Перейти до вмісту

Рекомендовані повідомлення

Уголь чуть подрос, но чувствую - ненадолго (из-за обвала нефти).

https://thecoalhub.com/world-coal-market-week-47.html

Цитата

A decrease in average daily temperatures in a number of European countries, as well as the uncertainty with the launch of Nord Stream 2, have strengthened thermal coal quotes on the EU market above 165 USD/t.


The output of coal-fired power plants in Germany amounted to 10.8 GW, which corresponds to the utilization rate of more than 80%. Sustained coal demand pushed costs of allowances on the European Emissions Trading System to new historic highs of 72.9 EUR/t, the highest since the instrument was listed in 2005. German authorities announced coal phase-out by 2030.

 

  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Рановато...

Нідерланди закриють одну з найбільших вугільних станцій

https://elektrovesti.net/78537_niderlandi-zakriyut-odnu-z-naybilshikh-vugilnikh-stantsiy

Цитата

У Роттердамі (Нідерланди) закриють вугільну теплоелектростанцію на вугіллі. Про виведення з експлуатації Onyx Power Plant заявило Міністерство економіки і клімату.

Власник інфраструктурного об'єкта, американська інвестиційна компанія Riverstone, отримає 212 млн євро у вигляді субсидій на покриття витрат на закриття станції та її демонтаж.

Дане рішення є важливим кроком на шляху до реалізації "енергетичного переходу". Закриття допоможе Нідерландам досягти цільових показників у сфері клімату за рахунок різкого скорочення викидів вуглекислого газу. Експерти відзначають, що ця ТЕС входить в топ-10 найбільших «забруднювачів» атмосфери у країні.

Останні три вугільні електростанції в Нідерландах як і раніше будуть затребувані, коли виробленої за допомогою вітру і сонця енергії буде недостатньо. Повна відмова від вугільних ТЕС запланована на 2030 рік.

Задоволення рішенням закрити вугільну електростанцію Onyx в Роттердамі з метою досягти "кліматичних цілей" висловили екологічні організації Greenpeace Nederland, Urgenda і Milieudefensie, 1 грудня. "Електростанція в Роттердамі входить в десятку найбільших джерел викидів в Нідерландах", - заявила глава відділу клімату та енергетики Greenpeace Nederland Файза Улахсен. Greenpeace Nederland висловила надію, що електростанція скоро припинить роботу і що інші три вугільні електростанції в Нідерландах також скоро закриються.

Директор організації зі сталого розвитку Urgenda Марджан Міннесма заявила, що це рішення зайняло «дуже багато часу». "Це ще один крок у правильному напрямку, - сказала вона. - Залишилося ще три".

Лідер компанії Milieudefensie Кірстен Слевен назвала закриття вугільної електростанції "відмінною новиною".

 

  • Лайк 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Отказ от АЭС - назвали одной из главных ошибок Меркель на посту канцлера

https://elektrovesti.net/78556_otkaz-ot-aes-nazvali-odnoy-iz-glavnykh-oshibok-merkel-na-postu-kantslera

Цитата

The Daily Telegraph назвала 3 большие ошибки Ангелы Меркель на посту канцлера ФРГ. Помимо открытия границ для беженцев и жестких структурных реформ для стран Южной Европы, отказ от ядерной энергетики, эксперты назвали болезненной ошибкой, которая поставила страну в энергозависимость от России.

Многие эксперты считают, что немцы переоценили опасность и ущерб от ядерных инцидентов. И вместе с тем, отказ ФРГ от ядерной энергетики противоречит ключевому требованию климатической политики Евросоюза - снижению выбросов СО2.

Учёные подсчитали, что из-за закрытия АЭС Германия стала сжигать больше угля, что привело к дополнительным выбросам десятков миллионов тонн СО2. Это увеличило количество смертей в год на 1100 человек. А в целом рост выбросов и вызванная этим преждевременная гибель людей обходятся стране в $12 млрд ежегодно.

