Перейти до вмісту

Рекомендовані повідомлення

Польша возложила вину за газовый кризис на ФРГ

https://korrespondent.net/world/4407800-polsha-vozlozhyla-vynu-za-hazovyi-kryzys-na-frh

Цитата

К газовому кризису на европейскомм рынке привела поддержка Германией Северного потока-2, считает Моравецкий.
Рост цен на газ в Европе спровоцировала Германия, поддержавшая строительство Северного потока-2. С таким заявлением в Европарламенте выступил премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий, пишет Интерфакс.

"Вы же строите Северный поток-2. И вы несете ответственность за скачок цен на газ", - сказал он в ходе дебатов, отвечая депутату из Германии.

В свою очередь,глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен обвинила Моравецкого его в попытке уйти от обсуждаемой темы - системы правосудия Польши.

"Если говорить о Северном потоке-2, то в том, что касается аргументов, то вы не становитесь убедительнее. Не пытайтесь уйти от темы дебатов", - сказала она.

Моравецкий обвинил ЕС в попытке шантажировать Польшу из-за решения Конституционного суда страны о верховенстве права Польши над законодательством ЕС.

На прошлой неделе в Европе начался отбор газа из хранилищ, которые были заполнены всего на 77,13% после рекордных запасов годом ранее. Нехватка газа в Европе оценивается в 25 млрд кубометров.

Сегодня газ в Европе торгуется в районе 1100 долларов за тысячу кубометров.

 

  • Лайк 1
  • Хаха 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Однако, Россия и Газпром шантажируют ЕС, хотя никогда за всю историю поставок не было  угроз отключить ЕС газ. А ЕС просто и бесхитростно.... но Это Другое, Понимать Надо!

2804039_original.jpg

Змінено користувачем Dimmmen
  • Лайк 1
  • Подобається 2
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Німці просять залишити атомні енергоблоки в експлуатації через стрибок цін на газ та шкоду екології від вугілля

https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_galuzi-252/p/nimci_prosat_zalisiti_atomni_energobloki_v_ekspluatacii_cerez_stribok_cin_na_gaz_ta_skodu_ekologii_vid_vugilla-48346

Цитата

Поетапна відмова Німеччини від атомної енергії призведе лише до того, що країна не зможе до 2030 року досягти бажаного зниження викидів вуглецю у атмосферу, - написали 25 провідних зарубіжних та німецьких науковців, екологів та журналістів у відкритому листі до німецької громадськості. Вони закликають німецьких політиків змінити законодавство і як мінімум відкласти зупинку атомних енергоблоків. У листі з назвою «Люба Німеччино, будь ласка, залиш атомні електростанції у мережі», опублікованому виданням Die Welt, згадується про недавній проєкт урядового звіту, у якому прогнозується, що Німеччина не виконає поставлену задачу зі зменшення викидів CO2 до 2030 року на 65% порівняно з 1990 роком. Адже ціни на газ зростають, що призводить до збільшення використання екологічно шкідливого викопного палива, а відновлювана енергетика не в змозі забезпечити усі потреби домогосподарств та промисловості у електроенергії.

«Але Німеччина не вичерпує всі доступні їй варіанти. Парадокс полягає у тому, що країна збільшує викиди вуглецю в своїй енергетичній системі за рахунок відмови від атомної енергетики. І це у той час, коли декарбонізація електроенергетики є основною стратегією для побудови енергетичної системи з нульовим рівнем викидів», - зазначають автори листа.

Після аварії на АЕС Фукусіма у Японії у березні 2011 року уряд канцлерки Ангели Меркель вирішив відмовитися від використання ядерної енергії не пізніше кінця 2022 року. До аварії Німеччина стабільно отримувала близько чверті електроенергії за рахунок атомних станцій.

У серпні 2011 року вступила в силу поправка до Закону про ядерну енергію, яка підкреслила волю керівництва держави до поетапної відмови від АЕС у Німеччині. У результаті були закриті вісім енергоблоків: Biblis A та B, Brunsbüttel, Isar 1, Krümmel, Neckarwestheim 1, Phillipsburg 1 та Unterweser. До кінця цього року планується закрити енергоблоки Brokdorf, Grohnde и Gundremmingen C, а останні три блоки Німеччини - Emsland, Isar 2 и Neckarwestheim 2 – мають бути закриті у кінці 2022 року.

