Перейти до вмісту

dimmustranger

Форумчанин
  • Публікації

    83
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Репутація

206 Душка

Про dimmustranger

  • Звання
    Advanced Member

Додаткові данні

  • Пол:
    Мужской
  • Звідки:
    Дніпро
  • Я зараз в:
    USD
    UAH

Відвідувачі профілю

3 060 переглядів профілю
  1. Вийшла нова аналітика ринку ІТ від dou.ua Топ-50 ІТ-компаній України: Мінус 4,6 тисячі фахівців за пів року. За увесь минулий рік кількість фахівців скоротилася на 10,7 тисячі людей. З висновків які можуть бути цікавими місцевій публіці - надходжень валюти від ІТ буде меньше. Основна причина замовники іноземних компаній мінімізують ризики (звільняють в Україні, наймають в інших країнах), змінити щось в цьому напрямку може бронювання від мобілізації якого наразі для самозайнятих/ФОП немає, для тих компаній хто працює через Дія Сіті теж все складно (по відгуках). PS: З позитиву - продуктові/українські компанії місцями ростуть, мабуть як раз через можливість бронювання і інше ставлення до ризиків, але великих надходжень валюти від них чекато не варто, бо вони здебільшого працюють в Україні і зароблять у місцевій валюті.
  2. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    ДавайТе все ж ставитись до відвідувачів данного ресурсу як до людей не глупих. "грошей НЕДАДУТЬ" є чисто кремлівські наративи. Тут, я вважаю, ні у кого немає сумнівів що фінансування буде продовжуватись. Дешевше давати гроші (і озброєння) Україні ніж вирішувати цю проблему самому. Питання стоїть по іншому - скільки дадуть. А від того скільки дадуть у більшій мірі залежить який курс НБУ буде тримати на міжбанку. Будуть давати багато - підемо на 34. Будуть давати замало - підемо на 40. До 2022р 1.3млрд були б непоганим додатком до бюджету, наразі ж: звідси Тобто ці 1.3млрд вони вже зникли - пуфф. Це НБУ за минулий тиждень назад покласти + цей протриматись (якщо дуже оптимістично дивитись на потрібну суму). І це ми продовжуємо йти вгору на міжбанку, щоб падати - треба витрачати ще більше. Тому вибачайТе, не бачу як ці 1.3млрд можуть вплинути на курс ані на найближчий час, ані на наступний рік.
  3. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Треба визнати що НБУ майстерно "гоняє оленів" (ІМХО, точніше буде: дає заробляти людям які можуть дивитись у завтрашній день). Спочатку простимулював експортерів продавати по 36 (тих самих експортерів що не дуже активно продавали по 36.65) Тепер стимулює пересічних бігати шукати банк, де ще можна купити дешевше 38 (коли на початку місяця долар був 37.1-37.2 бажаючих чомусь не було) Судячи з того, що всі впевнені, що тепер тільки вгору і з огляду на (за що окреме дякую) Схоже що ситуація потроху починає нагадувати легку паніку. Починаю шукати вікно часткового виходу в гривню.
  4. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    "НБУ за минулий тиждень зменшив продаж валюти до $546 млн із $740 млн тижнем раніше". Схоже поки що вгадав. Поступово зменьшив кількість гривні до <10% від "валютного портфелю", залишив тільки на поточні (та новорічні) витрати в гривні.
  5. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    dou.ua - "лівий" рецурц? ви точно знаєте про що говорите? контракти для ІТ це щось з темних років Януковоща Я в 2023 як ІТ ФОП 3ї групи не маю жодних контрактів - раз на місяць виставляю інвойс де в поле рахунок замість IBAN UAxxx можу вписати будь що, що не суперечить резиденції клієнта. Що ви пишете можливо правда для якихось дуже не гнучких галєр. Для всіх інших - сміх та й годі.
  6. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Може хтось і заводить "автоматом". З того що я бачу - багато людей принаймні частину грошей не заводять. Здебільшого через незручності з різницею курсів МБ/картковий і лімітами НБУ на розрахунки закордоном. Реальний кейс - минулої зими люди продавали свої долари на МБ по 36.65 і купляли по 41 USDT щоб перекинути дружинам закордоном для сплати оренди. З того часу більшість "оптимізували грошові потоки" і тепер частина зарплати йде на рахунок payoneer/wise/тощо. Ті знайомі хто виїхав закордон перед початком активних дій здебільшого перестали заводити валюту на ФОП - знову ж таки здебільшого через різницю курсів і обмеження НБУ. Навіть загроза стати податковим резидентом EU людей не лякає, настільки не хочуть заводити валюту. У підтвердження моїх слів, якщо подивитесь статистику - в цьому році вперше за N+ років зменьшився обсяг експорту ІТ послуг. ТИЦЬ.
