Т.С. Опубліковано 19 січня Опубліковано 19 січня 23 часа назад, Fura! сказал: обмін валют у цій установі тепер потрапляє під ст 162 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил про валютні операції. Штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але найстрашніше - закон передбачає конфіскацію валютних цінностей, що фігурували в незаконній операції. Тобто ви можете втратити і гривні, і долари/євро, які намагалися обміняти. Тобто доведеться поділитися. Так, все вірно кажете, але треба уточнити, що зазначена відповідальність стосується лише суб’єктів господарювання, які здійснюють надання послуг у незаконний спосіб. Для споживача таких послуг, з точки зору закону, ніякої відповідальності немає. Як вже писав трохи вище, для виявлення, припинення та притягнення до відповідальності таких підприємців є спеціально створені органи До прикладу, якщо споживач купує будь-який товар в якомусь магазині, зокрема алкогольні та тютюнові вироби, то він не зобов’язаний перевіряти наявність відповідних дозвільних документів (ліцензій) – купив і пішов собі, нічого йому за це не буде і не може бути. Отже, нічого у вас не конфіскують і ніякі штрафи не випишуть, можете собі й далі міняти на здоров'я. Проте, з точки зору прояву своєї громадянської позиції та власних переконань, якщо ви володієте певною інформацією про порушення закону, в якості протесту щодо незаконної комерційної діяльності, може гордо відмовитись від обміну чи купівлі оригінального віскаря по гарній ціні 1 1 Цитата
Fura! Опубліковано 20 січня Опубліковано 20 січня 17 часов назад, Т.С. сказал: Так, все вірно кажете, але треба уточнити, що зазначена відповідальність стосується лише суб’єктів господарювання, які здійснюють надання послуг у незаконний спосіб. Для споживача таких послуг, з точки зору закону, ніякої відповідальності немає. Як вже писав трохи вище, для виявлення, припинення та притягнення до відповідальності таких підприємців є спеціально створені органи До прикладу, якщо споживач купує будь-який товар в якомусь магазині, зокрема алкогольні та тютюнові вироби, то він не зобов’язаний перевіряти наявність відповідних дозвільних документів (ліцензій) – купив і пішов собі, нічого йому за це не буде і не може бути. Отже, нічого у вас не конфіскують і ніякі штрафи не випишуть, можете собі й далі міняти на здоров'я. Проте, з точки зору прояву своєї громадянської позиції та власних переконань, якщо ви володієте певною інформацією про порушення закону, в якості протесту щодо незаконної комерційної діяльності, може гордо відмовитись від обміну чи купівлі оригінального віскаря по гарній ціні Розберемося ) Ваші аргументи логічні, з точки зору прав споживачів (та віскі), але саме до обміну валют це не стосується. Купуєте віскі - договір купівлі-продажу Обмін валют - це фінансова операція. В Україні діє стаття 162 КУпАП (Порушення правил про валютні операції), яка звучить так: "Незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей..." Тобто не тільки продавець валюти, але і той, хто скуповує - є порушником. На практиці, звичайно, притягнути нас до відповідальності складно. Єдиний ризик- вуличний міняйло. Там все очевидно. А от у касі, з гарною вивіскою, з якимись документами на стінах, які ніхто не читає - складно. В суді це може бути вагомим аргументом, що я не зобов'язаний щоранку заходити на сайт НБУ і дивитись, у кого там сьогодні ліцензію скасували. І чому даний обмінник вже кілька місяців без ліцензії такий гарний і сяє, навіть коли нема електрики. Але! по тому ж закону є така неприємна штука, як конфіскація. Ваші гроші, особливо які на момент заходу гостей потрапили в отвір каси - то вже речовий доказ. Спробуйте потім їх легко повернути ) Штраф - малоймовірний, тут погоджуюсь. 1 1 Цитата
Т.С. Опубліковано 20 січня Опубліковано 20 січня 9 часов назад, Fura! сказал: Розберемося ) Ваші аргументи логічні, з точки зору прав споживачів (та віскі), але саме до обміну валют це не стосується. Купуєте віскі - договір купівлі-продажу Обмін валют - це фінансова операція. В Україні діє стаття 162 КУпАП (Порушення правил про валютні операції), яка звучить так: "Незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей..." Тобто не тільки продавець валюти, але і той, хто скуповує - є порушником. На практиці, звичайно, притягнути нас до відповідальності складно. Єдиний ризик- вуличний міняйло. Там все очевидно. А от у касі, з гарною вивіскою, з якимись документами на стінах, які ніхто не читає - складно. В суді це може бути вагомим аргументом, що я не зобов'язаний щоранку заходити на сайт НБУ і дивитись, у кого там сьогодні ліцензію скасували. І чому даний обмінник вже кілька місяців без ліцензії такий гарний і сяє, навіть коли нема електрики. Але! по тому ж закону є така неприємна штука, як конфіскація. Ваші гроші, особливо які на момент заходу