Перейти до змісту

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано (змінено)
38 минут назад, Fura! сказал:

А тим часом існують Умберто Еко, Курт Воннеґут, Габріель Гарсія Маркес, Джордж Орвелл, Рей Бредбері, Джон Стейнбек, Джозеф Геллер, Террі Пратчетт, Ніл Ґейман, Стівен Кінг, Харукі Муракамі, Кадзуо Ішігуро та сотні інших авторів, яких читають у всьому світі.

вузький читацький кругозір піддається розширенню... аби було бажання. 

За останні сто років написано більше великих книг, ніж багато хто здатен прочитати за все життя. Просто для цього треба іноді виходити за межі російської шкільної програми.

Тоді ще раз уважно прочитайте твір хоча б першого з авторів, якого Ви зазначили, а саме "Маятник Фуко" Умберто Еко, про "надприродні сили", перед якими Ви "безсилий", і повернемося до розгляду цього питання.

Змінено користувачем Modestus
  • Лайк 3
  • Дякую 2
  • Не розумію 1
  • Подобається 2
  • Не подобається 1
Опубліковано
1 час назад, Modestus сказал:

Тоді ще раз уважно прочитайте твір хоча б першого з авторів, якого Ви зазначили, а саме "Маятник Фуко" Умберто Еко, про "надприродні сили", перед якими Ви "безсилий", і повернемося до розгляду цього питання.

Коли зі списку сучасної світової літератури Вам вдалося причепитися лише до одного автора, це швидше підтверджує мою думку, ніж спростовує її.

І так, Маятник Фуко висміює віру в таємні сили та всесвітні змови, але не пропагує її. 

сьогодні 09.06.2026

9 + 6 + 20 + 26 = 61

Червень-це 6й місяць, а 6+1+1 = 8

60 + 8 = 68

пупупууууу.... оце попав. 

• Лайк 2
  • Дякую 1
  • Подобається 1
  • Не подобається 5
Опубліковано (змінено)
1 час назад, Fura! сказал:

Коли зі списку сучасної світової літератури Вам вдалося причепитися лише до одного автора, це швидше підтверджує мою думку, ніж спростовує її.

А Вам треба нагадати ще, наприклад, про Орвелла? Він Вам дуже подобається? Так, дійсно, він грамотно викрив пороки сталінізму, але лише тому, що він був троцькістом. Якби Троцький  переміг Сталіна, замість громадянської війни і концепції побудови комунізму в одній країні світ отримав би ще більше зло, а саме перманентну революцію і всесвітню бойню.  

І так, Маятник Фуко висміює віру в таємні сили та всесвітні змови, але не пропагує її. 

Ви дійшли цього висновку із Вікіпедії чи із галюцинацій ШІ, який підхопив його із неї? Умберто Еко особисто стверджував, що це глибоко реалістичний роман, а не пародійна фантастика. До речі, один із героїв роману, який намагався пізнати явище, захворів на рак. На жаль, зійшлося так, що після написання "Маятника Фуко" Умберто Еко помер саме від раку.

сьогодні 09.06.2026

9 + 6 + 20 + 26 = 61

Червень-це 6й місяць, а 6+1+1 = 8

60 + 8 = 68

Я не займаюсь саме цими розрахунками. Завданням лікарів є лікування тіла, а завданням юристів є лікування свідомості. Для цього юристи рахують кількість років кримінального покарання, а також збитки, 3% річних, індекс інфляції в цивільних справах тощо.

P.S. Приїжджайте до Києва. Вам варто пройтися вулицею Городецького, піднятися до будинку химер на Банковій, який зберегли навіть більшовики та їхні нащадки, і завершити огляд старовини будинком НБУ, адже Ви користувач фінансового форуму. Нарешті, завітайте на вулицю Богдана Хмельницького до сучасного музею історії Києва (2012 рік), який є подарунком від двох олігархів, і подивіться на "безсилих" кам'яних профанів, які утримують на своїх плечах якісь "надприродні сили".

Опубліковано
10 минут назад, Modestus сказал:

P.S. Приїжджайте до Києва. Вам варто пройтися вулицею Городецького, піднятися до будинку химер на Банковій, який зберегли навіть більшовики та їхні нащадки, і завершити огляд старовини будинком НБУ, адже Ви користувач фінансового форуму. Нарешті, завітайте на вулицю Богдана Хмельницького до сучасного музею історії Києва (2012 рік), який є подарунком від двох олігархів, і подивіться на "безсилих" кам'яних профанів, які утримують на своїх плечах якісь "надприродні сили".

Ми починали з тези про те, що світова література не закінчилася на Пушкіні, Лермонтові та Булгакові. А тепер ми вже обговорюємо Троцького, Сталіна, рак Умберто Еко, архітектуру Києва та містичні властивості скульптур.

коли випадкові факти починають обєєднуватися в грандіозну теорію всього, то...  Ой.. це ж знову Маятник Фуко?.. 

15 минут назад, Modestus сказал:

До речі, один із героїв роману, який намагався пізнати явище, захворів на рак. На жаль, зійшлося так, що після написання "Маятника Фуко" Умберто Еко помер саме від раку.

