Перейти до вмісту

Moskit

Друг форуму
  • Публікації

    1 909
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Повідомлення, опубліковані користувачем Moskit


  1. 6 хвилин тому, alex790579 сказав:

    Так і є, до переліку цих країн, які б радо отримали українське громадянство з суто меркантильних міркувань належить багато представників Азії і Африки (громадяни Лівану та Єгипту прагнули цього - це з власного досвіду). Але є нюанс - до цих "окремих країн" під час війни виїхало досить мала кількість емігрантів в процентному відношенні. Всім іншим український паспорт не особливо цікавий.

    я мав на увазі емігрантів як окремий потік (без прив'язки до країни, тим паче БС). А ось "потенційні гастарбайтери" - це певний приріст (досить специфічний), але спочатку мир + членство в ЄС. Вага паспорта, думаю, зросте. Але, на жаль, не зараз(


  2. 2 години тому, alex790579 сказав:

    Так, але... хотілося б знати про фактори, які здатні стати тріггером такого підйому. Їх, на жаль, не видно від слова взагалі 

    підйом після кризи може мати на графіку різну форму  і не завжди означає вихід на докризові показники.

    Наприклад: умовний докризовий показник був 100, під час стрімкого (кризового, катастрофічного) падіння став 20. Криза? Звичайно! За певний проміжок часу після цього показник став 30 (приріст 50% до кризового). Підйом? Так! Повернення на докризовий рівень? Ні!

    V-подібного варіанту звичайно не буде, нажаль( Найбільш реальний - розтягнутий у часі поступовий підйом без досягнення докризових значень. За рахунок чого? Основна умова - завершення війни та початок відбудови. Кількість народу, що повернеться буде значно менше, ніж про це заявлалося (перш за все емігрантами) у 2022 році. Ще одним чинником приросту населення може стати трудова міграція з країн з невисоким рівнем заробітньої плати (не хотів би розвивати цю тему, щоби не звинуватили у ксенофобії як мінімум). Фантастика? Не зовсім.Український паспорт у мирний час для представників окремих країн видавався досить бажаним. Станом на 2021 рік український паспорт займав 31 в світі за даними консалтингової компанії Henley&Partnrs https://dmsu.gov.ua/news/dms/14579.html.  Знову ж таки - у мирний час!

     

     

    • Лайк 1

  3. 6 хвилин тому, ZzzZzzZzz сказав:

    А це вже друга демографічна криза. Покоління народжене на зламі тисячоліть - нечисленне, а тепер їх стане менше, відповідно і їхніх дітей стане менше. -50% населення за тридцять років. 

    52 мільойни, потім 40, тепер 23. 

    це народжені від народжених у 1986-у (+) роках. Це давно спрогноована ситуація

    п.с. кожна криза завершується підйомом (який може мати також різну форму на графіку як от V. W.L(((  )

    • Хаха 1
    • Подобається 1

  4. 1 година тому, alex790579 сказав:

    Mein Deutsch ist nicht gut genug (c)))

    meine Deutsche ist nicht gut)

    коротенькі історії людей, які виїхали в Німеччину і не можуть на даний момент працювати:

    - після поранення, дружина доглядає, планую повертатися на фронт;

    - на "соціалі", все подобається, планую шукати роботу;

    - доглядаю за дитиною (1 рік), чоловік з України висилає гроші, скільки може";

    - на біржі праці запропонувати дуже просту роботу; якщо буду підробляти за мінальну оплату 8-9 євро на годину - буду самостійно платити за комуналку;

    - поєднувати роботу та мовні курси дуже важко;

    - мені потрібні ще мовні курси;

    - в моїй галузі немає мініроботи;

    - und so weiter)

    • Лайк 1
    • Дякую 1
    • Сумно 1
    • Подобається 1

  5. 46 хвилин тому, vad4607 сказав:

    Если Ваш коллега, в 90 году работал в шестерке и застал 6 долбо...в доставленных с Комсомольска-на-Амуре...То мы с ним знакомы )))

    А вообще,все эти зиверты и бэр до с. Репаративные возможности организма никто не отменял,да и здоровье в целом. Если речь не идёт за летальные дозы,то потом это всё вылезет в виде обострения всех имеющихся болячек. И предсказать это нельзя.Один бухать будет и ничего. Другой замерзнет,получит пневмонию и по пол года с больниц не выходит. А дозу получили одинаковую. Склоняюсь к мысли,что всё это хрень. В том плане,что не представляет это оъективной картины  радиационной безопасности для организма. Там мерять можно хоть в попугаях,чисто для установки статуса ну и корреляции.