гостей потрапили в отвір каси - то вже речовий доказ. Спробуйте потім їх легко повернути ) Штраф - малоймовірний, тут погоджуюсь. У вас як у відомій цитаті з вірша: «Смешались в кучу кони, люди, и залпы тысячи орудий слились в протяжный вой» (с) Паралель з купівлею віскі я не ставив в один ряд з фінансовою операцією в юридичній площинні, а лише навів як спрощений приклад для більшого розуміння принципу обов’язку і відповідальності клієнта, але не допомогло) По-перше, загалом, якщо нормою закону передбачена відповідальність з формулюванням «у вигляді штрафу з конфіскацією», то у разі її застосування ці дві санкції не розриваються між собою, а тому, якщо станеться така «неприємна штука» як конфіскація, то обов’язково у «подарунок» отримаєте ще і штраф. Це для вас у якості лікбезу) По-друге, ті обставини, що ми зараз обговорюємо (клієнт провів операцію в обміннику без ліцензії) не мають ніякого відношення до ст. 162 (відносно клієнта), оскільки дана стаття зазначає про незаконне скуповування/продаж/обмін, як ДІЯЛЬНОСТІ. Тобто, у нашому випадку, клієнт не проводить діяльність по «скуповуванню» валюти; не «продає» валюту третім особам; не організовує обіг/обмін валюти; не використовує її як засіб платежу. Він обмінює власні кошти для особистих потреб, що саме по собі не утворює складу ст. 162. От якби ця ж сама особа стала б десь за вуглом і пропонувала б свої послуги з обміну, зокрема і на постійній основі, тоді так – під ст. 162 підпадає. По-третє, якщо вже і казати про суб’єктів, які здійснюють обмін валюти в порушення порядку здійснення валютних операцій, то за це передбачена відповідальність за статтею 162-1, але ця стаття стосується виключно посадових осіб юридичних осіб та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності (ФОП), що не відносяться до «уповноважених установ» в розумінні Закону України "Про валюту і валютні операції". Тобто, якщо звичайна фізична особа звернулась до суб’єкта – підприємця для здійснення фінансової операції, що немає належної ліцензії, ст. 162-1 також не може бути застосована до такої фізичної особи. А «уповноважені установи», до речі, це і є фінансові організації, банки, пункти обміну тощо, що мають відповідні дозволи та ліцензії. Отже, помиляєтесь по усім пунктам – краще повернутись до прикладу з купівлею віскі)) 1 Цитата
San4es Опубліковано 20 січня Опубліковано 20 січня Если что то законом запрещено, то и законные органы должны это контролировать. Если этот ларёк в центре города, недолеко от силовиков - то гнать в шею этих силовиков. Но, как известно, наши суды самые судатые суды в мире- виноват получатель услуг. А для организации или для силовиков - понять и простить. Да здравствует залог. Цитата
Т.С. Опубліковано 21 січня Опубліковано 21 січня 2 часа назад, San4es сказал: Если что то законом запрещено, то и законные органы должны это контролировать. Если этот ларёк в центре города, недолеко от силовиков - то гнать в шею этих силовиков. Но, как известно, наши суды самые судатые суды в мире- виноват получатель услуг. А для организации или для силовиков - понять и простить. Да здравствует залог. В чому саме винен? В тому, що пункт обміну не має відповідних дозволів? Чи що маєте на увазі? Цитата
San4es Опубліковано 21 січня Опубліковано 21 січня (змінено) 39 минут назад, Т.С. сказал: В чому саме винен? В тому, що пункт обміну не має відповідних дозволів? Чи що маєте на увазі? 13 часов назад, Fura! сказал: Незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей..." Я к тому, что там указывали , что и получатель незаконной услуги - тоже виновен. Я понимаю, что если делаешь это дело на конспиративной квартире и говоришь "от тёти" - то ты понимаешь КАК это незаконно , но если в центре города, то не твоя проблема, а контролирующих органов... Змінено 21 січня користувачем San4es редактирование. Цитата
Т.С. Опубліковано 21 січня Опубліковано 21 січня (змінено) 2 часа назад, San4es сказал: Я к тому, что там указывали , что и получатель незаконной услуги - тоже виновен. Я понимаю, что если делаешь это дело на конспиративной квартире и говоришь "от тёти" - то ты понимаешь КАК это незаконно , но если в центре города, то не твоя проблема, а контролирующих органов... Те що «там указывали», це не вивчили «матчасть» і не розібравшись невпопад цитують/читають закони. А права, обов’язки та відповідальність у нас визначаються виключно законами, а не припущеннями, здогадками чи ліричними роздумами Змінено 21 січня користувачем Т.С. Цитата