«Ця втрата низьковуглецевого виробництва електроенергії з встановленою потужністю 8 ГВт, на яку наразі припадає 12% річного виробництва електроенергії у Німеччині, призведе до неминучого катастрофічного викиду приблизно 60 млн тон вуглецю на рік, адже знадобиться більше викопного палива для забезпечення необхідної заміни», - йдеться у листі. – «Це збільшить національні викиди на 5% порівняно з базовим 1990 роком».

Підписанти стверджують, що Німеччина не може собі дозволити таку «непорібну невдачу» у той час, коли її викиди знову різко збільшуються після пандемії COVID-19. За їхніми даними, розширення використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) і будівництво ліній електропередач північ-південь наразі відтерміновується. А недавній стрибок цін на природний газ знову-таки спонукає спалювати більше вугілля.

«Ви ще можете досягти своєї кліматичної цілі на 2030 рік. Ви все ще можете змінити курс і змінити свої пріоритети, щоб поетапна відмова від вугілля відбувалася до відмови від ядерної енергетики. Все, що необхідно, - постанова про надзвичайну кліматичну ситуацію з поправкою до Закону про ядерну енергію, який повертає у силу подовження життєвого циклу експлуатації атомних електростанцій з 2030 по 2036 роки, - пишуть вони. – Чи достатньо у ваших політиків сміливості внести цю конкретну зміну, яка явно позитивно вплине на ситуацію з викидами у критичний момент кліматичної кризи? Це захід на випадок непередбачуваних обставин – просте відтермінування поетапної відмови від ядерної енергії – по праву заслуговує на повагу молодого покоління і прийдешніх поколінь».

Листа, зокрема, підписали: фізик Вейд Еллісон з Оксфордського університету, аналітик у галузі енергетики Малькольм Грімстон з Імперського коледжу Лондона, дослідник клімату Джеймс Хансен з Колумбійського університету, голова німецької проатомної групи Nuklearia Райнер Клют, британські екологи та письменники Марк Лінас та Джордж Монбіот; американський режисер-документаліст Роберт Стоун; молекулярний біолог і директорка Чорнобильського банку тканин Імперського коледжу Лондона Джеральдін Томас.

Віце-президент Енергоатома Хартмут Якоб привітав листа науковців та екологів і зазначив, що його батьківщина, Німеччина, не може бути прикладом для України в декарбонізації з багатьох причин. Також українцям варто на повну використовувати свій атомно-енергетичний потенціал.

«Підтримувати і розвивати атомну енергетику як джерело найдешевшої та екологічно чистої енергії – ось що має стати нашою основною метою. Україна вже досягла рівня розвинених країн у атомній сфері, тож наше амбітне завдання – не просто укріплення науково-технічного та фахового потенціалу разом з унікальним досвідом будівництва та експлуатації атомних установок, а експорт українських атомних технологій у майбутньому, - зазначив пан Якоб. - Водночас Німеччина, як ви знаєте, взяла на себе жорстке зобов’язання скоротити викиди до 2050 року на 80% та 80% електроенергії отримувати з відновлюваних джерел, вже зараз зрозуміла, що ця мета не є досяжною. Четверта найпотужніша економіка світу може стрімко втратити свою конкурентоспроможність, якщо рік за роком звалюватиме на плечі свого населення фінансовий тягар: на «зелений перехід» Німеччина щорічно витрачає мінімум 35 млрд євро. Україна не може собі цього дозволити та й навіщо? За невдале політичне рішення доведеться розплачуватися прийдешнім поколінням, а ціна може виявитися занадто високою».

Також Хартмут Якоб додав, що частка вугілля – найбільш «брудного» джерела енергогенерації – в енергобалансі Німеччини у останні роки є стабільно високою. За його словами, деякі експерти та політики люблять подискутувати про німецьку енергетику, але забувають, що кожна велика чи середня компанія, яка зводить свої сонячні чи вітрові електростанції обов’язково мусить мати компенсуючі традиційні потужності, адже звідки брати енергію у безвітряну погоду і вночі?

«З іншого боку, на моїй Батьківщині все ще чутно голоси противників радикального переходу на виключно відновлювані джерела енергії. Низка німецьких експертів доводить, що перехід на ВДЕ не означає автоматичного зниження викидів вуглецю у атмосферу. Заміна атомних станцій вітряними, сонячними і допоміжними газовими навпаки призводить до збільшення викидів», - розповів пан Якоб.

