Перейти до змісту

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
В 21.01.2026 в 03:14, Fura! сказал:

тобто якщо мене накриють разом з вуличним міняйлом - то все ок? Я ж просто випадковий разовий клієнт, про яку діяльність йде мова?

Який жах – ви вже забули з чого починалась тема та взагалі про що мова!

Якщо ви підете «до вуличного міняли, то для вас НЕ все ок» - обмін у пункті обміну (незалежно від наявності ліцензії) і у міняйли з рук, з точки зору закону і наслідків для клієнта – має кардинальну різницю! Щонайменше, вуличний міняйло не має усіх мінімально необхідних ознак пункту обміну – приміщення, відповідну назву, вивіску, роздруковані курси, віконце, касира, касу тощо.

Закон каже, що обмін валютними цінностями можливий лише через «уповноваженні установи» згідно наведеного переліку, і ваш «вуличний міняйло» під такі установи ніяк не підпадає.

А згідно з наведеними вище нормами профільного законодавства, як вже неодноразово тут повторювалось, при обміні в пункті обміну, ані обов'язку перевіряти наявність ліцензії, ані відповідальності при її відсутності, для клієнта НЕ передбачено, крапка! Або доведіть зворотне нормами закону.

Опубліковано
В 21.01.2026 в 03:14, Fura! сказал:

Купили  палений віскі - ви жертва. Якщо ви купили валюту у суб'єкта, який не має права її продавати - ви учасник незаконної валютної операції. Але є така штука, як відсутність умислу. 

Обмін у кіоску без ліцензії юридично нічим не відрізняється від обміну в міняйли з рук. В обох випадках це порушення правил валютних операцій. Те, що я "не знав" про відсутність ліцензії, може врятувати мене від штрафу в суді (через відсутність умислу), але це не врятує мої гроші від вилучення як речового доказу на місці події.

Який «палений», яка «жертва»? Де ви це бачили в моїх постах? Я казав про «купівлю ОРИГІНАЛЬНОГО віскаря по гарній ціні» (перечитайте уважно мій пост від 19.01.2026 о 17:53), і як вбачається з контексту цього посту, по аналогії з пунктом обміну, віскі куплено у місці, який по усім зовнішнім ознакам відповідає традиційному магазину, але який не має ліцензії або, як варіант, віскі з підробленим акцизом. Яка у такому випадку відповідальність покупця? Ніяка!

Опубліковано
В 21.01.2026 в 10:14, Fura! сказал:

І ось, трошки пошукав:

https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/120627218/

Наведений судовий приклад, який повністю доводить мою правоту та вашу неосвідченність по темі, ви або не читали, або не змогли зрозуміти суть прочитаного.

Згідно рішення суду притягнуто до відповідальності ОСОБУ-4, яка у статусі «Обміннику валют» (як зазначено в описовій частині рішення) здійснила обмін доларів клієнту – ОСОБІ-1 (ОСОБА-1 продала 100 доларів ОСОБІ-4). У клієнта гроші НЕ вилучено, по справі проходить як СВІДОК, який пояснив суду, що була і вивіска, і стійка, і решітка, тобто були певні зовнішні ознаки належної установи.

Що після цього ви ще хочете сказати? :yess:

Опубліковано
В 21.01.2026 в 05:56, Fura! сказал:

https://zakononline.ua/court-decisions/show/109913833
тут цікава штука знизу "ОСОБА_1 визнати винним, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 162 КУпАП та накласти адміністративне стягнення - попередження з конфіскацією валютних цінностей".

Де штраф? - нема. Де конфіскація - є. 

Все ж вважаю, що був правий в цьому питанні.

Ви і у цій частині не уважні:mocking:

По-перше, у наведеному вами трохи вище рішенні суду також застосовано «попередження з конфіскацією», тобто можна було б не напрягатись з додатковим пошуком.

По-друге, у своєму дописі від 20.01.2026 о 11:51 (цитата: «загалом, якщо нормою закону передбачена відповідальність з формулюванням «у вигляді штрафу з конфіскацією»»), мною зазначено лише загальний принцип, що якщо судом застосовується покарання «у вигляді штрафу з конфіскацією», то у разі конфіскації обов'язково накладається й штраф, оскільки виходячи з вашого допису, конфіскація була для вас пріоритетним ризиком, від якої (конфіскації) ви помилково відділили штраф (перечитайте своє ж уважно), а мови про «попередження» (що також є видом покарання, до речі) у вашому пості не йшлось.