Расходы для перевода электрогенерации на безъядерную энергетику колоссальны: они теперь необходимы на демонтаж «ненужных» АЭС и утилизацию ядерного топлива. Если изначально в Берлине рассчитывали обойтись суммой в €22 млрд на закрытие и снос АЭС и €17 млрд на утилизацию радиоактивных отходов, то сейчас подсчитано, что «смета» неминуемо вырастет минимум до €70 млрд.

На сегодняшний день в стране осталось всего 6 АЭС. Все они должны быть отключены до конца 2022 года. При этом в первую половину 2021 года на ядерную энергетику пришлось порядка 12% потребляемого в ФРГ электричества. Если от него отказаться, значит, нужно будет брать его откуда-то ещё: из Франции, а это снова ядерная энергетика, или из Польши, а это - уголь.

В Германии с начала года вступил в силу углеродный налог - это одна из причин роста цен на газ.

 

  • Лайк 3
  • Подобається 2
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 часа назад, Denka сказал:

из-за закрытия АЭС Германия стала сжигать больше угля, что привело к дополнительным выбросам десятков миллионов тонн СО2.

Закрыли АЭС ради экологии :)
Зато у соседей полно АЭС возле немецких границ. Некоторые (французские) находятся совсем рядом, в паре десятков километров.
Бельгийские близко, чешская недалеко, нидерландские, шведские, итд.
carte_centrales_nucleaires_europe2.jpg

  • Лайк 1
  • Дякую 3
  • Подобається 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Польща відчуває брак електроенергії через нестачу потужностей

http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_galuzi-252/p/pol_sa_vidcuvae_brak_elektroenergii_cerez_nestacu_potuznostej-48605

Цитата

У Польщі на початку цього тижня виникла нестача електроенергії, - повідомила низка польських ЗМІ з посиланням на компанію Polskie Sieci Elektroenergetyczne.

 «Через слабку вітрову генерацію, а також аварійні та ремонтні зупинки кількох енергоблоків виникли труднощі з балансуванням національної енергосистеми. Дефіцит балансу пов'язаний з неможливістю забезпечити необхідний рівень резервів потужності», - поінформували у компанії.

На допомогу Польщі, зокрема, прийшла Україна, яка надала 945 МВт·год аварійної допомоги. Надання допомоги для PSE відбулося у рамках підписаної у 2019 році угоди, тобто про комерційний імпорт не йдеться.

Polskie Sieci Elektroenergetyczne пояснили, що при плануванні роботи системи 6 грудня вони були змушені вдатися до коригуючих заходів. Одним з таких заходів є прийняття міжоператорської екстреної допомоги з сусідніх систем. Втім, баланс національної енергосистеми Польщі також був напруженим і наступного дня, і залишається ризик повторення ситуації у майбутньому.

Ситуації передувала зупинка вугільної установки потужністю 905 МВт в Ополе - теплова станція буде закрита до 23 грудня. Тож Польща звернулася по допомогу до сусідніх країн, щоб покрити дефіцит у 1700 МВт. Напередодні у польській енергосистемі відчувалася нестача генеруючих потужностей. Polskie Sieci Elektroenergetyczne попросили операторів сусідніх країн про експорт електроенергії. Причиною цієї ситуації став високий попит на електроенергію та недостатньо потужні власні станції. Виявилося, що вітряки нездатні постійно забезпечувати поляків необхідною кількістю енергії. Раніше Польща ухвалила рішення про будівництво нових атомних енергоблоків, усвідомлюючи ненадійність сонячних та вітрових потужностей, що залежать від погодних умов. Але має пройти ще кілька років, поки блоки збудують, а відтак здадуть в експлуатацію.

