Перейти до вмісту

Рекомендовані повідомлення

13 hours ago, vladimirs said:

Интересно, уже что-то экспортируем В Европу?

Вряд ли - Магатэ говорит, что в Украине работает сейчас 7 из 15 реакторов, 2 из которых на ЗАЭС и если РФ имеет планы на приазовье - эта АЭС выйдет из энергосистемы Украины.

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-40-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine

  • Лайк 3
  • Подобається 5
  • Не подобається 6

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
04.04.2022 в 10:02, Керенский сказал:

Вряд ли - Магатэ говорит, что в Украине работает сейчас 7 из 15 реакторов, 2 из которых на ЗАЭС и если РФ имеет планы на приазовье - эта АЭС выйдет из энергосистемы Украины.

Дані по запасах газу зробили таємними:

https://tsoua.com/prozorist/operatyvni-dobovi-dani/

https://agsi.gie.eu/

  • Лайк 1
  • Дякую 3
  • Хаха 1
  • Подобається 2
  • Не подобається 4

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
15.04.2022 в 14:37, Denka сказал:

Дані по запасах газу зробили таємними:

https://tsoua.com/prozorist/operatyvni-dobovi-dani/

https://agsi.gie.eu/

Тим не менше останні озвучені міністром енергетики запаси пітверждують Ваш прогноз.

https://www.rbc.ua/ukr/news/german-galushchenko-rech-povyshenii-tarifov-1649180207.html

Цитата

- Можна сказати, з якими залишками вугілля і газу ми завершили опалювальний сезон?

- Я намагаюся зараз не називати конкретні цифри – війна йде на всіх фронтах. Але скажу так - вугілля значно більше мільйона тонн, а газу більше 9 млрд кубометрів.

 

  • Лайк 1
  • Дякую 4
  • Сумно 1
  • Подобається 2
  • Не подобається 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
Цитата

На Львівському сміттєзвалищі запустили біогазову електростанцію

21.05.2022

На міському сміттєзвалищі Львова, що знаходиться в селі Грибовичі, сьогодні, 21 травня, відбулося відкриття біогазової електростанції — спільного проекту НАК «Нафтогаз України» та групи компаній Clear Energy.

Про це повідомило Львівське комунальне підприємство «Зелене місто», яке займається рекультивацією Грибовицького полігону твердих побутових відходів. 

Станція, за словами Петра Багрія, співзасновника та голови наглядової ради групи Clear Energy, виробляє 2 млн 645 тис. кВт/год електроенергії на рік, заміщуючи при цьому понад 800 тис. куб. м природного газу. «Це дає можливість забезпечити «зеленою» електроенергією близько 735 домогосподарств і разом з тим скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік», — зазначив він. 

На біогазовій електростанції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проектах по всій Європі. Збір біогазу здійснюється за допомогою свердловин, які рівномірно розташовані по тілу полігона, та системи збору поверхневих газів. 

Глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко на відкритті нового об’єкта сказав, що вважає надзвичайно важливою реалізацію цього проекту в складних умовах війни. «Завдяки біогазовій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств», — сказав він. 

Мер Львова Андрій Садовий, в свою чергу, підкреслив, що рекультивація Грибовицького полігону ТПВ є надзвичайно важливим проектом для міста. «Ми реалізуємо його завдяки підтримці європейських банків. Він входить до комплексного плану вирішення проблеми з відходами у Львові. Наразі триває технічна рекультивація, яка включає в себе спорудження системи збору, підготовки та утилізації полігонного газу з генерації електричної енергії, — розповів він, додавши: — Переконаний, що відкриття біогазової електростанції та робота у синергії із «Нафтогазом» та Clear Energy стане новим кроком у цій важливій справі». 

300 МВт 🦾

  • Лайк 2
  • Дякую 1
  • Хаха 2
  • Подобається 2
  • Не подобається 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
Цитата

ENTSO-E погодило поетапне розширення експорту української електроенергії в Європу

7 червня 2022 року оператори систем передачі Континентальної Європи вирішили дати позитивну відповідь на запит «Укренерго» про відновлення експорту електроенергії з України. Щоб розпочати поетапне збільшення чистої пропускної спроможності експортного напрямку, необхідно було виконати шість технічних передумов для схвалення з боку РГ КЄ. Такі заходи потрібні для забезпечення стабільності роботи об’єднаної мережі та збільшення спроможності гасити низькочастотні коливання.

З 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору. Сьогодні енергосистема України працює в режимі пробної аварійної синхронізації, це означає, що експортно-імпортні операції з європейськими контрагентами не проводяться. Проте як українська, так і європейська сторони розглядають можливість поетапного збільшення обсягів експорту, що було б взаємовигідним з огляду на наступне.

По-перше, «Укренерго» розглядає можливість початку експорту електроенергії до європейських країн як можливість забезпечити додаткову ліквідність на ринку електроенергії та отримати додатковий прибуток. В умовах воєнного стану та активних бойових дій українській енергетиці важко зберегти довоєнні фінансові показники. Враховуючи це, початок експорту електроенергії може стати економічно обґрунтованою альтернативою новим позикам і кредитам.