Опубліковано
14 часов назад, Т.С. сказал:

Ви і у цій частині не уважні:mocking:

не хочу плодити цитати, так як все одно суть питання зрозуміла

Окей, приймається. Ви уважно вчиталися в рішення, а я- швидко,  - знімаю капелюха, там дійсно клієнт проходив свідком, а покарали касира.

Але давайте змоделюємо ситуацію далі, а не лише до моменту вироку. Гроші, які були на столі/в касі під час обміну, вилучаються як речовий доказ у справі про адмінправопорушення.

Так, як свідок, ви не платите штраф. Але ваші гроші (і долари, і гривні) їдуть в пакетику до поліції/суду. І повернуть вам їх (якщо повернуть) тільки після закриття справи або окремого рішення суду про долю речових доказів. Ви готові чекати свої гроші півроку-рік, бігаючи по судах, щоб просто довести, що вони ваші?

Мій посил простий: клієнт "сірого" обмінника ризикує не статтею, а часом і нервами при спробі забрати свої ж кошти з речових доказів. Чи вартий цей гемор різниці в курсі?

Мені - ні. 

Опубліковано
10 часов назад, Fura! сказал:

не хочу плодити цитати, так як все одно суть питання зрозуміла

Окей, приймається. Ви уважно вчиталися в рішення, а я- швидко,  - знімаю капелюха, там дійсно клієнт проходив свідком, а покарали касира.

Але давайте змоделюємо ситуацію далі, а не лише до моменту вироку. Гроші, які були на столі/в касі під час обміну, вилучаються як речовий доказ у справі про адмінправопорушення.

Так, як свідок, ви не платите штраф. Але ваші гроші (і долари, і гривні) їдуть в пакетику до поліції/суду. І повернуть вам їх (якщо повернуть) тільки після закриття справи або окремого рішення суду про долю речових доказів. Ви готові чекати свої гроші півроку-рік, бігаючи по судах, щоб просто довести, що вони ваші?

Мій посил простий: клієнт "сірого" обмінника ризикує не статтею, а часом і нервами при спробі забрати свої ж кошти з речових доказів. Чи вартий цей гемор різниці в курсі?

Мені - ні. 

Чудово, що і треба було довести, дякую!:yess:
Головне, що прийшли до спільного розуміння, що клієнт ніякої відповідальності за неправомірну діяльність комерційних організацій не несе, що і було первісною темою.

Тоді можна розібрати ситуацію щодо клієнта-свідка та тимчасового вилучення у нього коштів як речового доказу.
Забігаючи наперед, з певної мірою впевненості можна стверджувати, що шансів реально попасти в таку історію якщо не нуль, то наближається до нуля, і поясню чому так вважаю.

По-перше, у такій ситуації клієнт і обмінка – це зацікавлені сторони, які будуть прагнути максимально уникнути проблем – обмінка можливого штрафу і конфіскації, а клієнт – бути втягнутим в суди і слідство, а головне – залишитись при грошах і нікому їх не віддавати навіть на мить і навіть тимчасово, згодні? А для цього обидві сторони будуть давати такі покази і пояснення, що справа розвалиться від самого початку. Пам'ятаєте як нещодавно розказував про себе «Асті» на гілці «Прогноз курсу», що коли він опинився в подібній ситуації, то відразу заспівав зовсім іншу пісню, мов «ні-ні, нічого я не міняю, це я просто так зайшов, запитати про погоду і заодно перевірити на справжність купюри, але ніяких обмінів навіть у думок не було, що ви тут собі понапридумували, товариш майор» (не дослівно, але близько по суті). Отже, ніяка з сторін не буде свідчити проти себе та нададуть такі пояснення, які нівелюють склад злочину, згодні? І от навіщо такий «позор» товаришу майору, вірно?

По-друге, якщо якійсь конторі і треба схлопнути якусь обмінку, то вони просто проведуть контрольну «закупку» через свого «агента» з усіма процедурними атрибутами – фото/відео/аудіо фіксацією домовленостей, розрахунку та усього процесу, що буде безперечним доказом неправомірної діяльності, як це все зазвичай і робиться, згодні?

По-третє, якщо вже і існує ризик ось так попасти як у наведеному вище рішенні суду (і то, ми не знаємо, чи не «засланный козачок» була та ОСОБА-1, яку через відкриті!!! двері магазину-обміника, з вулиці!!!, побачили працівники поліції, які просто собі йшли і патрулювали територію), то це дуже неймовірно низький ризик. Знаєте, є випадки, що конкретну людину вбиває блискавка, але з точки зору математики, ймовірність опинитись серед цих невдах може десь така сама як і серед тих щасливчиків, які зривають джек-пот на 1,8 млрд доларів.