 

  • Лайк 2
  • Дякую 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 часа назад, Adriano сказал:

никаких атомных станций в Европе ! Это не безопасно, атомные станции пусть у диктаторов будут в России и Беларуси. 

остальным запретить , закрыть и декоммунизировать

Этот глупый сарказм совершенно не имеет почвы.
Европа и есть мировой центр атомной энергетики.
А рб и рф — это периферия и довольно отсталые в атомном отношении страны.

nuclear_share.png.adad17631bf7a9607d73b974e3d2bf05.png

Змінено користувачем 72hz
  • Дякую 4
  • Подобається 1
  • Не подобається 6

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
11 минут назад, 72hz сказал:

Этот глупый сарказм совершенно не имеет почвы.
Европа и есть мировой центр атомной энергетики.
А рб и рф — это периферия и довольно отсталые в атомном отношении страны.

 

А если так? 

 

Nuclear power by country[2]
Country Reactors Capacity
Net-total (MWe)
Generated
electricity (GWh)
Share of total
electricity use
Notes
Operational U/C
World total 449 51 397,777 2,553,200
Argentina Argentina 3 1 1,641 10,012 7.5%  
Armenia Armenia 1 0 415 2,552 34.5%  
Bangladesh Bangladesh 0 2 N/A N/A N/A  
Belarus Belarus 1 1 1,110 338 1.0%  
Belgium Belgium 7 0 5,942 32,793 39.1% Phase-out planned
Brazil Brazil 2 1 1,884 13,244 2.1%  
Bulgaria Bulgaria 2 0 2,006 15,938 40.8%  
Canada Canada 19 0 13,624 92,166 14.6%  
China China 52 14 49,590 344,748 4.9%  
Czech Republic Czech Republic 6 0 3,934 28,372 37.3%  
Egypt Egypt 0 4 0 4800 0  
Finland Finland 4 1 2,794 22,354 33.9%  
France France 56 1 61,370 338,671 70.6%  
Germany Germany 6 0 8,113 60,918 11.3% 2022 Phase-out
Hungary Hungary 4 0 1,902 15,179 48.0%  
India India 23 6 6,880 43,029 3.1%  
Iran Iran 1 1 915 5,792 1.7%  
Japan Japan 33 2 31,679 43,099 5.1% Many reactors currently stopped
South Korea South Korea 24 4 23,150 152,583 29.6%  
Mexico Mexico 2 0 1,552 10,864 4.9%  
Netherlands Netherlands 1 0 482 3,886 3.2%  
Pakistan Pakistan 5 1 1,318 9,639 7.1%  
Romania Romania 2 0 1,300 10,575 19.9%  
Russia Russia 38 3 28,580 201,821 20.6%  
Slovakia Slovakia 4 2 1,837 14,357 53.1%  
Slovenia Slovenia 1 0 688 6,041 37.8%  
South Africa South Africa 2 0 1,860 11,616 5.9%  
Spain Spain 7 0 7,121 55,825 22.2%  
Sweden Sweden 6 0 7,763 47,362 29.8%  
Switzerland Switzerland 4 0 2,960 23,049 32.9% Gradual Phase-out planned
Taiwan Taiwan 4 0 3,844 30,342 12.7%  
Turkey Turkey 0 3 N/A N/A N/A  
Ukraine Ukraine 15 2 13,107 71,550 51.2%  
United Arab Emirates United Arab Emirates 2 2 2,690 1,560 1.1%  
United Kingdom United Kingdom 15 2 8,923 45,668 14.5%  
United States United States 93 2 95,520 789,919 19.7%  

Цифры можно по разному преподнести.

https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/NuclearShareofElectricityGeneration.aspx

 

 

 

  • Дякую 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
29 минут назад, 72hz сказал:

Этот глупый сарказм совершенно не имеет почвы.
Европа и есть мировой центр атомной энергетики.
А рб и рф — это периферия и довольно отсталые в атомном отношении страны.

Это пост состоит из ложного утверждения.

Сможете назвать страны, которые могут самостоятельно сконструировать АЭС от А до Я. Построить ее начиная с фундамента и заканчивая последним гвоздем на крыше реактора. Произвести топливо включая все ступени производственного цикла, а потом и переработать его???

  • Лайк 5
  • Подобається 3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 час назад, issp сказал:

А если так? 