Ага. Після цього - значить через це.  Не інакше. 

Тепер страшно стає за Кінга, хоч би там нічого пророчого не збулося.. хоча дещо таки і збувалося.

• Хаха 2
  • Подобається 2
  • Не подобається 1
Опубліковано

Ми починали з тези про те, що світова література не закінчилася на Пушкіні, Лермонтові та Булгакові. А тепер ми вже обговорюємо Троцького, Сталіна, рак Умберто Еко, архітектуру Києва та містичні властивості скульптур.

Звичайно, адже шедеври світової літератури Булгакова були продовжені шедеврами світового кіно, а  саме по романах "Собаче серце" і "Майстер та Маргарита" у виконанні справжнього українця Володимира Бортка, якому я бажаю довгих років життя. Однак, на жаль, деякі гранди світової літератури, наприклад, Пушкін, Лермонтов, Блок, Єсенін тощо були вбиті за політичними мотивами. При цьому Блок та Єсенін були вбиті тоді, коли при владі перебував Троцький. 

Нарешті, у мене до Вас є запитання за темою обговорення філософії, містики, літератури, а саме як пов'язаний з ними Жозеф де Местр?

Опубліковано
5 минут назад, Modestus сказал:

Нарешті, у мене до Вас є запитання за темою обговорення філософії, містики, літератури, а саме як пов'язаний з ними Жозеф де Местр?

ви мені ще й питання по аварії ЧАЕС ставили. Там я промовчав, бо зовсім не моя тема. 

Це я про олімпійські стрибки з теми на тему. 

До цього моменту я не знав, хто такий Жозеф де Местр. Скажу більше, що і зараз не знаю. Можливо в університеті проходили, або мав би чути. У нас філософію читала американка, не все міг зрозуміти. 

Мені цікавіше зрозуміти, як Жозеф де Местр допомагає обгрунтувати не Вашу початкову  тезу про відсутність великих письменників після Булгакова, Пушкіна та Лермонтова. Бо поки що ми від літератури дійшли вже до філософів, політики та містики.

Опубліковано (змінено)

До цього моменту я не знав, хто такий Жозеф де Местр. Скажу більше, що і зараз не знаю. Можливо в університеті проходили, або мав би чути. У нас філософію читала американка, не все міг зрозуміти. 

Перш за все, у своєму дописі Ви перерахували деякіх літераторів і першим у цьому переліку був Умберто Еко, який написав художній роман "Маятник Фуко".  Далі Ви стверджували, що у цьому романі він, начебто, "висміює" віру в таємні сили та всесвітні змови. Однак, у цьому романі є таке:

Цитата

Алье заглянул в мой список.

– Что там? Вейсгаупт. Иллюминаты из Баварии, с таким прекрасным названием, на первых порах привлекают немало великодушных людей. Но этот Вейсгаупт был настоящим анархистом, и даже коммунистом, как говорится в нынешнем веке. Знали бы вы, какой только бред не муссировался в его окружении… государственные перевороты, смещение монархов, убийства… Заметьте, что я сам восхищался Вейсгауптом, но не идеями его, а необыкновенно четким представлением о том, как должно быть устроено секретное общество. Увы, великолепные организаторские данные сочетались с удручающей туманностью целей. В общем, герцог Брунсвик вынужден приводить в порядок сумятицу, оставленную фон Хундом. Он выясняет, что в среде немецкого масонства сосуществуют три души. Во‑первых, направление исследовательски‑оккультное, охватывающее и некоторых розенкрейцеров. Во‑вторых, направление рационалистское. И в‑третьих, направление анархо‑революционное, сосредоточенное вокруг баварских иллюминатов. Тогда Брунсвик предлагает представителям различных орденов и ритуалов съехаться в Вильгельмсбаде на конгресс, «конвент», как говорилось в те времена, или на Генеральные штаты. Надлежит решить следующие вопросы: орден действительно ли происходит от древней тайной организации, и если да, то от какой же? Существуют ли действительно Неопознанные Старшины или Верховники, хранители старинного предания, и кто они? Есть ли истинные цели у ордена? Является ли таковой целью восстановление Ордена тамплиеров? И так далее. В числе прочих – проблема: следует ли в рамках ордена заниматься оккультными науками. Виллермос в восхищении примыкает. Он рассчитывает наконец получить ответ на трепещущие вопросы, которыми честно протерзался всю сознательную жизнь… Вместо того разразился скандал с Де Местром.

Де Местром каким? – перебил его я. – Жозефом, Ксавье?

Жозефом.

– Это который реакционер?