Fura! Опубліковано 21 січня Опубліковано 21 січня 12 часов назад, Т.С. сказал: По-перше, загалом, якщо нормою закону передбачена відповідальність з формулюванням «у вигляді штрафу з конфіскацією», то у разі її застосування ці дві санкції не розриваються між собою, а тому, якщо станеться така «неприємна штука» як конфіскація, то обов’язково у «подарунок» отримаєте ще і штраф. Це для вас у якості лікбезу) ок. Нехай. Дві санкції не розриваються між собою. Тепер практика. Стоїмо ми, значить, біля каси чи сидимо за столом, заходять гості. А я такий: "е, дядьки, ось це мої гроші, то їх собі ставлю в торбу, а ви тут далі розбирайтеся..." Ймовірно це їх розвеселить. Але ці кошти заберуть, як докази, іншими словами - "конфіскують". Так, штраф суд може і не присудить, бо ж умислу не було. Спробуйте потім повернути ці речові докази. Я погоджуюсь, що саме поняття "конфіскації" тут не застосують. Але і ваших грошей у вас не буде, певний період (тяжко сказати, який). 12 часов назад, Т.С. сказал: По-друге, ті обставини, що ми зараз обговорюємо (клієнт провів операцію в обміннику без ліцензії) не мають ніякого відношення до ст. 162 (відносно клієнта), оскільки дана стаття зазначає про незаконне скуповування/продаж/обмін, як ДІЯЛЬНОСТІ. Тобто, у нашому випадку, клієнт не проводить діяльність по «скуповуванню» валюти; не «продає» валюту третім особам; не організовує обіг/обмін валюти; не використовує її як засіб платежу. Він обмінює власні кошти для особистих потреб, що саме по собі не утворює складу ст. 162. тобто якщо мене накриють разом з вуличним міняйлом - то все ок? Я ж просто випадковий разовий клієнт, про яку діяльність йде мова? Звичайно, що це не так. І у нашому місті брали валютчиків та їхніх клієнтів, і на обох складали протокол. Далі не знаю, що було. Не цікавився. Стаття 162-1 стосується лише посадових осіб і ФОПів - правда. Але ж головний ризик для нас - це стаття 162 (незаконний обмін). Купили палений віскі - ви жертва. Якщо ви купили валюту у суб'єкта, який не має права її продавати - ви учасник незаконної валютної операції. Але є така штука, як відсутність умислу. Обмін у кіоску без ліцензії юридично нічим не відрізняється від обміну в міняйли з рук. В обох випадках це порушення правил валютних операцій. Те, що я "не знав" про відсутність ліцензії, може врятувати мене від штрафу в суді (через відсутність умислу), але це не врятує мої гроші від вилучення як речового доказу на місці події. І ось, трошки пошукав: https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/120627218/ https://zakononline.ua/court-decisions/show/109913833 там є більше, дуже база повільно працює, тяжко шукати Цитата
Fura! Опубліковано 21 січня Опубліковано 21 січня 15 часов назад, Т.С. сказал: По-перше, загалом, якщо нормою закону передбачена відповідальність з формулюванням «у вигляді штрафу з конфіскацією», https://zakononline.ua/court-decisions/show/109913833 тут цікава штука знизу "ОСОБА_1 визнати винним, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 162 КУпАП та накласти адміністративне стягнення - попередження з конфіскацією валютних цінностей". Де штраф? - нема. Де конфіскація - є. Все ж вважаю, що був правий в цьому питанні. Цитата
Т.С. Опубліковано 23 січня Опубліковано 23 січня В 21.01.2026 в 03:14, Fura! сказал: ок. Нехай. Дві санкції не розриваються між собою. Тепер практика. Стоїмо ми, значить, біля каси чи сидимо за столом, заходять гості. А я такий: "е, дядьки, ось це мої гроші, то їх собі ставлю в торбу, а ви тут далі розбирайтеся..." Ймовірно це їх розвеселить. Але ці кошти заберуть, як докази, іншими словами - "конфіскують". Так, штраф суд може і не присудить, бо ж умислу не було. Спробуйте потім повернути ці речові докази. Я погоджуюсь, що саме поняття "конфіскації" тут не застосують. Але і ваших грошей у вас не буде, певний період (тяжко сказати, який). Тимчасове вилучення і конфіскація – це різне. Загалом, поки немає обвинувального рішення суду, майно НЕ конфісковане, не придумуйте. Тимчасово вилучити у якості доказу можуть, так, це стандартна практика, але це може стосуватись будь-чого. Наприклад, вкрали «у вас» авто і за його допомогою вчинили якийсь тяжкий злочин – авто може бути тимчасово вилучено як доказ (доказ причетності ІНШИХ осіб до злочину, НЕ «вас»), і згодом має бути «вам» повернуто. Або «ви» загубили телефон, а хтось його знайшов і повідомив про якесь мінування – у такому випадку і телефон тимчасово вилучать, і «вас» скрізь гарненько потягають. Іншими словами, випадково під роздачу можна попасти будь-де, таке життя, але це не робить автоматично вас злочинцем, і теж саме у разі обміну у пункті обміну, який не має ліцензії. Ви свідок, у гіршому випадку. Звичайно, що неприємно бути втягнутим у якусь сумнівну історію – це як повезе/не повезе, але якщо всього боятись, тоді треба сидіти вдома, нічого не робити, нікуди не ходити, нічого не вчиняти. Цитата
Рекомендовані повідомлення
Приєднуйтесь до обговорення
Ви можете написати зараз та зареєструватися пізніше. Якщо у вас є обліковий запис, авторизуйтесь, щоб опублікувати від імені свого облікового запису.
Примітка: Ваш пост буде перевірено модератором, перш ніж стане видимим.