  7. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Зроблю свій короткостроковий прогноз. Коли переходили до "режиму керованої гнучкості" всі думали що зараз підемо вгору, але НБУ залив міжбанк доларом і ми пішли вниз. Зараз, мені здається, люди вважають що ми і далі будемо ідти вниз. Більшість завжди помиляється, на "курсовій пилі" мають заробляти люди з інсайтом, а не всі підряд. Тому думаю що підемо вгору. НБУ буде контрольовано заливати міжбанк для плавного росту. Така ситуація - тижня 2, потім флет/корреція перед НР. А далі подивимось, на обсяги допомоги і т.і. З позитиву - сподіваюсь курси готівки і міжбанку трохи зрівняються, аграрії і ІТ-шники будуть заводити трохи більше валюти. У самого в "готівковому портфелі" гривня - десь 40%, більшість на 3-денних депозитах в сенс (8% річних). Валюта в військових облігаціях (4+% річних).
  8. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Не Альфа (Сенс), а державний банк Сенс. Може знають що за 3 місяці курс буде нижче за 36.6 👹 Ось сама новина: https://sensebank.ua/news/black-friday-vid-sense-bank-kupujte-valutu-za-kursom-366
  9. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    https://minagro.gov.ua/news/dostupni-krediti-5-7-9-z-pochatku-roku-agrariyi-otrimali-34-mlrd-grn В цілому вас зрозумів, читати експертів нема коли, писати - є. Ви відомий автор, а я ні. Звільняю площадку під ваші фантазії.
  10. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Щось у вас не зійшлося. Якщо НБУ чудово працює, то чого плакати зібрались? Подобається "жити в кредит" і залежати від допомоги - не подобається зменьшувати залежність від допомоги? Зараз буде шок контент - частина допомоги це кредити, їх ще віддавати треба буде. Уявляєте що буде коли НБУ потрібно буде відкупати з ринку щоб віддавати кредити, замість того що є зараз - продавати з безлімітного кредитного карману?
  11. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Чисто теоретично. Може була можливість всадити $1,5млрд замість $2млрд і лишити курс 38? Трошки меньше "дешевого імпорту" для населення? Трошки більше пір'я лишити на експортній гусці? Може варто послухати, наприклад Кухара, і девальвувати на 10% красиву? Щоб потім не довелось робити кратну девальвацію у найкращих традиціях?
  12. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Прям байка виходить про мураху та бабку (басня про муравья и стрекозу). Нормально гуляєм, всажуємо по $2млрд в місяць на гарний курс "36", паралельно жухаємо куркулєй (аграріїв, айтішників і інший нікому непотрібний експорт). Але раптом виявляється що допомогу можуть зменьшити...
  13. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Тому що ми вже знаємо як все закінчиться. Зараз НБУ ревальвує гривню, проїдаючи всі резерви, а потім коли об'єми допомоги зменьшаться буде курс 50. Параллельні процеси - експортери не хочуть офіційно заводити валюту щоб не конкурувати з НБУ у грі хто дешевше продасть. У найкращому варіанті - заводять кеш, у найгіршому - не заводять нічого. По факту після введення "гнучкого курсу" різниця між вуличним курсом і міжбанком збільшилась. У профіті тільки банки, які купують по 36 і перепродають через касу по 37.4+. Можете почитати про надприбутки банків у 2023р. Навіщо вбивати і загоняти в тінь той нечисельний екпорт який лишився? Щоб банки заробили? Навіщо витрачати на це фінансову допомогу, яка нам ще буде в нагоді?
  14. dimmustranger

    Прогноз курса доллара к гривне

    Самое досадное в этой ситуации, что сдать онлайн по сути негде. Отправил заявочку продать на ФОПе, надеюсь банк успеет по нормальной цене закрыть.
×