Отже, висновок – з огляду на закон, якщо клієнт не буде ходити по ніяким закаулкам, він нічим не ризикує взагалі – ні часом, ні статтею, ні нервами (без врахування фактору «блискавки»).

Опубліковано

Шановний «olmasss», дякую за оцінку, але вона безмовна, на жаль:blush:

Дуже цікаво почути трохи опису до неї (вашої оцінки), що саме вам «не сподобалось» (як свідчить назва реакції) – може невдалий шрифт чи викладена стилістика у моєму пості, або синтаксис, граматика чи пунктуація?:scratch_one-s_head:

Але якщо не відповісте, то буду вважати, що вже змінили свою думку, дякую:hi:

Опубліковано
8 часов назад, Т.С. сказал:

Шановний «olmasss», дякую за оцінку, але вона безмовна, на жаль:blush:

Дуже цікаво почути трохи опису до неї (вашої оцінки), що саме вам «не сподобалось» (як свідчить назва реакції) – може невдалий шрифт чи викладена стилістика у моєму пості, або синтаксис, граматика чи пунктуація?:scratch_one-s_head:

Але якщо не відповісте, то буду вважати, що вже змінили свою думку, дякую:hi:

Ви написали:

"Якщо ви підете «до вуличного міняли, то для вас НЕ все ок» - обмін у пункті обміну (незалежно від наявності ліцензії) і у міняйли з рук, з точки зору закону і наслідків для клієнта – має кардинальну різницю! Щонайменше, вуличний міняйло не має усіх мінімально необхідних ознак пункту обміну – приміщення, відповідну назву, вивіску, роздруковані курси, віконце, касира, касу тощо"...

Так от для Вашого відома - вуличні міняли Не працюють з Клієнтами з вулиці як це не каламбурно звучить... Вони працюють з Постійними перевіреними Роками Кліентами, або тільки по рекомендації таких перевірених роками Клієнтів... Ті часи, коли вони стояли на вокзалах та базарах давно в минулому... Тому з такими перевіреними Роками валютчиками працювати Набагато безпечніше - якщо треба вони приїдуть до Вас на офіс, або до нотаріуса/Мрев, автосалон тощо якщо Ви там укладаєте угоду... Вам не потрібно їздити по якихось будках/обмінках ризикуючи Власними коштами...

• Лайк 3
  • Хаха 1
  • Подобається 1
Опубліковано

Пам'ятаю в далекому 2015 році купував Авто і треба було сплатити через установу Банку платіж в гривні... Я подзвонив перевіреному валютчику - він під'їхав під Банк і купив мої долл на той момент по курсу на порядок Кращому ніж в касі банку.... Все було дуже швидко і Безпечно... Не треба було їхати в якісь Будки - просто взяв необхідну суму з банківської ячейки - обміняв безпечно і здійснив платіж... 

Опубліковано
1 час назад, olmasss сказал:

Так от для Вашого відома - вуличні міняли Не працюють з Клієнтами з вулиці як це не каламбурно звучить... Вони працюють з Постійними перевіреними Роками Кліентами, або тільки по рекомендації таких перевірених роками Клієнтів... Ті часи, коли вони стояли на вокзалах та базарах давно в минулому... Тому з такими перевіреними Роками валютчиками працювати Набагато безпечніше - якщо треба вони приїдуть до Вас на офіс, або до нотаріуса/Мрев, автосалон тощо якщо Ви там укладаєте угоду... Вам не потрібно їздити по якихось будках/обмінках ризикуючи Власними коштами...

Друже ну це ти пишеш за наше місто і у нас переважно все відбувається саме так як ти написав. Можливо і інших містах ситуація інша і там до сих пір стоять на вокзалах чи базарах з табличкою на шиї і текстом куплю долари і дойчмарки :biggrin:

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете написати зараз та зареєструватися пізніше. Якщо у вас є обліковий запис, авторизуйтесь, щоб опублікувати від імені свого облікового запису.
Примітка: Ваш пост буде перевірено модератором, перш ніж стане видимим.

Гість
Відповісти на цю тему...

×   Вставлено із форматуванням.   Вставити як звичайний текст

Дозволено використовувати не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудована.   Відображати як звичайне посилання

×   Ваш попередній контент було відновлено.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставляти зображення безпосередньо. Завантажуйте або вставляйте зображення за посиланням.

Завантаження...
  • Останні відвідувачі   0 користувачів онлайн

• Жодного зареєстрованого користувача не переглядає цієї сторінки
  • Створити...