Перейти до вмісту

Moskit

Друг форуму
  • Публікації

    1 899
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Усі публікації користувача Moskit

  1. ось так непоспіхом ("как бы между прочим") дійшли до стохастичних ефектів радіації))) теж не дуже люблю цю тему) колегу звати Роман, чи працював в той час - не знаю, але історію про КнА послухаю з інтересом)
  2. Особисто не зустрічався. Мій старший колега починав свою діяльність у 6 клінічній лікарні Москви, куди у 1986 році звозили частину ліквідаторів-чорнобильців. Він згодом демонстрував деякі фото- та відеоматеріали (не дуже високої якості, це ще доцифрова ера була): скажу так - не для "слабонєрвних".
  3. гарне питання, дякую, довелося "освіжити" свої знання. imho якщо спрощено відповісти: Гр - при зовнішньому проникаючому ІВ (лікування, радіаційні аварії 1 групи), Зв - внутрішнє та поєднане опромінення (лікування та аварії 1 і 2 групи). Фактично Зв має показати реальну отриману дозу людиною, в т.ч. впровдовж певного періоду часу, і буде використовуватися також у радіобіології та радіаційному захисті (а тут і коефіциєнти, за які Вас питав).
  4. за даними дозиметрії, проявів первинної реакції на опромінення (часу появи, вираженість клінічних проявів - блювота, температура тіла, головний біль, пронос, еритема шкіри), лабораторних змін про антидот можна говорити лише при інкорпорації радіонуклідів, і в дуже небагатьох випадках (наприклад йод131). При зовнішньому опроміненні ніяких антидотів немає. Симптоматичне лікування первинної реакції є: протиблювотні препарати, антипіретики тощо. В подальших стадіях лікування не тільки симптоматичне, але і патогенетичне. якщо коротко: ГПХ стартує від 1 Гр на всю поверхню тіла одномоментно або фракційно за декілька діб. Після 6 Гр - вкрай важкий ступінь, після 10 Гр - кишкова форма (як правило була летальна). Лікування дуже складне, дороге та тривале. Тому про терапевтичне виздоровлення можна говорити при отриманій дозі в діапазоні до 6-10 Гр. Має значення і наявність на момент опромінення супутніх захворювань. В той же час, при проведенні підготовки до трансплантації кісткового мозку (КМ) потенційним реціпієнтам проводять ерадикацію (знищення) власного КМ шляхом опромінення всієї поверхні тіла в сумарній дозі 12-14 Гр. В таких випадках проводиться ретельний відбір пацієнтів, щоби вони могли пережити цей агресивний етап лікування. за дезактивацію можна говорити лише при потраплянні радіонуклідів на одяг, відкриті ділянки шкіри
  5. за коефіцієнти дякую) так пряма кореляція між поглинутою дозою та важкістю болячки) Ви знаєте, як перші радіологи називали період первинної реакції організму на опромінення?
  6. тоді почнемо) з приводу одиниць вимірювання: нехай лишається так, як є, щоби не заплутати один-одного. не зовсім зрозумів про "тканевые факторы"( тканини у нас, загалом, однорідні за своєю структурою, а ось органи можуть містити декілька тканин. Приклад: печінка (орган) складається із печінкових та судинних компонентів, а ось жопа (частина тіла) - із м'язевої, судинної, кісткової та сухожилкової компоненти функції конкретної тканини визначають тривалість життя клітин, з яких складається ця тканина. Відповідно, чим менша тривалість життя клітин, тим частіше проходить оновлення в тканині. Зрозуміло, що не всі одночасно гинуть і не всі одночасно утворюються. До чого ця "прелюдія"? Справа в тому, що будь-яка клітина найбільш вразлива саме під час поділу (мітозу чи мейозу). Тому вплив ІВ, цитостатиків, вірусів і ще маси інших чинників може призвести до: загибелі клітини, мітотичного блоку, мутацій. Відповідно найбільші втрати в організмі після дії ІВ будуть у високопроліферуючих тканинах (там де найвищі мітотичні процеси). Як це виглядає практично? При відносно рівномірно опроміненні всього тіла (відповідно вид ІВ, експозиція, доза) поглинута доза буде в кожній точці однакова. Але найбільш чутливі - кістковий мозок (місце кровотворнення), епітелій шлунково-кишкового тракту, гонади. Найменш чутливі - кісткова та нервова системи. Відносно рівномірне опромінення всього тіла - це, переважно, етап підготовки до трансплантації КМ. Це чиста медицина. При аваріях на ядерних виробництвах - поєднані та комбіновані ураження. Там дійсно деколи дуже важко прорахувати поглинуту дозу. Крім того, окремі ділянки тіла можуть отримати різні дози( До речі, для визначення ступеня важкості гострої променевої хвороби, гострих місцевих променевих уражень використовують дози у Греях. Якось так
  7. все в принципі так, тільки я не за радіологію, а радіаційну медицину, але це вже специфіка) і я ж про те саме, але відповідь залежить від природи мішені. Якщо це буде цікаво, можу пояснити детальніше) imho це як вимірювання швидкості: в мілях/кілометрах/ на годину/хвилину/добу чим більше всіляких показників, тим легше студента ... думаю, хід думки зрозумілий)
  8. перепрошую, що втручаюся в дискусію професіоналів, але imho зіверти будуть теж однаковими. Різними будуть наслідки для індивідуума - гостра променева хвороба чи місцеве променеве ураження. Тут буде доречно згадати закон про радіочутливість тканин. Розмова зараз виключно про проникаючий вид ІВ, не про інкорпорацію радіонуклідів.
  9. Moskit

