Т.С. Опубліковано 23 січня Опубліковано 23 січня В 21.01.2026 в 03:14, Fura! сказал: тобто якщо мене накриють разом з вуличним міняйлом - то все ок? Я ж просто випадковий разовий клієнт, про яку діяльність йде мова? Який жах – ви вже забули з чого починалась тема та взагалі про що мова! Якщо ви підете «до вуличного міняли, то для вас НЕ все ок» - обмін у пункті обміну (незалежно від наявності ліцензії) і у міняйли з рук, з точки зору закону і наслідків для клієнта – має кардинальну різницю! Щонайменше, вуличний міняйло не має усіх мінімально необхідних ознак пункту обміну – приміщення, відповідну назву, вивіску, роздруковані курси, віконце, касира, касу тощо. Закон каже, що обмін валютними цінностями можливий лише через «уповноваженні установи» згідно наведеного переліку, і ваш «вуличний міняйло» під такі установи ніяк не підпадає. А згідно з наведеними вище нормами профільного законодавства, як вже неодноразово тут повторювалось, при обміні в пункті обміну, ані обов'язку перевіряти наявність ліцензії, ані відповідальності при її відсутності, для клієнта НЕ передбачено, крапка! Або доведіть зворотне нормами закону. 1 Цитата
Т.С. Опубліковано 23 січня Опубліковано 23 січня В 21.01.2026 в 03:14, Fura! сказал: Купили палений віскі - ви жертва. Якщо ви купили валюту у суб'єкта, який не має права її продавати - ви учасник незаконної валютної операції. Але є така штука, як відсутність умислу. Обмін у кіоску без ліцензії юридично нічим не відрізняється від обміну в міняйли з рук. В обох випадках це порушення правил валютних операцій. Те, що я "не знав" про відсутність ліцензії, може врятувати мене від штрафу в суді (через відсутність умислу), але це не врятує мої гроші від вилучення як речового доказу на місці події. Який «палений», яка «жертва»? Де ви це бачили в моїх постах? Я казав про «купівлю ОРИГІНАЛЬНОГО віскаря по гарній ціні» (перечитайте уважно мій пост від 19.01.2026 о 17:53), і як вбачається з контексту цього посту, по аналогії з пунктом обміну, віскі куплено у місці, який по усім зовнішнім ознакам відповідає традиційному магазину, але який не має ліцензії або, як варіант, віскі з підробленим акцизом. Яка у такому випадку відповідальність покупця? Ніяка! Цитата
Т.С. Опубліковано 23 січня Опубліковано 23 січня В 21.01.2026 в 10:14, Fura! сказал: І ось, трошки пошукав: https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/120627218/ Наведений судовий приклад, який повністю доводить мою правоту та вашу неосвідченність по темі, ви або не читали, або не змогли зрозуміти суть прочитаного. Згідно рішення суду притягнуто до відповідальності ОСОБУ-4, яка у статусі «Обміннику валют» (як зазначено в описовій частині рішення) здійснила обмін доларів клієнту – ОСОБІ-1 (ОСОБА-1 продала 100 доларів ОСОБІ-4). У клієнта гроші НЕ вилучено, по справі проходить як СВІДОК, який пояснив суду, що була і вивіска, і стійка, і решітка, тобто були певні зовнішні ознаки належної установи. Що після цього ви ще хочете сказати? Цитата
Т.С. Опубліковано 23 січня Опубліковано 23 січня В 21.01.2026 в 05:56, Fura! сказал: https://zakononline.ua/court-decisions/show/109913833 тут цікава штука знизу "ОСОБА_1 визнати винним, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 162 КУпАП та накласти адміністративне стягнення - попередження з конфіскацією валютних цінностей". Де штраф? - нема. Де конфіскація - є. Все ж вважаю, що був правий в цьому питанні. Ви і у цій частині не уважні По-перше, у наведеному вами трохи вище рішенні суду також застосовано «попередження з конфіскацією», тобто можна було б не напрягатись з додатковим пошуком. По-друге, у своєму дописі від 20.01.2026 о 11:51 (цитата: «загалом, якщо нормою закону передбачена відповідальність з формулюванням «у вигляді штрафу з конфіскацією»»), мною зазначено лише загальний принцип, що якщо судом застосовується покарання «у вигляді штрафу з конфіскацією», то у разі конфіскації обов'язково накладається й штраф, оскільки виходячи з вашого допису, конфіскація була для вас пріоритетним ризиком, від якої (конфіскації) ви помилково відділили штраф (перечитайте своє ж уважно), а мови про «попередження» (що також є видом покарання, до речі) у вашому пості не йшлось. Цитата