    ось так непоспіхом ("как бы между прочим") дійшли до стохастичних ефектів радіації))) теж не дуже люблю цю тему)

    колегу звати Роман, чи працював в той час - не знаю, але історію про КнА послухаю з інтересом)

    • Подобається 2

  6. 9 годин тому, Ирина_ сказав:

    Когда-то давно,в 80-х среди инженеров-ремонтников считалось круто подлезть к детектору при включенном пучке. 

    Возможно Вы потом с ними встречались.

    Особисто не зустрічався. Мій старший колега починав свою діяльність у 6 клінічній лікарні Москви, куди у 1986 році звозили частину ліквідаторів-чорнобильців. Він згодом демонстрував деякі фото- та відеоматеріали (не дуже високої якості, це ще доцифрова ера була): скажу так - не для "слабонєрвних". 

    • Лайк 2
    • Подобається 2

  7. 1 година тому, Ирина_ сказав:

     Вот пользуясь случаем хотела узнать - в мед практике в чем отличие Зиверт от Греи? Или проще - когда нужно отобразить картину в Зиверт ? Я честно говоря,думала что у вас все в Зиверт и Бэр. Даже удивилась,что в Греи. 

    гарне питання, дякую, довелося "освіжити" свої знання.

    imho

    якщо спрощено відповісти: Гр - при зовнішньому проникаючому ІВ (лікування, радіаційні аварії 1 групи), Зв - внутрішнє та поєднане опромінення (лікування та аварії 1 і 2 групи).  Фактично Зв має показати реальну отриману дозу людиною, в т.ч. впровдовж певного періоду часу, і буде використовуватися також у радіобіології та радіаційному захисті (а тут і коефіциєнти, за які Вас питав).

     

    • Лайк 2
    • Дякую 1
    • Подобається 2

  8. 1 хвилину тому, Ирина_ сказав:

    А как вообще оценивается состояние пострадавшего

    за даними дозиметрії, проявів первинної реакції на опромінення (часу появи, вираженість клінічних проявів - блювота, температура тіла, головний біль, пронос, еритема шкіри), лабораторних змін

    3 хвилини тому, Ирина_ сказав:

    есть антидот или просто симптоматическое лечение пострадавших участков,органов? 

     про антидот можна говорити лише при інкорпорації радіонуклідів, і в дуже небагатьох випадках (наприклад йод131). При зовнішньому опроміненні ніяких антидотів немає. Симптоматичне лікування первинної реакції є: протиблювотні препарати, антипіретики тощо. В подальших стадіях лікування не тільки симптоматичне, але і патогенетичне.

    6 хвилин тому, Ирина_ сказав:

    Насколько я слышала,лучевая болезнь,не имеет понятия терапевтического выздоровления

    якщо коротко: ГПХ стартує від 1 Гр на всю поверхню тіла одномоментно або фракційно за декілька діб. Після 6 Гр - вкрай важкий ступінь, після 10 Гр - кишкова форма (як правило була летальна). Лікування дуже складне, дороге та тривале. Тому про терапевтичне виздоровлення можна говорити при отриманій дозі в діапазоні до 6-10 Гр. Має значення і наявність на момент опромінення супутніх захворювань.

    В той же час, при проведенні підготовки до трансплантації кісткового мозку (КМ) потенційним реціпієнтам проводять ерадикацію (знищення) власного КМ шляхом опромінення всієї поверхні тіла в сумарній дозі 12-14 Гр. В таких випадках проводиться ретельний відбір пацієнтів, щоби вони могли пережити цей агресивний етап лікування.

    20 хвилин тому, Ирина_ сказав:

    Вообще,в мед практике,как пациэтна спасают? Дезактивируют его,что-ли?

    за дезактивацію можна говорити лише при потраплянні радіонуклідів на одяг, відкриті ділянки шкіри

    • Лайк 2
    • Дякую 3
    • Подобається 2

  9. за коефіцієнти дякую)

    8 годин тому, Ирина_ сказав:

    Я Вам скажу - это вы не тяжесть болячки,а поглощенную дозу оцениваете. Дозиметрическая величина,не отражает биологический эффект.

    так пряма кореляція між поглинутою дозою та важкістю болячки)

    Ви знаєте, як перші радіологи називали період первинної реакції організму на опромінення?

    • Лайк 1
    • Подобається 4

  10. 3 години тому, Ирина_ сказав:

    это в любом случае интересно. 

    тоді почнемо)

    з приводу одиниць вимірювання: нехай лишається так, як є, щоби не заплутати один-одного.

    не зовсім зрозумів про "тканевые факторы"(

    3 години тому, Ирина_ сказав:

    Но в целом я же указала,что природа мишени. В моем понятии жопа и мозги это разные мишени в одной массе тела,поэтому Греи одни,а Зиверт разные.