    Прогноз курса доллара к гривне

    Одна всеукраїнська валютообмінна компанія із трьома буквами в назві після обіду сьогодні - мінус 15 копійок і на прийом, і на продаж; і по долару, і по євро. До обіду віддав трохи "пари") Чи можна вважати це початком відкату - будем бачити зранку в понеділок. 24-е число в цьому місяці припадає ще й на середу)))
  10. точно початок? а попередні 8 сторінок хто замість Вас буде читати?
  11. Moskit

    Прогноз курса доллара к гривне

    офіційний вже там, чекає на інших)
  12. Moskit

    Так ли всё хреново?

    якщо цікаво - прошу аудіограму події (з 27-ї секунди) https://www.spiegel.de/panorama/baltimore-notrufdisponenten-verhindern-groessere-katastrophe-nach-brueckenunglueck-a-78c139d3-23d8-4473-bba0-22bd7a7ef664
  13. Moskit

    Так ли всё хреново?

    претензії з безпеки мореплавства скеровуйте цьому панові, сподіваюсь ваша компетенція така ж, як і у нього https://www.derwelt.at/bruecke-in-baltimore-eingestuerzt-ex-marineoffizier-analysiert-unfall-news/ він, правда, "не на мове рассуждает", він "шпрехає", тому - google translate стане в нагоді
  14. Moskit

    Так ли всё хреново?

    Судно в експлуатації з 2015 року, вже через рік - пробувало на міцність стінки причалу в Антверпені. Пряма мова бувшого капітана подібної "лайби": Після перегляду відео я спочатку оцінив, що це був технічний збій. Світло вимкнене, схоже, що відключено електроенергію. Ви повинні керувати ним вручну і кидати якір вручну. Сучасні кораблі вже не так добре укомплектовані, тому це часто стає неможливим за такий короткий проміжок часу, оскільки екіпаж покладається на рульовий двигун і електронне скидання якоря. Тож напрямок уже не можна було виправити». більше тут https://www.bild.de/news/ausland/news-ausland/ex-kapitaen-zu-baltimore-crash-es-gibt-einfach-solche-ungluecksschiffe-87656892.bild.html
  15. Moskit

    Прогноз курса доллара к гривне

    не стільки прив'язати, як доповнити Індикатори валютного ринку України та методологія їх розрахунку наразі відповідають умовам та потребам ринку. Водночас доцільно доповнити їх розрахунком довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12 годину. Крім того, доцільно перейти до єдиного (щоденного) переліку валют для встановлення офіційного курсу гривні, а також припинити надсилання інформації про встановлений офіційний курс абонентам системи електронної пошти НБУ. https://bank.gov.ua/ua/news/all/rada-oversaytu-provela-pershiy-periodichniy-oglyad-indikatoriv-groshovogo-ta-valyutnogo-rinkiv
  16. Якщо Ви побачили тут верблюда - значить дідусь Alzheimer до Вас не прийде
  17. Moskit

    Верблюд vs Alzheimer

    а от і "котики" сподіваюсь, тепер краще видно
  18. Moskit

    Верблюд vs Alzheimer

    на фото від HGM-PRESS відпочивають два леопарда))) десь біля Раджастану, в Індії знайшли - Ви суперспостережливі, не знайшли - реагуйте, буде підказка)
  19. Moskit

    Прогноз курса доллара к гривне

    про те, що 37.98 - це не 37 з копійками, а 38 без двох копійок написав я, а не @Mozart, тож можете висловити претензії мені) але поряд із претензіями можете також розтлумачити своє загадкове "тріском..." П.С. до речі, після "37 з копійками" долар вирушив за 39, чи не так?
×