Fura! Опубліковано 24 січня Опубліковано 24 січня 14 часов назад, Т.С. сказал: Ви і у цій частині не уважні не хочу плодити цитати, так як все одно суть питання зрозуміла Окей, приймається. Ви уважно вчиталися в рішення, а я- швидко, - знімаю капелюха, там дійсно клієнт проходив свідком, а покарали касира. Але давайте змоделюємо ситуацію далі, а не лише до моменту вироку. Гроші, які були на столі/в касі під час обміну, вилучаються як речовий доказ у справі про адмінправопорушення. Так, як свідок, ви не платите штраф. Але ваші гроші (і долари, і гривні) їдуть в пакетику до поліції/суду. І повернуть вам їх (якщо повернуть) тільки після закриття справи або окремого рішення суду про долю речових доказів. Ви готові чекати свої гроші півроку-рік, бігаючи по судах, щоб просто довести, що вони ваші? Мій посил простий: клієнт "сірого" обмінника ризикує не статтею, а часом і нервами при спробі забрати свої ж кошти з речових доказів. Чи вартий цей гемор різниці в курсі? Мені - ні. Цитата
Т.С. Опубліковано 25 січня Опубліковано 25 січня 10 часов назад, Fura! сказал: не хочу плодити цитати, так як все одно суть питання зрозуміла Окей, приймається. Ви уважно вчиталися в рішення, а я- швидко, - знімаю капелюха, там дійсно клієнт проходив свідком, а покарали касира. Але давайте змоделюємо ситуацію далі, а не лише до моменту вироку. Гроші, які були на столі/в касі під час обміну, вилучаються як речовий доказ у справі про адмінправопорушення. Так, як свідок, ви не платите штраф. Але ваші гроші (і долари, і гривні) їдуть в пакетику до поліції/суду. І повернуть вам їх (якщо повернуть) тільки після закриття справи або окремого рішення суду про долю речових доказів. Ви готові чекати свої гроші півроку-рік, бігаючи по судах, щоб просто довести, що вони ваші? Мій посил простий: клієнт "сірого" обмінника ризикує не статтею, а часом і нервами при спробі забрати свої ж кошти з речових доказів. Чи вартий цей гемор різниці в курсі? Мені - ні. Чудово, що і треба було довести, дякую! Головне, що прийшли до спільного розуміння, що клієнт ніякої відповідальності за неправомірну діяльність комерційних організацій не несе, що і було первісною темою. Тоді можна розібрати ситуацію щодо клієнта-свідка та тимчасового вилучення у нього коштів як речового доказу. Забігаючи наперед, з певної мірою впевненості можна стверджувати, що шансів реально попасти в таку історію якщо не нуль, то наближається до нуля, і поясню чому так вважаю. По-перше, у такій ситуації клієнт і обмінка – це зацікавлені сторони, які будуть прагнути максимально уникнути проблем – обмінка можливого штрафу і конфіскації, а клієнт – бути втягнутим в суди і слідство, а головне – залишитись при грошах і нікому їх не віддавати навіть на мить і навіть тимчасово, згодні? А для цього обидві сторони будуть давати такі покази і пояснення, що справа розвалиться від самого початку. Пам'ятаєте як нещодавно розказував про себе «Асті» на гілці «Прогноз курсу», що коли він опинився в подібній ситуації, то відразу заспівав зовсім іншу пісню, мов «ні-ні, нічого я не міняю, це я просто так зайшов, запитати про погоду і заодно перевірити на справжність купюри, але ніяких обмінів навіть у думок не було, що ви тут собі понапридумували, товариш майор» (не дослівно, але близько по суті). Отже, ніяка з сторін не буде свідчити проти себе та нададуть такі пояснення, які нівелюють склад злочину, згодні? І от навіщо такий «позор» товаришу майору, вірно? По-друге, якщо якійсь конторі і треба схлопнути якусь обмінку, то вони просто проведуть контрольну «закупку» через свого «агента» з усіма процедурними атрибутами – фото/відео/аудіо фіксацією домовленостей, розрахунку та усього процесу, що буде безперечним доказом неправомірної діяльності, як це все зазвичай і робиться, згодні? По-третє, якщо вже і існує ризик ось так попасти як у наведеному вище рішенні суду (і то, ми не знаємо, чи не «засланный козачок» була та ОСОБА-1, яку через відкриті!!! двері магазину-обміника, з вулиці!!!, побачили працівники поліції, які просто собі йшли і патрулювали територію), то це дуже неймовірно низький ризик. Знаєте, є випадки, що конкретну людину вбиває блискавка, але з точки зору математики, ймовірність опинитись серед цих невдах може десь така сама як і серед тих щасливчиків, які зривають джек-пот на 1,8 млрд доларів. Отже, висновок – з огляду на закон, якщо клієнт не буде ходити по ніяким закаулкам, він нічим не ризикує взагалі – ні часом, ні статтею, ні нервами (без врахування фактору «блискавки»). Цитата