 

Nuclear power by country[2]
Country Reactors Capacity
Net-total (MWe)
Generated
electricity (GWh)
Share of total
electricity use
Notes
Operational U/C
World total 449 51 397,777 2,553,200
Argentina Argentina 3 1 1,641 10,012 7.5%  
Armenia Armenia 1 0 415 2,552 34.5%  
Bangladesh Bangladesh 0 2 N/A N/A N/A  
Belarus Belarus 1 1 1,110 338 1.0%  
Belgium Belgium 7 0 5,942 32,793 39.1% Phase-out planned
Brazil Brazil 2 1 1,884 13,244 2.1%  
Bulgaria Bulgaria 2 0 2,006 15,938 40.8%  
Canada Canada 19 0 13,624 92,166 14.6%  
China China 52 14 49,590 344,748 4.9%  
Czech Republic Czech Republic 6 0 3,934 28,372 37.3%  
Egypt Egypt 0 4 0 4800 0  
Finland Finland 4 1 2,794 22,354 33.9%  
France France 56 1 61,370 338,671 70.6%  
Germany Germany 6 0 8,113 60,918 11.3% 2022 Phase-out
Hungary Hungary 4 0 1,902 15,179 48.0%  
India India 23 6 6,880 43,029 3.1%  
Iran Iran 1 1 915 5,792 1.7%  
Japan Japan 33 2 31,679 43,099 5.1% Many reactors currently stopped
South Korea South Korea 24 4 23,150 152,583 29.6%  
Mexico Mexico 2 0 1,552 10,864 4.9%  
Netherlands Netherlands 1 0 482 3,886 3.2%  
Pakistan Pakistan 5 1 1,318 9,639 7.1%  
Romania Romania 2 0 1,300 10,575 19.9%  
Russia Russia 38 3 28,580 201,821 20.6%  
Slovakia Slovakia 4 2 1,837 14,357 53.1%  
Slovenia Slovenia 1 0 688 6,041 37.8%  
South Africa South Africa 2 0 1,860 11,616 5.9%  
Spain Spain 7 0 7,121 55,825 22.2%  
Sweden Sweden 6 0 7,763 47,362 29.8%  
Switzerland Switzerland 4 0 2,960 23,049 32.9% Gradual Phase-out planned
Taiwan Taiwan 4 0 3,844 30,342 12.7%  
Turkey Turkey 0 3 N/A N/A N/A  
Ukraine Ukraine 15 2 13,107 71,550 51.2%  
United Arab Emirates United Arab Emirates 2 2 2,690 1,560 1.1%  
United Kingdom United Kingdom 15 2 8,923 45,668 14.5%  
United States United States 93 2 95,520 789,919 19.7%  

Цифры можно по разному преподнести.

https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/NuclearShareofElectricityGeneration.aspx

 

Можно и так.
Только вы табличку отсортируйте.
Одна Европа.

Screenshot-21.png.93d09b7f1bb18a7e9da5769db8079358.png

И то у рф большая часть генерации в европейской части.

Исключение Южная Корея. Но это вообще кусочек Европы в Азии.

  • Дякую 1
  • Хаха 1
  • Подобається 1
  • Не подобається 7

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
3 минуты назад, 72hz сказал:

И то у рф большая часть генерации в европейской части.

Исключение Южная Корея. Но это вообще кусочек Европы в Азии.

Опять цифири, которые вам удобны, другие возьмите - Generated
electricity (GWh) и получится, что там РФ на 4-м месте.  А Ваши цифры тогда надо приводить с общим количеством производимой электроэнергии и потреблении на душу населения.

Змінено користувачем issp
  • Подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
53 минуты назад, 72hz сказал:

Можно и так.
Только вы табличку отсортируйте.
Одна Европа.

Screenshot-21.png.93d09b7f1bb18a7e9da5769db8079358.png

И то у рф большая часть генерации в европейской части.

Исключение Южная Корея. Но это вообще кусочек Европы в Азии.

Сейчас у Украины уголь закончится и будут все шансы ещё повысить % атомной генерации, правда придётся или веерные отключения вводить, либо закупать электроэнергию из РФ/РБ. 

  • Лайк 2
  • Дякую 1
  • Не подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

«Американцы и Ближний Восток недопоставили 9 млрд (кубометров газа), а Газпром увеличил на 11 с лишним. Меня все хорошо слышат или нет?» - Путин

  • Лайк 4
  • Дякую 1
  • Подобається 1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку.

×