Перейти до змісту

Каким будет курс 01.010.2026?  

75 проголосували

1. 1. Каким будет курс продажи доллара на наличном рынке 01.10.2026? (голосование будет закрыто 15 сентября)

• Менее 42,00
      0
    • 42,00-43,00
      0
    • 43,00-43,50
      0
    • 43,50-44,00
      0
    • 44,00-44,40
    • 44,40-44,70
    • 44,70-45,00
    • 45,00-45,30
    • 45,30-45,60
    • 45,60-46,00
    • 46,00-47,00
      0
    • Более 47,00

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
В 07.09.2026 в 11:26, Inspektor сказал:

Щось затримуються курсопади від Райфу та Ощаду

Итак, "курсопад" по доллару был вчера /44.44 (Глобус, Радабанк, Альянс):).

А сегодня с Райфом и Ощадом имеем по доллару фактически "курсоподъем":(.

Опубліковано (змінено)
4 години назад, orest777 сказав:

Сьогодні вже написав два дописи, це третій. Вони пов'язані між собою. Але пасують різним гілкам форуму, тому так. Отже, тут про моє бачення перспектив гривні. Крім стандартних чинників, які впливають і формують курс грн до євро та дол США вже тривалий період часу зараз додалися два нових. І загалом зараз курс грн в значній мірі залежить від 3 чинників.

Нові чинники:

- практично повна зупинка експорту с\г продукції, продукції металургійного та видобувного комплексів. В першу чергу це сильно впливає на торгівельний баланс і надходження експортної валюти в країну. Крім того, це впливає на виконання запланованої дохідної частини бюджету шляхом значного зменшення платежів в бюджет;

- значні втрати бізнесу через руйнування складських та виробничих потужностей, знищення основних засобів та товарних залишків підприємств, руйнування логістики, скорочення реалізації готової продукції. Це значно погіршить результати господарської діяльності підприємств та значно зменшить суму відрахувань та сплати податків до бюджету.

Ці два чинники - головна причина суттєвого незапланованого дефіциту бюджету, що створює гостру необхідність нових та додаткових зовнішніх запозичень. А це погіршує і так критично поганий платіжний баланс на додачу до погіршення торгового, про що писав вище. Окрім цього в країні очікувано але дуже сильно погіршується загальна безпекова ситуація та відбувається значна військова ескалація.

А от зовнішні запозичення - це чинник, який вже давно і суттєво впливає на міцність чи слабкість грн. І тут, крім додаткового погіршення, є ще свій ризик. Україні загрожує недоотримання вже закладених в бюджет зовнішніх запозичень на суму 3,7-5 млрд дол через неприйняття відповідних законів і недотримання зобов'язань щодо реформ. Більше того, "Форест Гампи" та "Карфагени" значно погіршують ситуацію і перспективи з зовнішньою допомогою.

Усе перераховане однозначно говорить про значну девальвацію гривні вже зараз. Але ми спостерігаємо зміцнення гривні, що викликає щире і сильне здивування. Це ситуативне зміцнення грн теж пояснюється старими фундаментальними чинниками: діяльність НБУ та корупційна складова. Як на мене, то це зміцнення подароване регулятором тим, кому зараз треба терміново (після канікул та у зв'язку з новими реаліями від САП та НАБУ) конвертувати та диверсифікувати корупційну складову. І на це чудово натякнув шановний Art_ja. Це свято не може тривати довго, та коли воно закінчиться я не знаю. Але коли свято закінчиться то я думаю що грн перейде в новий діапазон 46-50 грн/дол США і перебування довгий час біля стелі коридору абсолютно реальне...

Ви впринципі правильно написали ,але є інші протиріччя, вами написаного.Так експорт суттєво знизився ,но і імпорт також знижується на фоні цього ,наведу приклад : невиликий  фермер з провінції ,планував експортувати зібрану пшеницю по одній ціні,і на виручені кошти купити собі закордоном комбайн чи трактор Джонгір,зарас його плани зірвались ,так як експортувати він не може,+ ціна  упала на  зерно ,тоді покупка техніки відкладається на невизначений термін , а комбайнер в кінці жнив за премію планував жінці купити айфон ,або купити валюти і жінку на море відправити в Турцію ,но фермер премії недав ,бо така ситуація ,і плани комбайнера також обриваються,чи та сама покупка імпортного автомобіля ,техніки , лікарства ,тогож пального ,щоб поле зорати ,но орати фермер небуде ,бо це зерно немає де подіти, тд ....і це один з прикладів який я навів ,а  такого багато можна розписати ,тому ця ситуація з обстрілами ,працює в два боки ,як на Експорт ,так і на Імпорт .....

Змінено користувачем lutsak.oleg@ukr.net
  • Хаха 7
  • Сумно 2
  • Не подобається 2
Опубліковано
8 часов назад, orest777 сказал:

Сьогодні вже написав два дописи, це третій. Вони пов'язані між собою. Але пасують різним гілкам форуму, тому так. Отже, тут про моє бачення перспектив гривні. Крім стандартних чинників, які впливають і формують курс грн до євро та дол США вже тривалий період часу зараз додалися два нових. І загалом зараз курс грн в значній мірі залежить від 3 чинників.