– Если и реакционер, то, по мне, недостаточный. Любопытный был человек. Вы только подумайте: будучи столпом католической церкви, и именно в те времена, когда римские папы начинали выпускать буллы против масонства, он вступает в ложу и принимает имя Josephus a Floribus! И еще больше он приближается к масонству, когда в 1773 году папский указ громит иезуитов. Разумеется, Де Местр примкнул к масонам Шотландского Обряда, это естественно, поскольку он – не буржуазный «иллюминист» (то есть человек Просвещения), а благородный иллюминат! Надо всегда учитывать эту дистинкцию, потому что в Италии принято называть иллюминистами якобинцев, а в прочих странах под тем же термином понимают адептов Традиции, и возникает терминологическое квипрокво…

Де Местр… Очаровательный собеседник, разговаривать с ним было как пировать на празднике духа. Он приобрел огромный авторитет в окружении инициатов. Однако в Вильгельмсбаде Де Местр обманул всеобщие ожидания. Он направил герцогу письмо, в котором категорически оспаривал идею филиации масонства от тамплиеров, выступал против Невидимых Верховников и против полезности эзотерического подхода. Отрицал он все это с католических позиций, но использовал аргументацию энциклопедической буржуазной мысли. Когда герцог прочитал послание на сборище наивернейших, никто не поверил ушам. Де Местр почему‑то провозглашал, будто целью деятельности является духовное самоусовершенствование и что церемонии и традиционные ритуалы нужны всего лишь для поддержания мистического духа в спортивной форме. Он одобрял новейшие масонские знаки, но добавлял, что символ, обозначающий много всего, ничего не обозначает. Каковая фраза, позвольте заметить, противоречит всей герметической традиции, поскольку символ тем более насыщен, многоречив, мощен, чем он двусмысленней и неуловимей. Как можно иначе развивать линию Гермеса, этого бога с тысячью обличий? Что же касается тамплиеров, Де Местр утверждал, что Орден тамплиеров основался во имя алчности и что та же алчность его сгубила. Этот савоец держал в уме, что орден в свое время был разогнан с согласия папы. Не доверяйтесь католикам‑легитимистам, как бы ни пылали они герметической призванностью. Ответ по пункту о Неведомых Властителях был тоже смехотворным: их нет, вот почему никто ничего о них не ведает! Ему возразили, что разумеется не ведает, иначе как им быть Неведомыми. Не знаю, что вы думаете о логике этой дискуссии. Не могу понять, как человек настолько верующий мог быть до такой степени нечувствителен к обаянию тайны. После всего Де Местр призвал собрание: возвратимся к Евангелию и отбросим сумасбродства Мемфиса. То есть он наново утверждал тысячелетнюю линию церкви.

Вигаданими особами в романі були, наприклад, Альє, Казобон, Бельбо й Діоталлеві. Однак, якобінці та Жозеф де Местр були реальними особами у житті. Спочатку якобінці захопили владу у Франції й повідрубували голови королю та його оточенню, а потім політична сила, до якої належав Жозеф де Местр, перехопила владу та повідрубувала голови якобінцям. При цьому Жозеф де Местр був політиком, філософом, письменником і «містиком» правого спрямування, а якобінці — лівацьким політичним "клубом".

Таким чином, Умберто Еко описував у романі художніми засобами, в тому числі реальні події і реальних людей, а тому підкреслив, що це не фантастична пародія, а реалістичний роман.

Опубліковано
1 час назад, Modestus сказал:

Вигаданими особами в романі були, наприклад, Альє, Казобон, Бельбо й Діоталлеві. Однак, якобінці та Жозеф де Местр були реальними особами у житті. Спочатку якобінці захопили владу у Франції й повідрубували голови королю та його оточенню, а потім політична сила, до якої належав Жозеф де Местр, перехопила владу та повідрубувала голови якобінцям. При цьому Жозеф де Местр був політиком, філософом, письменником і «містиком» правого спрямування, а якобінці — лівацьким політичним "клубом".

Таким чином, Умберто Еко описував у романі художніми засобами, в тому числі реальні події і реальних людей, а тому підкреслив, що це не фантастична пародія, а реалістичний роман.

Який висновок Ви пропонуєте зробити з наведених фактів?  

Але я досі не розумію, як це пов'язано з нашою початковою розмовою про літературу та моєю тезою, що світова література не закінчилася на Пушкіні, Лермонтові та Булгакові.

Що стосується пам'ятників.  Ми просто по-різному дивимося на культуру. Для мене повага до митця вимірюється не кількістю матеріалу навколо його імені. Я можу слухати Рахманінова без пам'ятника Рахманінову. Твір або живе сам по собі, або не живе. пам'ятник йому в цьому мало допомагає.

ще дещо. 

Те, що Еко описує реальних людей, не робить теорію змови (про яку йдеться в книзі) реальною. Суть Маятника Фуко якраз у тому, щоб показати механізм мислення конспірологів. Щось схоже на 68, тільки трошки більше фактів. 

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете написати зараз та зареєструватися пізніше. Якщо у вас є обліковий запис, авторизуйтесь, щоб опублікувати від імені свого облікового запису.
Примітка: Ваш пост буде перевірено модератором, перш ніж стане видимим.

Гість
Відповісти на цю тему...

×   Вставлено із форматуванням.   Вставити як звичайний текст

Дозволено використовувати не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудована.   Відображати як звичайне посилання

×   Ваш попередній контент було відновлено.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставляти зображення безпосередньо. Завантажуйте або вставляйте зображення за посиланням.

Завантаження...
  • Останні відвідувачі   1 користувач онлайн

• Створити...