    тканини у нас, загалом, однорідні за своєю структурою, а ось органи можуть містити декілька тканин. Приклад: печінка (орган) складається із печінкових та судинних компонентів, а ось жопа (частина тіла) - із м'язевої, судинної, кісткової та сухожилкової компоненти :mocking:

    функції конкретної тканини визначають тривалість життя клітин, з яких складається ця тканина. Відповідно, чим менша тривалість життя клітин, тим частіше проходить оновлення в тканині. Зрозуміло, що не всі одночасно гинуть і не всі одночасно утворюються.

    До чого ця "прелюдія"?

    Справа в тому, що будь-яка клітина найбільш вразлива саме під час поділу (мітозу чи мейозу). Тому вплив ІВ, цитостатиків, вірусів і ще маси інших чинників може призвести до: загибелі клітини, мітотичного блоку, мутацій. Відповідно найбільші втрати в організмі після дії ІВ будуть у високопроліферуючих тканинах (там де найвищі мітотичні процеси). 

    Як це виглядає практично? При відносно рівномірно опроміненні всього тіла (відповідно вид ІВ, експозиція, доза) поглинута доза буде в кожній точці однакова. Але найбільш чутливі - кістковий мозок (місце кровотворнення), епітелій шлунково-кишкового тракту, гонади. Найменш чутливі - кісткова та нервова системи.

    Відносно рівномірне опромінення всього тіла - це, переважно, етап підготовки до трансплантації КМ. Це чиста медицина. При аваріях на ядерних виробництвах - поєднані та комбіновані ураження. Там дійсно деколи дуже важко прорахувати поглинуту дозу. Крім того, окремі ділянки тіла можуть отримати різні дози(

    До речі, для визначення ступеня важкості гострої променевої хвороби, гострих місцевих променевих уражень використовують дози у Греях.

    Якось так

    • Дякую 1
    • Подобається 3

  11. 7 хвилин тому, Ирина_ сказав:

    К радиологии отношение скептическое.) 

    все в принципі так, тільки я не за радіологію, а радіаційну медицину, але це вже специфіка)

    9 хвилин тому, Ирина_ сказав:

     корректен вопрос сколько Р/ч светит в точке,характеризуя само излучение и ответ не зависит от природы мишени. 

    і я ж про те саме, але відповідь залежить від природи мішені. Якщо це буде цікаво, можу пояснити детальніше)

    13 хвилини тому, Ирина_ сказав:

    А теперь главное,про физ.картину об устаревших рентгенах и ппц каких актуальных зиверт,которые по физике - это греи,а по способу измерений - тупо рентгены.)) 

    imho

    це як вимірювання швидкості: в мілях/кілометрах/ на годину/хвилину/добу

    чим більше всіляких показників, тим легше студента ... думаю, хід думки зрозумілий)

    • Подобається 2

  12. 8 хвилин тому, Ирина_ сказав:

    Так это ж дозики... Отдельный подкаст. Из общего - характеризовать ионизирующее излучение можно по ионизирующей способности - внесистемные рентгены,по переносимой энергии - греи и эффектам на мишенях - бер зиверт. Что из этого выделить в типо рутинную работу дозика я - допустим без малейшего... По сути они будут отличаться заданием для дозика. Первый второй способы интуитивно ясны характеризуя само излучение,а в третьем способе ответ зависит от природы мишени. Если источник положить на час под задницу а потом под голову то греи будут  там и там одни,а вот зиверты разные и их определение сложная задача

    перепрошую, що втручаюся в дискусію професіоналів, але imho зіверти будуть теж однаковими. Різними будуть наслідки для індивідуума - гостра променева хвороба чи місцеве променеве ураження. Тут буде доречно згадати закон про радіочутливість тканин. Розмова зараз виключно про проникаючий вид ІВ, не про інкорпорацію радіонуклідів.

    • Лайк 1
    • Подобається 3

  13. 11 хвилину тому, Ирина_ сказав:

    Так,что имеем :

    пид...ски злые + пид...ки конченные 

    пару постов ниже + проститутки 

    И это только 4 поста обсуждения. 

    Горячее начало... Есть что сказать миру

    Вечером еще зайду.

     

    точно початок? 

    а попередні 8 сторінок хто замість Вас буде читати?:blush:

    • Лайк 1

  14. 1 година тому, Ирина_ сказав:

    Ну как бы это и интересно.

    якщо цікаво - прошу аудіограму події (з 27-ї секунди)

    https://www.spiegel.de/panorama/baltimore-notrufdisponenten-verhindern-groessere-katastrophe-nach-brueckenunglueck-a-78c139d3-23d8-4473-bba0-22bd7a7ef664

     

    • Лайк 3
    • Подобається 1
×