Нові чинники:

- практично повна зупинка експорту с\г продукції, продукції металургійного та видобувного комплексів. В першу чергу це сильно впливає на торгівельний баланс і надходження експортної валюти в країну. Крім того, це впливає на виконання запланованої дохідної частини бюджету шляхом значного зменшення платежів в бюджет;

- значні втрати бізнесу через руйнування складських та виробничих потужностей, знищення основних засобів та товарних залишків підприємств, руйнування логістики, скорочення реалізації готової продукції. Це значно погіршить результати господарської діяльності підприємств та значно зменшить суму відрахувань та сплати податків до бюджету.

Ці два чинники - головна причина суттєвого незапланованого дефіциту бюджету, що створює гостру необхідність нових та додаткових зовнішніх запозичень. А це погіршує і так критично поганий платіжний баланс на додачу до погіршення торгового, про що писав вище. Окрім цього в країні очікувано але дуже сильно погіршується загальна безпекова ситуація та відбувається значна військова ескалація.

А от зовнішні запозичення - це чинник, який вже давно і суттєво впливає на міцність чи слабкість грн. І тут, крім додаткового погіршення, є ще свій ризик. Україні загрожує недоотримання вже закладених в бюджет зовнішніх запозичень на суму 3,7-5 млрд дол через неприйняття відповідних законів і недотримання зобов'язань щодо реформ. Більше того, "Форест Гампи" та "Карфагени" значно погіршують ситуацію і перспективи з зовнішньою допомогою.

Усе перераховане однозначно говорить про значну девальвацію гривні вже зараз. Але ми спостерігаємо зміцнення гривні, що викликає щире і сильне здивування. Це ситуативне зміцнення грн теж пояснюється старими фундаментальними чинниками: діяльність НБУ та корупційна складова. Як на мене, то це зміцнення подароване регулятором тим, кому зараз треба терміново (після канікул та у зв'язку з новими реаліями від САП та НАБУ) конвертувати та диверсифікувати корупційну складову. І на це чудово натякнув шановний Art_ja. Це свято не може тривати довго, та коли воно закінчиться я не знаю. Але коли свято закінчиться то я думаю що грн перейде в новий діапазон 46-50 грн/дол США і перебування довгий час біля стелі коридору абсолютно реальне...

Непотрібно так поспішати. Зараз саме тільки свої і наші закидають гроші в котел.

Опубліковано
20 минут назад, Dimar сказал:

Олег, поцікавтесь (якщо не знаєте), що таке "еластичний" та "нееластичний" попит.

Тоді зрозумієте, де помилка у Ваших розмірковуваннях.

А заодно й статті витрат імпорту подивіться - скільки там йде на умовні поїздки у Туреччину (це імпорт послуг) і скільки на айфони, а скільки на енергетичний імпорт, імпорт зброї та інші "залізобетонні потреби", яких скоротити не можна.

Я до того, що зменшення імпорту/експорту відбувається несинхронно. І чим менший абсолютний розмір цих показників - тим більша розсинхронизація. Саме тому, що при великих обсягах легко можна "порізати" несуттєві і неважливі витрати. А чим менші обсяги імпорту/експорту - тим менше лишається витрат, які можна зменшити.

ЗІ. Ну і чисто за логікою. З Ваших міркувань випливає, що при зменшенні валюти ціна на неї не зростає, бо її просто нема. Це ж нонсенс. Все навпаки.

ЗЗІ. Ще раз наголошую. У нас ринку дефакто нема. Все вирішує не він. Тому всі прогнози - гадання.

Глобально у нас шалений дефіцит валюти, але його закривають партнери. Курс визначає НБУ. Який захоче - такий і зробить.

Якщо кожну неділю Пишний буде вливати більше $1-го ярду на підтримку гривні, то чи на багато вистачить коштів у НБУ, враховуючи що ці партнери зараз не будуть стояти в черзі, з пропозицією фінансовою допомоги, на тлі останніх корупційних зашкварів влади. Курс гривні 46-50, це питання часу.

• Лайк 2
  • Сумно 3
  • Подобається 3
Опубліковано
7 минут назад, B&W сказал:

Якщо кожну неділю Пишний буде вливати більше $1-го ярду на підтримку гривні, то чи на багато вистачить коштів у НБУ, враховуючи що ці партнери зараз не будуть стояти в черзі, з пропозицією фінансовою допомоги, на тлі останніх корупційних зашкварів влади. Курс гривні 46-50, це питання часу.

Так я приблизно про це і кажу.

Будуть гроші "ззовні" - будуть мати змогу тримати курс, і навіть зміцнювати гривню (підкреслюю - мати змогу і робити - це різні речі 😉 )

Не буде грошей - і 50 буде за щастя.

ЗІ. Але поки нібито з грошами все має бути більш-менш норм.

Опубліковано (змінено)

https://uifuture.org/dajdzhesty/makroekonomichnyy-daydzhest-09-2026/

"Мы считаем, что даже при задержке финансирования НБУ и дальше будет держать курс гривны по отношению к доллару США в сентябре в диапазоне 44,5–45,0"

Змінено користувачем Digger

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете написати зараз та зареєструватися пізніше. Якщо у вас є обліковий запис, авторизуйтесь, щоб опублікувати від імені свого облікового запису.
Примітка: Ваш пост буде перевірено модератором, перш ніж стане видимим.

Гість
Відповісти на цю тему...

×   Вставлено із форматуванням.   Вставити як звичайний текст

Дозволено використовувати не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудована.   Відображати як звичайне посилання

×   Ваш попередній контент було відновлено.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставляти зображення безпосередньо. Завантажуйте або вставляйте зображення за посиланням.

Завантаження...
  • Створити...