По-друге, постачання низьковуглецевої електроенергії з України значно посилить енергетичну безпеку в регіоні Центральної та Східної Європи. Водночас поставки електроенергії з України могли б покрити деяку частку споживання електроенергії в цих країнах і зменшити їхню залежність від російської федерації.

При цьому в «Укренерго» чітко розуміють, що для переходу з пробного режиму на постійну синхронізацію та запуску повноцінного експорту електроенергії з України необхідно виконати низку технічних заходів, які забезпечать стабільність роботи енергосистеми в нових умовах об’єднаної роботи. Як оператор системи передачі «Укренерго» активно працює та продовжуватиме працювати над впровадженням цих технічних заходів. В рамках Угод про синхронізацію енергосистеми України/Молдови з енергосистемою Континентальної Європи «Укренерго» зобов’язується продовжувати працювати над забезпеченням дотримання всіх вимог щодо транзиту до повної синхронізації, при цьому, безсумнівно, зберігаючи найвищий рівень експлуатаційної безпеки.

Враховуючи останні досягнення та підкреслюючи, що як синхронізація, так і затвердження підходу до перезапуску експорту здійснювалися з небувалою швидкістю та стали найшвидшими процесами такого роду в історії, «Укренерго» вважає, що необхідно віддати належне величезній роботі українських та європейських енергетиків.  Велика робота, виконана як з європейської, так і з української сторони, стала можливою лише завдяки професіоналізму, самовідданості та націленості на результат, що продемонстрували люди, залучені до процесу.

 

  • Лайк 2
  • Дякую 1
  • Хаха 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Для меня, как украинского потребителя, боюсь эта новость ничего хорошего не несёт. Если кратко: выработка электроэнергии не увеличилась, но мы будем её продавать Европе. То что Европа купит за 5 условных гривен зачем продавать украинцам за 1,70 грн? Будет как с топливом. Либо нет, либо дорого.

  • Лайк 4
  • Дякую 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
15 часов назад, flygti сказал:

Для меня, как украинского потребителя, боюсь эта новость ничего хорошего не несёт. Если кратко: выработка электроэнергии не увеличилась, но мы будем её продавать Европе. То что Европа купит за 5 условных гривен зачем продавать украинцам за 1,70 грн?

Зараз є профіцит електроенергії.
Україна за рахунок експорту цього профіциту може отримувати доходи в декілька мільярдів ойро.
Вони співмірні з доходами від транзиту газу, або навіть більші за них.

Цитата

Україна може у 2022 році отримати до EUR1,5 млрд доходів від експорту електроенергії, повідомила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль.

"Можна сказати, що до кінця року за всіх нормальних обставин ми зможемо заробити десь EUR1,5 млрд", - сказала вона в ефірі "Суспільного" у середу.

Зеркаль зазначила, що в умовах військової агресії РФ попит на електроенергію всередині України значно знизився, і країна має профіцит генеруючих потужностей, що дає можливість збільшити експорт до Європи.

Оператори систем передачі Континентальної Європи на початку червня дали ствердну відповідь на запит НЕК "Укренерго" щодо відновлення комерційного експорту електроенергії з України.

Україна у січні-квітні 2022 року збільшила виручку від експорту електроенергії в 2,6 раза (на $87,11 млн) порівняно з аналогічним періодом 2021 року - до $141,05 млн. До Словаччини за чотири місяці поставлено електроенергії на $48,968 млн, Угорщини - на $40,408 млн, Румунії - на $29,274 млн, інших країн - на $22,4 млн.

Україна у 2021 році знизила виручку від експорту електроенергії на 8,5% (на $23,89 млн) порівняно з 2020 роком - до $256,941 млн. Крім того, Україна у 2021 році імпортувала електроенергії на $87,345 млн проти $131,605 млн.

 

  • Лайк 4
  • Дякую 1
  • Сумно 1
  • Не подобається 5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Все бы хорошо и правильно. Но! .....Откуда взялся этот профицит? Если вдруг появилось этак процентов 40% "лишней" электроэнергии, то это означает только одно: падение промышленного производства в Украине на 40%. А это пушной зверек. 

  • Дякую 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 час назад, flygti сказал:

Все бы хорошо и правильно. Но! .....Откуда взялся этот профицит? Если вдруг появилось этак процентов 40% "лишней" электроэнергии, то это означает только одно: падение промышленного производства в Украине на 40%. А это пушной зверек. 

Ну почему же на 40%... 2/3 бюджета составляют  кредиты-это наш министр сказал, думаю 40 очень оптимистично.

  • Дякую 1
  • Подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
5 часов назад, flygti сказал:

Все бы хорошо и правильно. Но! .....Откуда взялся этот профицит? Если вдруг появилось этак процентов 40% "лишней" электроэнергии, то это означает только одно: падение промышленного производства в Украине на 40%. А это пушной зверек. 

Откуда взялся профицит-не секрет. Он и будет образовываться и это не открытие Америки... Но!...... Уж если он образовался то его лучше продать (профицит). Правильно? Так вот,новость  от 72hz говорит о том,что на моменте,нет никаких препятствий от европейских операторов,если есть что продать. 

  • Лайк 1
  • Хаха 1
  • Подобається 2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку.

×