеки. Вони вважали цей плід символом родючості й любові, тому що дерево не може самозапилюватися - йому потрібна пара, яка буде рости поблизу.

Оригінальна назва авокадо - ацтекське "аукатль", перероблене іспанцями. Серед інших найменувань плода - алігаторова груша, масло бідняка, солдатське масло і т. п.

Головна особливість фрукта - просто гігантський вміст білка і клітковини, якої в ньому цілих 7%. 3/4 цього обсягу становить нерозчинна клітковина (та, що сприяє травленню), решта - розчинна (та, що приносить відчуття ситості).

А тепер невеликий корисняк, щоб зробити авокадо м'яким, як масло. Хитрість в тому, що остаточно стиглими плоди стають тільки після того, як їх зірвали з гілки. "Зеленим" авокадо може провисіти до 18 місяців, і з ним нічого не трапиться. У домашніх умовах прискорити достигання фрукта можна, поклавши його на 2-3 дні в паперовий пакет разом з яблуком і бананом.

10 цікавих фактів про авокадо - фото

Перевірка стиглості авокадо відбувається, всупереч загальній думці, не за кольором (він відрізняється від сорту до сорту і ні про що не говорить), а за м'якістю. Найкраще акуратно здавити плід всієї долонею - стигле авокадо ще пружне, але піддається ніжному здавленню. А ось пальці можуть залишити некрасиві вм'ятини.

У Книзі рекордів Гіннеса авокадо визначене як найпоживніший фрукт. Занесли його туди 25 вересня 1998 року.

"Аукатль", як називали авокадо ацтеки, перекладається як "лісове масло". Дійсно, вміст корисних жирів в авокадо - цілих 15%. При цьому стигла м'якота фрукта прекрасно мажеться на хліб, а також придатне для використання в соусах, випічці та навіть у морозиві.

10 цікавих фактів про авокадо - фото

Не поспішайте зрізати з авокадо шкірку - це його натуральна оболонка, без якої плід почне окислюватися під впливом кисню і темніти. Але і тут є безліч вивертів: полити очищений авокадо маслом або лаймовим соком, не діставати з нього кісточку і т. д.

Сперечаємося, ви не знали, що найпопулярніший сорт авокадо названий на честь американського листоноші? Так, Рудольф Хасс у своєму дворі виявив і в 1935 році запатентував сорт на честь себе коханого - хасс. Плоди виявилися дуже смачними. До речі, одне з перших дерев все ще живе і плодить.

А що до корисних речовин і мікроелементів? Тут авокадо теж досягло успіху. У ньому міститься вітамін Е, пігмент лютеїн, дуже корисний для очей, велика кількість калію, антиоксидант глутатіон. Якщо у вас непростий період в житті, стрес або нестача оптимізму - їжте авокадо, як можна частіше.

А тепер найпростіший спосіб витягти м'якоту авокадо:

  • розріжте фрукт на дві половинки вздовж,
  • змістите одну відносно іншої, щоб розділити їх,
  • устроміть ніж в кісточку і поверніть так, щоб її витягти.

Після цього м'якоть легко дістається ложкою. Якщо авокадо не так м'яке, краще очистити його від шкірки до того, як будете його різати.

Новини

Популярні теми форуму

analytics