Т.С. Опубліковано 25 січня Опубліковано 25 січня Шановний «olmasss», дякую за оцінку, але вона безмовна, на жаль Дуже цікаво почути трохи опису до неї (вашої оцінки), що саме вам «не сподобалось» (як свідчить назва реакції) – може невдалий шрифт чи викладена стилістика у моєму пості, або синтаксис, граматика чи пунктуація? Але якщо не відповісте, то буду вважати, що вже змінили свою думку, дякую Цитата
olmasss Опубліковано 25 січня Опубліковано 25 січня 8 часов назад, Т.С. сказал: Шановний «olmasss», дякую за оцінку, але вона безмовна, на жаль Дуже цікаво почути трохи опису до неї (вашої оцінки), що саме вам «не сподобалось» (як свідчить назва реакції) – може невдалий шрифт чи викладена стилістика у моєму пості, або синтаксис, граматика чи пунктуація? Але якщо не відповісте, то буду вважати, що вже змінили свою думку, дякую Ви написали: "Якщо ви підете «до вуличного міняли, то для вас НЕ все ок» - обмін у пункті обміну (незалежно від наявності ліцензії) і у міняйли з рук, з точки зору закону і наслідків для клієнта – має кардинальну різницю! Щонайменше, вуличний міняйло не має усіх мінімально необхідних ознак пункту обміну – приміщення, відповідну назву, вивіску, роздруковані курси, віконце, касира, касу тощо"... Так от для Вашого відома - вуличні міняли Не працюють з Клієнтами з вулиці як це не каламбурно звучить... Вони працюють з Постійними перевіреними Роками Кліентами, або тільки по рекомендації таких перевірених роками Клієнтів... Ті часи, коли вони стояли на вокзалах та базарах давно в минулому... Тому з такими перевіреними Роками валютчиками працювати Набагато безпечніше - якщо треба вони приїдуть до Вас на офіс, або до нотаріуса/Мрев, автосалон тощо якщо Ви там укладаєте угоду... Вам не потрібно їздити по якихось будках/обмінках ризикуючи Власними коштами... 3 1 1 Цитата
olmasss Опубліковано 25 січня Опубліковано 25 січня Пам'ятаю в далекому 2015 році купував Авто і треба було сплатити через установу Банку платіж в гривні... Я подзвонив перевіреному валютчику - він під'їхав під Банк і купив мої долл на той момент по курсу на порядок Кращому ніж в касі банку.... Все було дуже швидко і Безпечно... Не треба було їхати в якісь Будки - просто взяв необхідну суму з банківської ячейки - обміняв безпечно і здійснив платіж... Цитата
Кремень Опубліковано 25 січня Опубліковано 25 січня 1 час назад, olmasss сказал: Так от для Вашого відома - вуличні міняли Не працюють з Клієнтами з вулиці як це не каламбурно звучить... Вони працюють з Постійними перевіреними Роками Кліентами, або тільки по рекомендації таких перевірених роками Клієнтів... Ті часи, коли вони стояли на вокзалах та базарах давно в минулому... Тому з такими перевіреними Роками валютчиками працювати Набагато безпечніше - якщо треба вони приїдуть до Вас на офіс, або до нотаріуса/Мрев, автосалон тощо якщо Ви там укладаєте угоду... Вам не потрібно їздити по якихось будках/обмінках ризикуючи Власними коштами... Друже ну це ти пишеш за наше місто і у нас переважно все відбувається саме так як ти написав. Можливо і інших містах ситуація інша і там до сих пір стоять на вокзалах чи базарах з табличкою на шиї і текстом куплю долари і дойчмарки 2 3 Цитата
Рекомендовані повідомлення
Приєднуйтесь до обговорення
Ви можете написати зараз та зареєструватися пізніше. Якщо у вас є обліковий запис, авторизуйтесь, щоб опублікувати від імені свого облікового запису.
Примітка: Ваш пост буде перевірено модератором, перш ніж стане видимим.