Водночас НАЕК «Енергоатом» - основний виробник електроенергії в країні - нині працює 14-ма енергоблоками, щоб населення України та промисловий сектор не відчували будь-яких незручностей під час осінньо-зимового періоду. Українські атомники планують цієї зими працювати навіть 15-ма енергоблоками і готові надавати в енергосистему держави необхідну кількість енергії. За попередню добу Енергоатом виробив 300 тис. МВт·г електроенергії. Загалом на сьогодні в роботі перебувають 14 з 15 українських енергоблоків. Сумарна поточна потужність –  12465 МВт. Виробництво електроенергії АЕС України протягом останнього тижня збільшилося на 4% (до 2000,5 млн кВт·год). Таким чином, частка АЕС у покритті навантаження в порівнянні з попереднім тижнем збільшилася з 58% до 60%.

Что-то я не верю в ENTSO-E, особенно после закрытия 4ГВт АЭС в Германии.

Цены на квоты СО2.

https://ember-climate.org/data/carbon-price-viewer/

1097863721_ScreenShot2021-12-09at8_51_26PM.png.8c47cfb399c049bda150c045f076b4c1.png

 

В мороз или веерные отключения или газ по 2000-5000 дол. / 1000 куб и капец промышленности...

  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Напомню, что вл Франции летом 2020 была остановлена АЭС  Фесенхайм https://ru.wikipedia.org/wiki/АЭС_Фессенхайм 1.75 ГВт. 

  • Лайк 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
46 минут назад, Adriano сказал:

простите , не подскажете почему европецы закрывают старые АЭС а не продляют сверх проектных сроков

1. Вариант Они Глупые (почему тогда не бедные ?)

2. Вариант. Они не хотят ядерной катастрофы . 

Украинские ВВЭР не имеют уловителя расплава активной зоны, при потере всех источников питания через часов 6-9 могут начудить Цезием-137, но локально и без масштабных последствий для соседних стран. Посему всем насрать на наши опыты.

Даже если расплав или кориум достигнет водного горизонта и будет паровой взрыв, то до Одессы долетит мало.

Змінено користувачем Аид
  • Лайк 3
  • Дякую 1
  • Не подобається 3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

ДТЕК Ахметова надає аварійну допомогу енергосистемі Польщі 

https://censor.net/ua/n3304612

Цитата

Компанія ДТЕК після звернення польського системного оператора відновила постачання електроенергії з Добротвірської ТЕС до Польщі для підтримки стабільної роботи енергосистеми сусідньої країни.

Про це інформує Цензор.НЕТ з посиланням на РБК-Україна.

"Експорт по виділеній лінії електропередачі здійснюється за залишковим принципом у режимі 135 МВт рівним графіком. Виведення одного блоку ТЕС для підтримки енергосистеми Польщі погоджено з диспетчером НЕК "Укренерго", - повідомила компанія.

В ДТЕК наголосили, що Добротвірська ТЕС в пріоритетному режимі забезпечує потреби ОЕС України.

"ДТЕК виконує усі взяті на себе зобов'язання, у тому числі, із забезпечення своїх генеруючих потужностей вугіллям. Компанія також готова, при необхідності, надати допомогу, щоб уникнути ризиків для відключення споживачів сусідніх країн Європейського Союзу", - зазначили в ДТЕК Ріната Ахметова.

Як повідомлялося, ДПЕК надає допомогу енергосистемі Польщі вдруге за останній тиждень. Так, 6 грудня загальний обсяг аварійної допомоги становив 945 МВт.год. 

 

  • Лайк 2
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

В Европе кризис с ценами на уголь закончился.

https://thecoalhub.com/world-coal-market-week-49.html

Цитата

Last week, thermal coal quotations on the European market strengthened above 133 USD/t

 

  • Не подобається 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
10.12.2021 в 07:56, Аид сказал:

Украинские ВВЭР не имеют уловителя расплава активной зоны, при потере всех источников питания через часов 6-9 могут начудить Цезием-137, но локально и без масштабных последствий для соседних стран. Посему всем насрать на наши опыты.

Даже если расплав или кориум достигнет водного горизонта и будет паровой взрыв, то до Одессы долетит мало.

Шо там Одесская область? говорят второй месяц сидит без света? 

  • Лайк 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку.

×